SZTE Info

SZTE_rektori_hivatal_2020

Két EUGLOH-s rendezvénnyel indult az ősznek az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem szervezésében zajlott le két online nemzetközi rendezvény szeptemberben. A “MaPLaS+S entrepreneurial skills and self-audit pitching” tréningen 2020. szeptember 21-25, a EUGLOH Tudományos Diákköri Konferencián pedig szeptember 28-30 között vehetettek részt a hallgatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A MaPLaS+S tréning azoknak a PhD hallgatóknak lett meghirdetve, akik mind a vállalkozásokkal kapcsolatos gazdasági tudásukat, mind a leendő vállalkozásuk kreatív kialakításához és népszerűsítéséhez szükséges készségeket kívánták elsajátítani. Az öt tematikus nap egy-egy nagyobb témakört ölelt fel: üzleti tervezés elmélete, üzleti tervezés gyakorlata, jogi háttér, soft-skill fejlesztés és egy self-audit (belső elemzés) verseny.


A Tudományos Diákköri Konferencia három napja alatt plenáris üléseken számos vendégelőadót hallgathatott meg a közel 150 résztvevő. A konferencia prezentációi számos témát öleltek fel, közöttük az öregedés és demencia globális egészségügyi kihívásait, a fertőző és nem fertőző betegségeket, szív- és érrendszeri betegségeket, a víz és élelmiszer szennyezettséget és klímaváltozást, rákszűrést-és kezelést és antimikrobiális rezisztanciát, valamint egyéb, globális egészség témaköréhez tartozó prezentációkat is hallhatott a közöség.


Mindkét rendezvény az online térben valsóult meg az egyetemi Coospace platformon keresztül, amelyen a résztvevők élőben tudták követni az eseményeket. Mindkét eseményen több közösségi program is várta a hallgatókat: különböző kvízjátékokon tesztelhették tudásukat, kilométergyűjtő versenyen bizonyíthatták aktivitásukat, vagy éppen bebarangolhatták Szeged városát egy virtuális idegenvezetésen.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.