Bezár

Hírarchívum

trogmayer_kiemelt

Aranytűvel ismerték el Trogmayer Ottó munkásságát

Aranytűvel ismerték el Trogmayer Ottó munkásságát

2012. szeptember 17.
1 perc

A Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatója, a szegedi egyetem régészeti tanszékének korábbi vezetőjét a körképek, panorámák megóvására létrehozott nemzetközi szervezet tüntette ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Trogmayer Ottó régész szeptember 14-én vehette át ünnepélyes keretek között a Nemzetközi Panoráma Tanács „aranytű” kitüntetését. A szegedi egyetem régészeti tanszékének egykori vezetője az International Panorama Council (IPC), azaz a Nemzetközi Panoráma Tanács (a világban fellelhető körképek, panorámák megóvásával és restaurálásával foglalkozó szervezet) egyik alapítójaként tevékeny munkát folytatott ezen kulturális értékek fennmaradásáért és népszerűsítéséért.

Mint az ünnepségen elhangzott: az egész világot behálózó szervezet 1992-ben, tehát húsz esztendővel ezelőtt éppen itt, azaz Szegeden alakult meg. Szakemberek: művészek, régészek, restaurátorok fogtak össze, hogy áldozatos munkával népszerűsítsék és megmentsék a panorámákat. A szervezet célkitűzése ráadásul jóval több, mint „csak” a kevés megmaradt körkép felkutatása és megóvása. Azon is dolgoznak, hogy felkarolják és segítsék a panoráma modern alternatíváit (moving panorama, panorámafotók és a térhatású élményt nyújtó 3D-s filmek).

Trogmayer Ottó a Nemzetközi Panoráma Tanács mellett a Móra Ferenc Múzeumnak is köszönetet mondott a kitüntetésért. A díjazott szakember 1970-től egészen 1997-ig vezette a Móra Ferenc Múzeumot és a Csongrád megyei múzeumi szervezetet, közben hosszú évekig a szegedi egyetem régészeti tanszékének oktatójaként és tanszékvezetőjeként tevékenykedett. Mostanság a szépirodalommal is elkezdett foglalkozni, régészből régész-íróvá vált, jelenleg legújabb kötetén dolgozik.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek