SZTE Info

szem_mockup_1

Itt a SZEM új száma: „Az SZTE kulcsot ad a világnak” a koronavírus elleni harc idején

Miként állt helyt az SZTE a COVID-19-pandémia első hullámában? E kérdéskör áll a Szegedi Egyetem Magazin (SZEM) nyomtatásban és online is elérhető legújabb száma középpontjában. Az SZTE magyar és angol nyelvű reprezentatív kiadványa – hagyományaihoz híven – a kimagasló kutatói és oktatói, érdekes sport és művészi teljesítményeket is fölvillantja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az SZTE kulcsot ad a világnak” – derül ki az SZTE járványkutató sztármatematikusát, Röst Gergelyt és csapatát bemutató Szegedi Egyetem Magazin 2020/1. száma címlapjáról.

 

A Szegedi Tudományegyetemen harmincnál is több orvos- és élettudományi projektet kezdeményeztek a koronavírussal kapcsolatban. Ezt is részletezi a Szegedi Egyetem Magazin legfrissebb – immár nyomtatásban az SZTE ikonikus és kari széképületeiben kézbe vehető és lapozgatható, illetve online az SZTE Hírportálján is elérhető, letölthető és olvasható – száma.

 

Az SZTE magyar-angol nyelvű reprezentatív kiadványának 2020/1. száma Mérföldkövek rovatát szenteli az új típusú koronavírus okozta pandémia első hullámában történtek vázolásának. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság gondozásában jelentkező kiadvány bemutatja a COVID-19 világjárvány első hulláma helyi kronológiáját és főbb adatait, az SZTE és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SARS-CoV-2 elleni küzdelmét, vizsgálati hellyé alakulását – az egyetem vezetőinek a rendkívüli helyzetben hozott főbb döntéseit, az egyetemi polgárok erőfeszítéseit. De arra is kitér a lap, hogy innovatív ötleteikkel az SZTE kutatói és alumnusai is kiveszik részüket a SARS-CoV-2 legyőzését célzó harcból.

 

A szegedi egyetem polgárai közül ki a „floridai Ironman”? Az „Élvonal” program két nyertes agykutatója mostanában mivel foglalkozik? Milyen új utakat leltek az SZTE kutatói a gyógyszerfejlesztésben? Mi a statisztikus fizika tudománya? Anno mikor került címlapra a helyi lapokban a szegedi egyetem ügye? Miről ír verset és novellát az SZTE két hallgatónője? Mit gondolnak a fényképekről a fotózás egyetemi gurujai? Miért teszi boldoggá a tanítás a Szépíró-díjas irodalomtörténészt? Mit üzen alma materének az összművészeti komponista? Hogyan vizsgázott az SZTE digitális oktatásból? Milyen fejlesztések kezdődtek a Szegedi Tudományegyetemen? A kérdésekre választ talál az olvasó a Szegedi Egyetem Magazin 2020/1. számában.

 

Keresse az SZTE Szegedi Egyetem Magazin lapcsalád legfrissebb tagját, a SZEM 2020/1. számát nyomtatott kiadványként az egyetem ikonikus és kari széképületeiben, illetve online az SZTE Hírportálján itt!

 

SZTEinfo

Illusztráció: Gór-Nagy Gábor


További információ:

Szegedi Egyetem Magazin 2020/1:

A kiadvány magyar nyelvű verziója innen tölthető le.

A kiadvány angol nyelvű verziója innen tölthető le.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.