Bezár

Hírarchívum

Nyito_SZAB_atado_2020.10.21_1_of_11

Impozáns külsőt kapott az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza

Impozáns külsőt kapott az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza

2020. október 26.

Megújult az az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházának homlokzata. A nettó 50 millió forint beruházás – többek között – az árkádok elektromos hálózatának felújítását, a homlokzati elemek restaurálását, az öntöttvas elemek felújítását és az ablakok belső hőszigetelését foglalta magába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A dél-alföldi régió tudósainak, a Magyar Tudományos Akadémiához és a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő rendezvényeknek és kiállításoknak ad otthont a szegedi SZAB-székház. Az egykori Hungária szálló impozáns épülete 1967 óta az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza. A szegedi Somogyi utca 7. szám alatti épület homlokzati része és az Oskola utca felöli árkádjai nettó 50 millió forintból újultak meg.


SZAB_szekhaz_szep_2020.10.21_34_of_61

 

A SZAB-székház újjászületése alkalmából tartott sajtótájékoztatón elhangzott: az épülethez tartozó árkádok alatt az eddig baloldalon elhelyezett öntöttvas világító testek átkerültek a másik oldalra.


SZAB_atadon_2020.10.21_5_of_11


A homlokzati címert Bánvölgyi László szobrászművész és restaurátor alkotta újra, a homlokzat színét az Országos Műemlékvédelmi Hivatal szakértője és Vesmás Péter Ybl-díjas építész, tervező közösen választotta ki.

 

SZAB_homlokzat_2020.10._21


– Az öntöttvas erkély és az ereszcsatorna is megújult, bár a nem hozzáértők számára befejezetlennek tűnhet – fogalmazott a kivitelezést vezető cég, a Treborum Kft. ügyvezetője, Székely Róbert.


SZAB_2020.10.21_35_of_61


Az oxidációs folyamat hatására összhangba kerülnek a színek. A harmónia jegyében az eddig fehér nyílászárók zöld színt kaptak, s ezzel összhangban az eddig szürke lábazat is zöld színnel újult meg.


SZAB_arkad_sz_2020.10.21_41_of_61

Tizenkét cég, 50-60 munkatársa vett részt a SZAB-székház felújításában.

 

– A felújítás az 50 millió forintos nettó költséghatár alatt valósult meg – hangsúlyozta König Marianna, az MTA Területi Akadémiai Bizottságok Titkárságának igazgatója.

 

Szeged ikonikus épületének históriáját összefoglalva Krisztin Tibor akadémikus, a SZAB új elnöke, az SZTE professzora megköszönte a kivitelezők lelkiismeretes munkáját.

 

– A műköveket vízhatlan anyaggal vontuk be, az erkélykorlát homokszórást kapott, az árkádok alatt pedig az elektromos hálózat is megújult – emelte ki Székely Róbert. A Treborum Kft. ügyvezetője az átadó rendezvényen örömét fejezte ki, hogy részese lehetett a SZAB-székház restaurálásának. – A SZAB-székház renoválásával, jelképeinek restaurálásával belophattuk magukat Szeged történelemkönyvébe.

 

 

SZTEinfo – Zombori Anett

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek