Bezár

Hírarchívum

Egyetem_bora

A „szegedi egyetem bora” az SZTE Ajándékboltban

A „szegedi egyetem bora” az SZTE Ajándékboltban

2012. szeptember 21.
3 perc

Vinum Academiae at Universitatis. Ez a címke került a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága közös borát tartalmazó palackokra. A nemes nedű immár universitas ajándék: megvásárolható az SZTE TIK-beli ajándékboltban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

166 palackot nyitottak ki, 83-féle nedűt kóstolt meg az erre vállalkozó 10 professzor idén tavasszal, mikor a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága borbíráiként a Kárpát-medence tájainak adottságait, és 23 borász szaktudását is összemérték. Így választották ki a Vinum Academiae at Universitatis cimkére méltónak talált öt féle bort.

– Kínába is eljutott már a Szegedi Tudományegyetem bora – tudtuk meg Szabó Gábor akadémikustól. A szegedi universitas rektora fontos tartja, hogy az intézmény partnereinek ajándékként jó minőségű borral kedveskedjen egy-egy jeles alkalommal. E kezdeményezést, az „egyetem bora” cím elnyerését a borászok is komolyan vették – osztotta meg velünk tapasztalatát az egyik nedű kiválasztásában pontozóként is tevékenyen részt vállaló rektor. Szabó Gábor úgy véli: a borászok számára is kedvező lehetőség, hogy a Szegedi Tudományegyetem borának a szállítói lehetnek.

– Szeged környéki borokkal indult a sorozat, mikor először választották meg a Szegedi Tudományegyetem borát. A következő lépésben több borvidéket is bevontak meghívásos pályázatba, majd a Szegedi Tudományegyetemen kívül az intézmény néhány kara is választott önálló bort, legutóbb pedig a szegedi universitas és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága közös nedűkről döntött – ismertette dióhéjban a Vinum Academiae at Universitatis cím történetét Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. – A bor közösségteremtő erő – az egyetem közösségteremtő hely. A kiváló bor az egyetemen belüli és kívüli beszélgetések kelléke és a legkitűnőbb ajándék, hiszen a bor egyetemes nyelven beszél!

Több kategóriában állhat egymás mellett egy-egy palack, amely a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága közös borát tartalmazza, rajta a címke: Vinum Academiae at Universitatis. Középkategóriás fehérbor a Béres Tokajtól a Naparany száraz cuvee, vörösbor a szekszárdi Takler Cabernet Franc, rosébor a Bárdos és Fia pincészetből; prémiumkategóriás fehérbor a Royal Tokaj „Szent Tamás dűlőszelektált furmint”, prémiumkategóriás vörösbor a Riczu-Stier pincészet Villányi Cabernet Sauvignonja. E Vinum Academiae at Universitatis-borok bemutatkoznak a néhány napra BorTérré alakuló szegedi Dóm téren, a nyertes borházak sátrainál.

Vinum Academiae at Universitatis címkéjű palackozott bor az SZTE TIK (Ady tér 10.) ajándékboltjában, illetve a Válogatás borszaküzletben (az újszegedi Bérkert és a Marostői utca sarkán) vásárolható.


*


„A borok tudósai, a tudósok borai” elnevezésű rendezvényt idén is megrendezi a Válogatás borszaküzlet. Az SZTE és a SZAB támogatását is élvező rendezvénynek 2012. november 17-én 15 órától a Móra Ferenc Múzeum ad otthont. Közel húsz borász mutatkozik be: az általuk kínált italhoz illő kultúrtörténeti adalékokat Mód László és Simon András (SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológai Tanszék) szolgáltatja.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek