Bezár

Hírarchívum

Erasmus+ Blended Intensive Program

Új régiókban növelheti jelenlétét a személyes kapcsolatok segítségével az SZTE

Új régiókban növelheti jelenlétét a személyes kapcsolatok segítségével az SZTE

2023. június 02.
4 perc

Ötnapos, intenzív konferencia keretében járták körül az egyetemek nemzetköziesítését a szakemberek Újvidéken. A résztvevők, köztük a Szegedi Tudományegyetem képviselői, sok hasznos tapasztalattal és új, személyes szakmai kapcsolattal gazdagodtak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Három különböző terület képviselőit kérdeztük arról, hogy mennyire találták hasznosnak az Újvidéki Egyetem (University of Novi Sad , UNS) által szervezett, Erasmus+ Blended Intensive Programot, amely „A nemzetközivé válás, mint a felsőoktatási, és tudományos szolgáltatások minőségének mérőszáma” címet viselte. Különböző aspektusból megvilágított fontos témakörök és interaktív workshopok váltották egymást az ötnapos rendezvényen, amely pénteken ért véget, de hatása, előnyei ezután lesznek majd érzékelhetők igazán. Hogy miért, arról egy kutatót, egy oktatót és egy irodavezetőt kérdeztünk a Szegedi Tudományegyetem 9 fős delegációjából.

Dr. Kéri Anita, Dr. Rácz Lajos és Dr. Vida Anikó

Dr. Kéri Anita, Dr. Rácz Lajos és Dr. Vida Anikó is új tapasztalatokkal gazdagodott. Fotó: Lévai Ferenc


– Újvidéki kollégákkal dolgoztam már együtt EFOP-projekt keretében, és szerettem volna még jobban megismerni ezt a komoly potenciállal rendelkező egyetemet. Földrajzosként nincs kétségem afelől, hogy az ember az asztal mellől nem tud senkit és semmit alaposan megismerni, tehát el kell jönni és személyesen megtapasztalni, hogy ez az akadémiai kultúra hogyan működik. Az összekötő kapocsként is értelmezhetjük egyetemeink között a hallgatókat, hiszen az SZTE különböző képzésein igen szép számmal vettek részt korábban is Újvidékről érkező diákok. Azt is fontosnak tartom, hogy megismerjük, megtapasztaljuk, milyen oktatási környezetből, milyen képzéssel felvértezve és milyen háttérrel érkeznek Szegedre innen a hallgatók, mert nekünk mint szolgáltató egyetemnek, hozzájuk kell igazítanunk a kínálatunkat. A szakmai érdeklődésemből adódóan nekem a környezetvédelmi, zöld, fenntarthatósági és az ehhez kapcsolódó programok voltak a legérdekesebbek, hiszen az akadémiai kvalifikációm is erre a területre ad a legnagyobb rálátást. A személyes kapcsolatok is segítenek abban, hogy amikor egy együttműködő intézményre gondolunk, akkor tudjunk valódi személyeket, arcokat is kapcsolni a nevekhez, logókhoz, elnevezésekhez – mondta Prof. Dr. Rácz Lajos, az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet intézetvezetője.

– Mint felsőoktatás nemzetköziesítés kutató, nagyon hasznosnak találom a BIP programot, ugyanis számos aspektusból megismerhetjük a nemzetköziesítés fontosságát, például a külföldi hallgatói létszám, az oktatói nemzetköziesedés és akár környezetvédelem perspektíváin keresztül. Érdekes látni, hogyan működik és milyen céljai vannak az international office-nak az UNS-en. Számos külföldi kollégát megismertem a résztvevő egyetemekről, így a mobilitás során bővítettem nemzetközi és SZTE-s intézményi kapcsolataimat is. Olyan új nézőpontokat ismertem meg, melyek a további kutatási irányaimat is befolyásolhatják majd, például a fenntartható fejlődési célok integrálása az oktatásba, nemzetköziesítésbe, valamint ezeket a kurzusaim anyagának tervezésekor is figyelembe tudom majd venni. Számomra Prof. Dr. Biljana Radić Bojanić "Benefits of Erasmus+ Mobility for Teachers" című előadása volt a legérdekesebb, – összegezte tapasztalatait Dr. Kéri Anita, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar adjunktusa, aki a EUGLOH kommunikációs munkatársa is az SZTE-n.

dr. Kéri Anita

Dr. Kéri Anita, számos workshopon a legaktívabb résztvevők közé tartozott. Fotó: Lévai Ferenc

– Ez volt az első Blended Intensive program amelyen részt vettem és hasznos, új élményekkel gazdagodtam. Megismerhettük az Újvidéki Egyetem terveit egy intézmény nemzetköziesítésével kapcsolatban, aminek bizonyos elemeit a saját stratégiánkban is fel tudunk használni. Érdekes volt látni azt, hogy a külföldi hallgatóik létszáma hasonló az SZTE-hez, azonban többségük a volt jugoszláv tagállamokból érkezik hozzájuk, így ők egészen más rendszerben dolgoznak és gondolkodnak, mint mi. Felhívták a figyelmünket bizonyos intézményi kapcsolatokra, olyan régiókban - például Latin-Amerikában vagy Ázsiában - működő egyetemekkel, amelyek a mi érdeklődési körünkbe is tartoznak, ez még indokoltabbá teszi, hogy szorosabbra fűzzük a kapcsolatunkat a EUGLOH 2.0 hozzánk egyébként is legközelebbi egyetemével. A tapasztalatok megosztása új kapukat nyithat olyan területekre, ahol jelenleg még nem, vagy kevésbé képviseltetjük magunkat. Az új kapcsolatokból rendkívül sokat profitálhatnak az egyetem polgárai, – az oktatók, kutatók és a hallgatók is – azáltal, hogy a mobilitási lehetőségek köre is szélesebbé válhat. A legérdekesebb program számomra a Science Parkban látott előadássorozat volt, amelyen bemutattak új eszközöket és technológiákat, mint például a 3D nyomtatást és az abban rejlő lehetőségeket – mondta Dr. Szabó Előd, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Nemzetközi Együttműködési és Beiskolázási Irodájának vezetője, a delegáció tagja.

Dr. Szabó Előd, Szécsi Annamária és Fodor-Kozma Rebeka

Dr. Szabó Előd, Szécsi Annamária és Fodor-Kozma Rebeka képviselték az SZTE NKI Nemzetközi Együttműködési és Beiskolázási Irodáját. Fotó: Lévai Ferenc

A rendezvényen a EUGLOH 2.0 egyetemei mellett meghívott felsőoktatási intézmények vettek részt, így Spanyolországból, Portugáliából, Finnországból, Horvátországból, Romániából és Magyarországról is érkeztek a nemzetközi oktatási terület szakértői.

Lévai Ferenc

A borítóképen: Prof. Dr. Bojana Kovacevic-Petrovic saját és tanítványai mexikói élményeiről is beszámolt prezentációjában. Fotó: Lévai Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek