Bezár

Hírarchívum

vinko_kiemelt

Ösztönből fest – először beszél londoni sikeréről Vinkó Leó

Ösztönből fest – először beszél londoni sikeréről Vinkó Leó

2012. szeptember 19.
2 perc

Vinkó Leó fiatal festőművésszel, az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány pártfogoltjával folytatódik a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozata szeptember 20-án 17 órától a Somogyi-könyvtár klubtermében. A fiatal művész két festményét nemrég egy angol gyűjtő megvásárolta – friss külföldi sikeréről is beszámol a beszélgetésben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

vinko_1Vinkó Leót hatéves kora óta érdekli a festészet, általános iskolai tanára fedezte fel a tehetségét. Több iskolai, valamint területi rajz- és festőversenyen szerepelt eredményesen. 2011-ben Aranyi Sándor, a SZTE JGYPK Rajz-művészettörténeti Tanszékének akkori vezetője Vinkó Leót választotta a „Mester és tanítványa” programba, így részt vehetett a Nemzetközi Művésztelep munkájában. Szintén tavaly egyik képét beválogatták a XXXVI. Szegedi Nyári Tárlatra, a Reök-palotába. Az V. OMDK (Országos Művészeti Diákköri Konferencia) országos fordulóján első helyezést ért el festészet kategóriában. Tagja lett a szegedi Feketesas Művészeti Galériának, mint az egyik első kiállító, és csatlakozott a Lajtorja művészeti csoporthoz. 2012-ben a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán rajz szakos tanári diplomát szerzett, szeptembertől a mesterképzésen tanul tovább.

„A képeim saját világomat tükrözik, ösztönből festek, célom, hogy egy senki máséval össze nem téveszthető, egyéni stílust alakítsak ki. Képeimen az egyszerű hétköznapi jelenetek, a természeti motívumok mellett elvontabb, filozofikusabb gondolatok is megjelennek” – vall művészetéről Vinkó Leó.

A fiatal tehetség nemrég két festményével szerepelt egy rangos londoni galéria kiállításán, amelyeket egy angol gyűjtő meg is vásárolt tőle! A festmények fényképe bekerül a TRAMP magazinba is. Minderről először a Közéleti Kávéházban beszél Vinkó Leó.

vinko_2Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi-ösztöndíjalapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek, melyhez a tehetségpontos fiatalokat támogató Somogyi-könyvtár biztosítja a helyszínt. Vinkó Leó képeit május végén, június elején három héten keresztül lehetett látni a bibliotéka első emeleti folyóirat-olvasójában.

A Sófi-alapítvány több mint 10 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 11 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

További részletek a művészről itt: http://www.vinko.eoldal.hu

 

M. A.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek