Bezár

Hírarchívum

kutatok_kiemelt

Az ezüsttükörtől a helyszínelőkig – idén is kutattunk egy éjszakát

Az ezüsttükörtől a helyszínelőkig – idén is kutattunk egy éjszakát

2012. szeptember 30.
3 perc

Immár hetedik alkalommal szántak országszerte egy egész éjszakát a kutatóknak és a tudománynak. Szeptember 28-án Szegeden is számos helyszínen várták előadásokkal, kiállításokkal, vetélkedőkkel és kísérletekkel a kutatói pálya rejtelmeibe bepillantani szándékozókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Reakciókat végezhettek az érdeklődők, elsősorban olyan kísérleteket készítettünk elő, amelyek látványosak” – mondta el az SZTE Média Centrumnak Jójárt Balázs, az SZTE JGYPK Kémia és Kémiai Informatika Tanszékének docense. Hétköznapi anyagok is előkerültek, például az érdeklődők megállapíthatták a szappanoldat kémhatását, valamint a karbonát-tartalmat is tanulmányozhatták különböző kagylókon. Kipróbálhatták, miként lehet egy cseppentéssel megtudni, „került-e” liszt a tejfölbe...? Összesen hat darab kísérlettel várták a látogatókat, illetve egy hozzájuk kapcsolódó feladatlapot kellett kitölteni. Az utolsó „állomás” az ezüsttükörpróba volt, az erre használt kémcsövet haza is vihették magukkal a lelkes kémiarajongók. Aki végigment mind a hat „próbán”, ifjú kutató kémikus oklevelet kapott.

 

Nem kell félni

„A kémiai anyagok, vegyszerek sokszínűségével szerettük volna megismertetni a látogatókat, hogy kicsit kedvet kapjanak a kísérletezéshez” – folytatta Jójárt Balázs. Hozzátette: sajnos általános iskolában ez a tevékenység nem szokott nagy hangsúlyt kapni. A cél ezen persze túlmutat, hiszen általánosságban a természettudományok irányába szeretnék fogékonnyá tenni a fiatalokat. „Bízom benne, hogy van hatása ennek az éjszakának. A kisgyerek alapvetően érdeklődőek a világ dolgai iránt. Összeönt két anyagot és látja, milyen érdekes dolgot adnak ki – hátha kedvet kapnak a kutatómunkához, ha nem is feltétlenül a kémiához, bár az az orvos- és gyógyszerésztudományhoz és a biológiához is szükséges, arról nem is beszélve, hogy rengeteg vegyszer vesz minket körbe” – így a szervező. Azt is elmondta, tudatosítani szerették volna, hogy nem kell a vegyszerektől félni, csak megfelelő módon tudni kell velük bánni.

 

A szegedi CSI

Bőséges programkínálatot tudhatott magáénak a szegedi Kutatók Éjszakája. Az ÁOK Orvosi Biológia Intézetében például tizenegy-tizenkettedikes diákok is CSI-helyszínelőkké válhattak. Az éjszaka jó alkalmat adott arra, hogy megmutassák azokat a fogásokat, amik tulajdonképpen rutin labortechnikának számítanak – magyarázta egy játékpisztollyal felszerelkezve Prazsák István szervező, az Orvosi Biológiai Intézet kutató biológusa. A helyszínelésre bejelentkezett diákoknak bűntényeket kellett feltárniuk: vérnyomokat találtak, meg kellett állapítani, hogy a gyanúsítottak közül ki lehetett az, aki valóban ott volt a tett színhelyén. Vérből ugyanis viszonylag jó hatásfokkal lehet DNS-t kivonni – ma már rutineljárás az ilyen DNS-ujjlenyomatvétel, ezzel nagy valószínűséggel megmondható, ki járt ott – folytatta a kutató. A rendezvény egyébként rendkívül népszerű volt, a szegedi CSI-re több mint ötven diák jelentkezett.

 

Pszichó és geoláda

A lista hosszú… Az SZTE ÁOK–TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetben például érdekes dolgokat láthattak-hallhattak az érdeklődők az anyagtudománytól a vizuális tudományig. A Bolyai Intézetben – sok más mellett – Sudoku elmélet és gyakorlat várta a látogatókat. Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon játékosan ismerkedhettünk a pszichológiával, az Egyetemi Füvészkert éjszakai kalandtúrát, a Gazdaságtudományi Kar kommunikációs tréningeket és gazdasági előadásokat szervezett, a Szegedi Csillagvizsgálóban csillagpartit tartottak. Az SZTE TTIK-en a színes programok között volt geoládakeresés, népszerű csillagászat és időjárás-fotózás. Az Embertani Tanszék többek közt testalkatvizsgálat volt a program, illetve mindenki elkészíthette saját ujjlenyomatát…

 

Arany Mihály


Kutatók éjszakája galéria
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek