Bezár

Hírarchívum

2023. Június

1 2 

nyitokep

2023. június 13.
3 perc

Új dimenziókat nyithat a szegedi jogi oktatásban és kutatásban az a kibővített együttműködési megállapodás, amelyet 2023. június 13-án, Szegeden írtak alá az SZTE és az East China University of Political Science and Law képviselői. A nemzetközileg is komoly presztízsű, sanghaji egyetemmel oktatási, kutatási területen kooperál a Szegedi Tudományegyetem, illetve terveznek oktatói és hallgatói cseréket is.

DSC_4454-001

2023. június 12.
2 perc

Kimagasló tanulmányi, művészi vagy sport eredményéért Talent és Vállalati Ösztöndíjban részesült, illetve elismerő oklevelet vehetett át a Szegedi Tudományegyetem 156 hallgatója a Rektori Hivatal Dísztermében. A díjátadó ünnepségen a Szegedi Tehetséggondozó Tanács mintegy 8 millió forint összértékű támogatást adott át.

Alma_Weekend_Borito

2023. június 12.
6 perc

Június 10-én, szombaton ismét izgalmas, sportos, családi programokkal várta a kicsiket és a nagyokat az SZTE Alma Mater Weekend. A hagyományos rendezvényen, a jól bevált programok mellett, idén fókuszba került az esélyegyenlőség és a parasport is és gazdára találtak az SZTE Alma Mater Lépjük meg! tavaszi kihívásának díjai is.

Nyito_j_94._konyvhet

2023. június 10.
8 perc

„Eddig minden rendben” – „So far So Good”. A Szegedi Tudományegyetem egyik első könyvheti programja címével hangsúlyozható: 2023. június 8-án „hivatalosan” is megnyílt a 94. Ünnepi Könyvhét. Az alaphangot Nagy Bandó András író és humorista adta, majd tovább dübörgött a szegedi rendezvény-sorozat. A zenei „nyitányt” előadó SZTE-muzsikusok után az egyetemhez kötődő szerzők és moderátorok, az olvasást népszerűsítő bloggerek léptek a szegedi Dugonics téri könyvsátrak ölelte színpadra.

Dr. Szalárdy Levente

2023. június 09.
7 perc

Dr. Szalárdy Levente, a Szegedi Tudományegyetem SZAKK Neurológiai Klinika egyetemi adjunktusa, Junior Prima Díjas kutatóorvos a Kisszínházban ősbemutató előtt álló Jövendölés című táncdráma zeneszerzője. Gyerekkora óta zenél, gitáron, hegedűn, zongorán, népi furulyákon játszik, és elég jól ismeri a népzene világát ahhoz, hogy 21. századi hangzású zenét írjon az anyagából.

Kukovecz_Akos_nyito

2023. június 09.
3 perc

Közös kutatási projektet valósítottak meg a Szegedi Tudományegyetem és az indiai IIT Delhi Department of Textile and Fibre Engineering tudósai. Olyan metaanyagot fejlesztettek, amely akár olajfoltok megszüntetésére is alkalmas lehet.

Dr. Csúri Károly

2023. június 09.
9 perc

Több mint ötven éve oktat, hét éve professor emeritusként, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészeti- és Társadalomtudományi Karon, ahol nemcsak végignézte, de maga is tevőlegesen átélte az oktatás folyamatos átalakulását, fejlődését. Kutatóként hat könyve, közülük egy társszerzőkkel, nagyszámú hosszabb tanulmánya, valamint szerkesztett kötete jelent meg, többségében idegen nyelven, német és osztrák kiadóknál. Dr. Csúri Károlyt, az SZTE BTK Germán Filológiai Intézet Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékének alapítóját és nyugalmazott tanárát, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát március 15-e alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesítették.

Ágó Gergely, Nagy Anikó, Tajti Gabriella és Birkás Norbert a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara Kányádi Sándorról elnevezett versmondó és versillusztrációs versenyén

2023. június 09.
3 perc

Június első hétvégéjén két országos versmondó versenyt is rendeztek, és mindkét eseményen rangos díjakat kaptak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói.

AW

2023. június 09.
1 perc

Június 10-én, szombaton az SZTE Alma Mater ismét izgalmas családi programokkal, egyéni és csoportos sportolási lehetőségekkel, kari versenyekkel és az elmaradhatatlan főzőversennyel, a Gasztro Materrel várja a kicsiket és nagyokat.

Del-alfoldi_innovacios_dij

2023. június 08.
1 perc

Megjelent a Dél-alföldi Innovációs Díj pályázati kiírása. Részletek a cikkben.

Erettsegi_After_nyito

2023. június 08.
2 perc

Középiskolásoknak szóló bulink a dél-alföldi régió legnagyobb érettségi utáni eseménye. Viszont nem csak a szórakozásé lesz a főszerep, hiszen jövő és karrierépítés céljából, izgalmas SZTE-s sikersztorikat is meghallgathatnak a diákok június 30-án, az IH Rendezvényközpontban.

Szabados_Agi5

2023. június 08.
2 perc

Szabados Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem alumnusa és oktatója, televíziós munkája mellett a Nincs időm olvasni! kihívás alapítója és a Libertine Könyvesbolt tulajdonosa, melyek révén elkötelezett és aktív szervezője az olvasás örömének felfedezését célzó országos mozgalomnak.

Emeld_a_gyereket_a_magasba_Mert_korulottunk_forog_a_vilag

2023. június 08.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetencia Központ részvételével idén már hatodik alkalommal, ezúttal rendhagyó módon szervezi meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a Gyereket a magasba! rendezvényét. Idén ugyanis flashmob formájában lehet csatlakozni hozzájuk, ezzel is kiállva amellett, hogy a gyerek örök érték, és a jövőt jelenti! A Mert körülöttünk forog a világ! nevű flashmobra minden érdeklődőt várnak június 10-én, szombaton, 11 órától az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központnál.

Nyito_Kariko_Katalin_Kiallitas_MTA_S-77

2023. június 08.
8 perc

A fiatalok különböző csoportjaival találkozott budapesti látogatásán Karikó Katalin. 2023. június 5-én a „Karikó-módszer” titkaiba avatta be a Fiatal Kutatók Akadémiája tagjait és vendégeit, majd részt vett az életútját bemutató tárlat megnyitóján. Az SZTE „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című kiállítása november 14-ig várja az érdeklődőket az MTA Könyvtár és Információs Központban.

Nyito_gala_0230530_IMG_9674

2023. június 08.
2 perc

Többcélú nevelési-oktatási intézmény az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája. Ezt igazolta az intézmény Tavaszi Művészeti Gálája. A „Színek hangja, hangok színe” című kiállítás 2023. június 12-ig tekinthető meg az SZTE József Attila tanulmányi és Információs Központban.

6074825WhatsAppImage20230606at204702

2023. június 07.
3 perc

Az elmúlt napokban Magyarország déli területein is érzékelhető volt az Arad közeli epicentrumú földrengés. A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetében ugyan nem dolgozik kifejezetten a földrengésekkel foglalkozó szakember, de hiteles információforrásokra alapozva megválaszolták a mindenkit foglalkoztató kérdéseket, például, hogy kell-e tartani Szegeden a földrengésektől.

A_kivalo_pedagogusokat_unnepeltek_a_Szegedi_Tudomanyegyetemen

2023. június 07.
9 perc

Hagyományosan június első vasárnapja a Pedagógusnap. Ebből az alkalomból a Szegedi Tudományegyetem vezetése köszöntötte és díjazta az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Napközi Otthonos Óvoda, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium, és az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola pedagógusait.

Termeszetes_epitoanyagok_energiahatekonysag-noveles_-_epitoipari_konferencia_a_klimavedelemert_KJA

2023. június 07.
2 perc

Építőipari konferenciát rendeztek a fenntarthatóság témájában a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. A szakmai nap homlokterében a klímavédelem és a természetes anyagok álltak, a program nem titkolt célja pedig az volt, hogy a klaszteresedés lehetőségeit és előnyeit ismertesse az érdeklődőkkel. Az eseményt az SZTE Mérnöki Kar, az ArchEnerg Klaszter, a Naturica Group Kft., és a MAKÉSZ szervezte.

Nyito_Neumann_kiallitason_20230603

2023. június 05.
8 perc

Képzőművészeknek és ifjú kutató-jelölteknek adott át okleveleket és díjakat a Neumann János professzori címet elnyerő, Neumann-díjas Karikó Katalin. A világhírű mRNS-kutató, a sokszoros akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora 2023. június 2. és 3. között Budapesten, a Műegyetemen előadást tartott, kitüntetést kapott, majd a Neumann János Számítógéptudományi Társaság és a 2022-23. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díszvendége volt.

Hell István író és rendező, Hell Nikolett dramaturg és rendezőasszisztens, Simoncsics Pál koreográfus, Mikola Gergő színművész és Dr. Szalárdy Levente, a produkció zeneszerzője

2023. június 05.
5 perc

Jövendölés címmel új táncdrámát visznek színre Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Kisszínházban vasárnap 15 órától és hétfőn 19 órától. Az Egyetemi tavasz záróeseményét sajtótájékoztatón mutatták be az alkotók, Hell István író és rendező, Hell Nikolett dramaturg és rendezőasszisztens, Simoncsics Pál koreográfus, Mikola Gergő színművész és Dr. Szalárdy Levente, a produkció zeneszerzője, az SZTE neurológiai klinikájának adjunktusa.

nyito_Gyula

2023. június 05.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem, a Gyulai Tankerületi Központ és a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium közös tudománynépszerűsítő programjára több száz középiskolás érkezett a régióból és határon túlról. A június 2-i program találkozási lehetőséget biztosított az egyetem neves előadói, a gyulai és békés vármegyei fiatalok és a város szakemberei számára.

24._Szeged_IGF_6

2023. június 05.
2 perc

2023. június 8-10. között a Szegedi Tudományegyetem rektori épületének dísztermében három gitárkoncertet rendeznek a 24. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon (Szeged IGF). Az eseményen június 9-10. között az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában mesterkurzusokat is tartanak.

Egeszseg_ezreknek_15.214.000_Ft_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_Szent-Gyorgyi_Albert_Klinikai_Kozpontnak

2023. június 05.
6 perc

Június első hétvégéjén Szegedre látogatott a Richter Egészségváros, ahol a Széchenyi téren gyűjthették az adománypontokat az érdeklődők. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 96. állomásán 21 fontos szűrésen és tanácsadáson, továbbá számos egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A résztvevők a saját egészségük megőrzése mellett a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért, valamint élőben vagy online meghallgatott előadásért 500 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által felajánlott 3.500.000 forintos alapadományt. Szeged lakosainak köszönhetően 15.214.000 Ft adományt kapott az egészségügyi intézmény, melyből a poszt-COVID ellátás korszerűsítése fog megvalósulni.

Erasmus+ Blended Intensive Program

2023. június 02.
4 perc

Ötnapos, intenzív konferencia keretében járták körül az egyetemek nemzetköziesítését a szakemberek Újvidéken. A résztvevők, köztük a Szegedi Tudományegyetem képviselői, sok hasznos tapasztalattal és új, személyes szakmai kapcsolattal gazdagodtak.

Boros_Mihaly2

2023. június 02.
3 perc

Tudományos üléssel ünnepelték június elsején Boros Mihály professzor 25 éves intézetvezetői jubileumát, valamint az SZTE SZAOK Sebészeti Műtéttani Intézet oktatási és tudományos tevékenységét.

Gyarmathy_Eva

2023. június 01.
1 perc

Már csak néhány nap, és a Mentor(h)áló meghívására újra Szegedre érkezik Prof. dr. Gyarmathy Éva Prima-díjas klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos főmunkatársa, Magyarország vezető oktatási szakembere!

Beke_igazsag_es_eros_intezmenyek_a_legjobb_100-ban_az_SZTE_a_Times_Higher_Education_fenntarthatosagi_rangsoran

2023. június 01.
3 perc

A Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél mentén készíti el évről-évre Impact Rankings elnevezésű rangsorát. Az idei, frissen megjelent rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 85. helyen végzett a „béke, igazság és erős intézmények” tematikus listán. Emellett további nyolc kategóriában ért el Magyarországon vezető pozíciót, míg az összesített rangsorban a nemzetközi színtéren a mezőny jelentős bővülése mellett is megőrizte korábbi 401-600. helyezését.

Bálint Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem BTK magyar-dráma- és színházismeret szakos végzős hallgatója

2023. június 01.
6 perc

Bálint Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem BTK magyar-dráma- és színházismeret szakos végzős hallgatója tavasszal elnyerte az OTDK Színháztudomány tagozatának első díját Az emberi test és a báb kapcsolata - variációk a bábra című tanulmányával (témavezetői Dr. Kérchy Vera egyetemi docens és Dr. Jászay Tamás egyetemi adjunktus, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék munkatársai voltak). A bábos érzelmei megjelennek-e a bábon? Megszabadulhat-e a báb a dróton rángatottság sztereotípiáitól? Bálint Zsófia válaszol.

Korányi Gyógyszertár 20 éves

2023. június 01.
3 perc

Húsz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetem első patikája. Az azóta három egységgel bővült Központi Gyógyszertár már a kezdetekkor az orvos-beteg-gyógyszerész közötti kapcsolatot és kommunikációt tűzte ki célul, és mint az a fennállást ünneplő eseményen kiderült: ez az elmúlt két évtizedben nem változott, csak átalakult; a fókusz, a gyógyítás mellett, itt is az oktatáson és a kutatáson van.

SZTE_Kihivas_Napja

2023. június 01.
2 perc

A Kihívás Napja alkalmából sportos foglalkozásokkal, önvédelmi bemutatóval, jóga és irodában végezhető gerinctorna órákkal, valamint ügyességi feladatokkal várták május 31-én a rektori hivatal dolgozóit.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek