Bezár

Hírarchívum

Nyito_Neumann_kiallitason_20230603

„Örüljetek egymás sikereinek!” – mondta budapesti programjain a Neumann-díjas Karikó Katalin

„Örüljetek egymás sikereinek!” – mondta budapesti programjain a Neumann-díjas Karikó Katalin

2023. június 05.
8 perc

Képzőművészeknek és ifjú kutató-jelölteknek adott át okleveleket és díjakat a Neumann János professzori címet elnyerő, Neumann-díjas Karikó Katalin. A világhírű mRNS-kutató, a sokszoros akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora 2023. június 2. és 3. között Budapesten, a Műegyetemen előadást tartott, kitüntetést kapott, majd a Neumann János Számítógéptudományi Társaság és a 2022-23. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díszvendége volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Neumann János és más magyar tudósok is hozzájárultak a Princeton Egyetem sikereihez és népszerűségéhez azzal, hogy ott eredményesen oktattak, kutattak. Ehhez az „örökséghez” többszörösen is kötődik a Princeton Egyetem „tudományok doktora” címét és a 120 éve Budapesten született Neumann János emlékére alapított két hazai kitüntetést is elnyert Karikó Katalin.

BME_Q_eloadas

Vastaps az mRNS-kutatónak

Vastaps köszöntötte Karikó Katalint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem zsúfolásig megtelt Q-épületében. A világhírű magyar biokémikus 2023. június 2-án 500 fős közönség előtt tartott ismeretterjesztő előadást az mRNS molekuláról, amely végig kísérte tudományos pályáját. Kiderült: a kitartás és a kutatói kíváncsiság mellett a humorra és a kutatótársakkal kialakított csapatmunkára is szükség volt az mRNS alapú vakcinákig vezető úton. Elmondta: 150 mRNS-alapú gyógyszer jutott már el a klinikai kipróbálás szakaszába.

BME_Q_Kariko_eloadas_20230602

A tudományos eredmények közérthető magyarázata és terjesztése az álhírek és téveszmék ellenszere - fejtette ki Karikó Katalin, adta mintegy feladatul az ismeretterjesztést az egyetemistáknak, oktatóiknak és a médiamunkásoknak

– Az oktatás, a felvilágosítás, a tudománynépszerűsítő előadások segíthetik, hogy a kutatók eredményeit megismerje és elfogadja a társadalom. Az álhírek és a téveszmék elleni közös küzdelemnek ez a kulcsa – hangsúlyozta Karikó Katalin.

Kariko_Katalin_BME_20230602

A szakmai sikerekhez vezető úton fontos a támogató család, a jó oktatás, a motiváló pedagógus; a testmozgás és a lelki egyensúlysorolta Karikó Katalin

A budapesti egyetemi épület népes hallgatóságához, a fiatalokhoz szólva élettapasztalatát Albert Schweitzert idézve erősítette föl: „A siker nem a boldogság kulcsa. A boldogság a siker kulcsa. Ha szereted, amit csinálsz, akkor sikeres leszel.”

A Műegyetem Szenátusának 2023. június 3-i ünnepi ülésén díszvendégként köszöntötték Karikó Katalint.

BME_szenatus

A kitüntetett díszvendég köszöntőjében a fiataloknak, a doktoranduszoknak címzett "jó tanácsok" zöme a "felnőtteknek" is hasznára válhatgondolhatták sokan a BME ünnepségének hallgatóságából

Neumann János professzori címet kapott Karikó Katalin. A cím korábbi kitüntetettjei – többek között –: Lovász László, Szemerédi Endre Abel-díjas, illetve Székelyhidi László Leibnitz-díjas matematikusok, valamint Dan Schechtman Nobel-díjas vegyész és Konsztantyin Novoszelov Nobel-díjas fizikus.

„Karikó Katalin munkássága Neumann János örökségéhez méltó. A Neumann gondolatai alapján felépített számítógéphez hasonlóan az mRNS-alapú Covidoltás is hatással van az egész emberiség életére” – fogalmazott Czigány Tibor, a Műegyetem rektora.

B._Gy._Neumann-dijas_Kariko_Katalin_Czigany_Tibor_20230603

Beck György, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság elnöke; Karikó Katalin legújabb kitüntetésével, a Neumann-díjjal és Czigány Tibor akadémikus, a BME rektora

A Műegyetem Szenátusának ünnepi ülésén a BME és a Neumann János Számítógéptudományi Társaság közös elismerése mellett a Neumann-díjat is átvette Karikó Katalin. Köszöntőjében a ceremónián ugyancsak díszoklevelekkel jutalmazott kutatókhoz, a fiatal diplomásokhoz, a doktoranduszokhoz szólva összegezte jó tanácsait.

 Kariko_Katalin_koszonto_2_BME_20230603

"Karikó Katalin és kutatótársainak munkája megnyitotta az utat az mRNS készítmények mellékhatásmentes és magas hatásfokú alkalmazása előtt. Eredményei közvetlenül hozzájárultak a hatékony SARS–CoV2 elleni vakcina kifejlesztéséhez, valamint az mRNS tumorellenes és géncserés terápiában történő felhasználásához"hangzott el a Műegyetemen a Neumann János professzori címet elnyert biokémikus, az SZTE professzora méltatásában

A Neumann János Számítógéptudományi Társaság elnöke, a Karikó Katalinnal azonos alma materből, a Szegedi Tudományegyetemről indult Beck György elmondta: örül annak, hogy egyre szélesebb körben alkalmazható terápiás céllal az mRNS-alapú technológia. „A gyors információmegosztás lehetőségével napjaink fejlett távközlési hálózatai is hozzájárultak a SARS-CoV2 elleni vakcinák gyors kifejlesztéséhez és elterjesztéséhez.” Külön örömnek nevezte, hogy „a #neumann120 emlékévben ismerhetünk el egy egész világra hatást gyakorló magyar tudóst a Neumann János professzori címmel. A professzori cím odaítélésével szeretnénk felhívni a figyelmet arra, amit maga Neumann is vallott: a tudomány felelősség is, és ennek tudatában kell az emberiségre váró kihívásokra felelnünk a tudomány eszközeivel”.

Kariko_Katalin_koszonto_BME_20230603

Képzőművészek a „számítógépek atyjáról”

– A digitalizált világban való eligazodást segíti, e szempontból a lakosság számára a GPS-ként funkcionál a mesterséges intelligencia által kialakított útvesztőben a Neumann János Számítógéptudományi Társaság – fogalmazott a szervezet elnöke, Beck György. A szegedi egyetem egykori matematika szakos hallgatója szerint Neumann nevével indítják nagyon sok tudományág új eredményeinek a bemutatóját.

Kariko_Neumann_kialliteson_20230603

Karikó Katalin a Hommage à Neumann című tárlaton. A képzőművészek változatos technikájú alkotásokkal idézték meg a 120 éve született Neumann János alakját

Az idei Neumann János Emlékév rendezvény-sorozat kiemelkedő programjaként mutatták be 2023. június 3-án délután a meghívásos pályázat eredményeként rendezett Hommage à Neumann című képzőművészeti kiállítást.

Köszöntőjében Karikó Katalin elárulta: diákkorában szeretett geometriai formákat rajzolni. A pesti Akácfa utcai galériában falra került művek közül kiemelte az ifjú kutatói korából jól ismert lyukkártyákra emlékeztető festményt.

Neumann_kiallitason_Kariko_20230603

A számítógép nyújtotta lehetőségekről először a Szegedi Biológiai Központ munkatársaként hallott Karikó Katalin

– A magyarságunk köt Neumann Jánoshoz. Ő zseni volt. Én nem – fogalmazott, majd elmondta: a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozott 24 éven át, s szinte naponta elment az ott kiállított Neumann számítógép mellett. A Princeton Egyetemen korábban és a rangos felsőoktatási intézmény díszdoktoraként személyesen is meggyőződhetett arról, hogy miként őrzik ott Neumann János emlékét. Fontosnak tartja maga is, hogy előadásokkal, filmekkel és más rendezvényekkel is ébren tartsuk Neumann János emlékezetét.

Kariko_Katalin_es_Teller_Maria_20230603

A zsűri szakmai elismeréseit igazoló oklevelet Teller Mária képzőművésznek is Karikó Katalin nyújtotta át

A Magyar Elektrográfiai Társaság meghívására 84 művész közül 70 alkotó küldött 105 művet. A bemutatkozó és jutalmazott alkotóknak Karikó Katalin adta át az oklevelet.

A Hommage à Neumann című tárlat 2023. június 27-ig tekinthető meg az A22 Galériában (előzetes telefonos egyeztetés után), majd a kiállítás magyarországi vándorútra indul.

 Kariko_Katalin_autogramm_20230603

Ifjú innovátorok olimpiáján

Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Innovációs Szövetség elnökeként hívta meg az SZTE alumnáját, díszdoktorát és professzorát, a világhírű biokémikust, Karikó Katalint a 2022-23. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjátadó gálájára. Az ifjú innovátorok és felkészítő tanáraik nemes vetélkedését lezáró programot 2023. június 3-án este tartották.

Szabo_Gabor_MISZ_diakolimpia_dijatadon_20230603

Szabó Gábor, a MISZ elnöke az ifjú innovátorokat köszöntve elárulta: közös alma materből, a Szegedi Tudományegyetemről indultak a biokémikus Karikó Katalinnal és a matematikus Beck Györggyel. A diákkorból és az egyetemista időszakban eredő ismeretség később is kamatozó fontos kapcsolati tőke lehet

Megújult formában először, de sorrendben a 32. alkalommal meghirdetett, 2022-23. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpia legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, a díjakkal járó több mint 5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a június 3-ai eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség.

KarikoOTIO_L-115j

A stessz pozitív és negatív hatásairól is szólt köszöntőjében Karikó Katalin

A 2022-23. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpián 14 kiemelkedő innovatív középiskolai tanár 800.000 forintos, a 12 legeredményesebb innovatív középiskola 1 millió forintos díjban részesült.

– Azok, akik ide eljutottak, egy témában már olyan szinten elmélyedtek, ami mutatja: elindultak a kutatóvá válás útján – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Gábor. A MISZ elnöke szerint a diákolimpia sok-sok előnye közül az egyik, hogy az itt megkötött barátságok óriási kapcsolati tőkét jelentenek a kutatói pályán. Példaként említette, hogy az SZTE alumnája, Karikó Katalin 2023. június 3-i programjainak szervezői – Beck György és jómaga – a szegedi JATE egykori hallgatójaként kötöttek barátságot.

MISZ_diakolimpia_elsokkel_Kariko_Katalin_20230603

A legjobbnak ítélt pályázók közül az első helyezettek egyik jutalma volt, hogy a világhírű mRNS-kutatótól, Karikó Katalintól vehették át az elismerést kifejező oklevelet és a csúcs felé vezető lépcsőt ábrázoló díjat

Az SZTE-hez való kötődését hangsúlyozta a rendezvény moderátora, a korábban televíziós műsorvezetőként ismert Pomezanski György is.

– Örüljetek egymás sikereinek! – idézte föl általános iskolai tanulmányi versenyei emlékét, ecsetelte a csillebérci jutalomtáborban kötött barátságok jelentőségét köszöntőjében Karikó Katalin Széchenyi-díjas biológus. Motiváló beszédében a stressz pozitív hatása mellett elmagyarázta, miként kell egyensúlyt tartani, például testmozgással hogyan lehet átalakítani a negatív stresszt pozitívvá. – Ne hagyd, hogy téged más definiáljon! A negatív stresszt akkor fordíthatod át pozitív ösztönzővé, ha arra az egyetlen kérdésre válaszolsz, hogy "Én mit tehetek?" Azt csináld, amit szeretsz, azt a témát kutasd, amire érdemes egy egész életet föltenni! Ez a boldogság, így a siker titka is.

MISZ_kulondij_mRNS_kutatasert_20230603

A csodálatos mRNS-molekula titkait kutatók közé léptek a marosvásárhelyi gimnazisták is. Dolgozatukkal különdíjat nyertek a 2022-2023. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpián

„A legjobbnak ítélt pályázók 3 első, 3 második és 4 harmadik díjat, valamint 1 különdíjat vehettek át Dr. Karikó Katalin professzortól, Dr. Szabó Gábor MISZ-elnöktől, Dr. Hankó Balázs államtitkártól, Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkártól, a zsűri társelnökétől, Kiss Ádám NKFIH-elnöktől és Dr. Jakab László OTIO-zsűrielnöktől, valamint a verseny szponzoraitól. A díjazottak az egyszeri ösztöndíjak mellett okleveleket és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak” – összegzett a MISZ sajtóközleménye.

Az egyetlen szegedi díjazott a 3. helyezett Viczián Dániel, aki a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjaként készítette el az „Antioxidáns hatású enzimutánzó nanokompozitok előállítása” című dolgozatát.

A Magyar Innovációs Szövetség legjobb határon túli pályázójának járó különdíját Berekméri László és Péter Márk-Dániel, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai kapták „A miRNS kétélű karddal játszott harca az mRNS terápiás alkalmazásban” című kutatást leíró dolgozatukért.

A 2022-2023. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpia résztvevői, diákok és tanárok külön jutalomként élték meg, hogy közös szelfiket, fényképeket készíthettek Karikó Katalinnal, a sokszorosan kitüntetett mRNS-kutatóval, az egyik legbefolyásosabb természettudóssal, akit sztárként ünnepel a világ.

*

A borítóképen: Közös alma materből, a Szegedi Tudományegyetemről indult a Neumann János Számítógéptudományi Társaság elnöke, Beck György és a Neumann-díjas biokémikus, Karikó Katalin - derült ki a Hommage à Neumann című tárlat megnyitóján

Újszászi Ilona

Fotók: Sahin-Tóth István

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek