Bezár

Hírarchívum

Történelmi kultúrtáj kutatók konferenciája az SZTE-n

Történelmi kultúrtáj kutatók konferenciája az SZTE-n

2012. szeptember 28.
1 perc

Az emberi tevékenység által a történelmi korszakokban megváltozott közép-európai kultúrtájakat vizsgálja a nemzetközi ARKUM Munkacsoport, melynek 39., „Offene Landschaften“ (nyitott/pusztai tájak) című konferenciáját szeptember 26. és 29. között Szegeden, az egyetemen tartják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ARKUM által képviselt tudományágakat: a régészetet, történelemtudományt és a földrajztudományt az ember és környezete egyensúlyának kutatása köti össze. A kultúrtáj kutatás interdiszciplináris tudománya olyan kérdésekre keres választ, minthogy mely időszakokban miként befolyásolta a természeti környezet az életkörülményeket, az emberi tevékenység hogyan hatott vissza saját környezetére. Városfejlesztéssel foglalkozó szakemberek, szociológusok, tájkutatók is részt vesznek a munkacsoport tevékenységében, melynek fő célkitűzései - összhangban az Európai Unió irányelveivel -, a politikai szintű tanácsadás és a kapott eredmények beépítése az oktatásba.

A több mint 300 tagot számláló ARKUM Munkacsoport évente rendez konferenciát Közép-Európa valamely városában. A vendéglátó város földrajzi-történeti környezete és a konferencia témája mindig összefüggésben vannak egymással. Ezt Szeged esetében az alföldi táj, a tanyai, mezővárosi településforma, s a földrajzi környezet által meghatározott régészeti horizontok kutatása adja meg. A konferenciák előadásai az egyesület sorozatában: Siedlungsforschung: Archäologie – Geschichte – Geographie című kiadványban jelennek meg, a helybeli szervezők kiadásában.

A konferenciáról további információ itt letölthető

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek