Bezár

Hírarchívum

Szegedi Nemzeti Színház: nyílt nap és diákbérlet egyetemistáknak

Szegedi Nemzeti Színház: nyílt nap és diákbérlet egyetemistáknak

2012. szeptember 19.
2 perc

Új bemutatóval kezdődik a 2012/2013-as évad a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol egyetemistáknak szóló bérlettel, diákkedvezménnyel és – idén 5. alkalommal – nyílt nappal várják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatóit. A teátrum az őszi premiereken túl több, nagy sikerű tavalyi előadását ugyanúgy tovább játssza, ám az SZTE Őszi Kulturális Fesztiváljába is számos produkcióval bekapcsolódik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nyári felújítás, az évadnyitó gála és egy sikeres budapesti vendégjáték után Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója sajtótájékoztatón ismertette a teátrum őszi „menetrendjét”, s hívta fel a résztvevők figyelmét az egyetemi hallgatókat megcélzó kezdeményezésekre. Ahogy az eddigi években is, a 2012/2013-as évadban ugyanúgy megvásárolható az Universitas-bérlet, amely a színház új bemutatóit – a továbbjátszások mellett – szintén magába foglalja.

A hétköznapokra eső előadások közül három-három nagy-, illetve kisszínházi produkcióra lehet tikettet váltani összesen öt- és tízezer forint közötti áron. Így az évad őszi hónapjaiban két új bemutató egyikét már láthatják is a bérletesek: az Egerek és embereket Balikó Tamás rendezésében, míg a Kolpert urat Hollós Gábor dirigálásával.

Az előbbi színmű próbái már hetek óta tartanak, s a rendező elmondta, hogy a Kisszínházban szeptember 28-án debütáló darab a „humánumot taglalja”, s az amerikai író, Steinbeck művét „élve boncolják”: nem elsősorban szövegközpontú előadás készül, a színészek a belső tartalmak okozta feszültségre helyezik majd a hangsúlyt. Ezzel szemben az Egerek és emberek két főszereplőjét alakító Pataki Ferenc és Borovics Tamás csupán annyit árult el karakterükről, hogy „furcsa párt” alkotnak a gazdasági világválság közepette munkát kereső férfiak, George és Lennie szerepében.

Az októberi új bemutató egy vidám színmű, a Kolbert úr lesz a Kisszínházban. Gieselmann, kortárs német szerző művével egy fiatal rendező debütál Szegeden. Hollós Gábor – a már előkészületben lévő előadásról – elmondta: a színmű a szabadság belső értelmezéséről szól, amelyben egy szerelmespár kutatja határait, nem kis nehézséget okozva ezzel kapcsolatukban.

A Szegedi Nemzeti Színház azonban előadásain túl – immár hagyományossá vált – Színházi Nyílt Napjával is az SZTE hallgatóinak kedvez. Az idén ötödik alkalommal megtartott programsorozaton az universitas polgárai sétát tehetnek a kulisszák mögött színészek kíséretével, együtt tréningezhetnek a művészekkel, felpróbálhatják a színház jelmezeit, és a nap lezárásaként előadást szintén nézhetnek. Az október 17-i rendezvény részletes programja elérhető a teátrum vagy az SZTE Kulturális Iroda honlapján.

Azonban az Őszi Kulturális Fesztivál kezdeményezéseiből, sőt, a Szent-Györgyi Emlékév rendezvényeiből is kiveszi a részét Thália szegedi temploma: felolvasószínházzal, zenés estekkel és kiállításokkal is készül a társulat. Az őszi programkavalkád részletei hamarosan megtalálhatóak lesznek a fesztivál weboldalán, míg a teátrum egyetemistákat érintő, további kedvezményeiről, illetve az Universitas-bérletről a Szegedi Nemzeti Színház honlapján találhatók részletes információk.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek