Bezár

Hírarchívum

Nyito_j_94._konyvhet

Az SZTE alumnus könyvszerzői, műfordítói és bloggerei az olvasókért – beindult a 94. Ünnepi Könyvhét

Az SZTE alumnus könyvszerzői, műfordítói és bloggerei az olvasókért – beindult a 94. Ünnepi Könyvhét

2023. június 10.
8 perc

„Eddig minden rendben” – „So far So Good”. A Szegedi Tudományegyetem egyik első könyvheti programja címével hangsúlyozható: 2023. június 8-án „hivatalosan” is megnyílt a 94. Ünnepi Könyvhét. Az alaphangot Nagy Bandó András író és humorista adta, majd tovább dübörgött a szegedi rendezvény-sorozat. A zenei „nyitányt” előadó SZTE-muzsikusok után az egyetemhez kötődő szerzők és moderátorok, az olvasást népszerűsítő bloggerek léptek a szegedi Dugonics téri könyvsátrak ölelte színpadra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi egyetemi sajtó is hozzájárult ahhoz, hogy Nagy Bandó András olvasóvá és íróvá vált. A népszerű humoristából lett szerző nyitotta meg a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok szegedi rendezvény-sorozatát. Több szegedi író és szerkesztő, könyvtáros és népművelő nevét említve hangsúlyozta: „ha nem így indult volna a pályám, nem állhatnék itt. Nem élhetném át ezt a csodát!” Mert az írókon, könyvtárosokon múlhat a nemzet sorsa, mert „ismereteiket, tudásukat, szenvedélyüket tovább adják az arra nyitott ifjaknak”.

Konyvheten_Nagy_Bando_Andras Minden csodát, ami velem 76 év alatt megesett, a könyveknek köszönhettem - fogalmazott Nagy Bandó András. Fotó: Frank Yvette

A szónok 10 kulcsszava

– Amikor egymással beszélgettek, rövid történeteket meséltek. Az írók is ezt teszik. Történeteket mesélnek el, hogy a sztorikra kíváncsiak megismerhessék, könyvekben adják közzé, hogy az egész országba, vagy akár a nagyvilágba is eljuthassanak – szokta magyarázni a gyerekeknek Nagy Bandó András. – Az írás hosszú, fárasztó, de gyönyörű tevékenység. Neked sokkal kevesebb időre van szükséged, hogy megismerd az írók történeteit. Olvasd el! Megéri!

Nagy_Bando_Andras_FY_1618

A gyereket példaadással, a mindennapi olvasással lehet könyvbaráttá nevelni - osztotta meg hallgatóságával tapasztalatait Nagy Bandó András. Fotó: Frank Yvette

Az ünnepi könyvhét a frissen megjelent kötetek vására; az írók, irodalmárok, könyvbarátok és olvasók szívélyes találkozója.

– Az olvasásra nevelés a legegyszerűbb – jelentette ki a 76 éves szónok. – Kedves Szülő! Mutass példát! Ha gyermeked látja, hogy naponta olvasol, mintát vesz rólad.

Kosztolányi Dezső után „szabadon” Nagy Bandó András is összeválogatta a 10 legszebb magyar szót, amit ehhez az alkalomhoz illőnek érzett: „anyanyelv, gondolat, szó, mondat, beszéd, írás, könyv, olvasás, tudásvágy – mindhalálig”!

A piaristáké az (egyik) Év könyve

– A város történelmét újraírja „A Piarista 300 éve Szegeden”. A Szegedi Piarista Iskola történetét izgalmas olvasmányként mutatja be a kötet – vélekedett Javora Katalin. Az iskola mentálhigiénés szakembere mellett több diák és tanár is izgatottan várta a 94. Ünnepi Könyvhét szegedi megnyitóján, hogy kihirdessék az Év könyve pályázat eredményét.

Konyvheten_Javora_Kitty

Olvasmányos iskolatörténetA Piarista 300 éve Szegedencímű könyv - jelentette ki Javora Katalin. Fotó: Ú. I.

A könyvkiadást támogató díjakat idén is a könyvünnep nyitányán adta át Szeged önkormányzata. 2023-ban az egyik Év könyve díjat a Dugonics András Piarista Gimnázium és Kollégium gondozásában megjelent kötet szerkesztője, Károlyi Attila, az iskola magyar-történelem és filozófia szakos tanára vette át. A másik jutalmazott: Szabó Tamás és Rieder Gábor kiállítási albuma, a „Joachim. A holdfény impresszionistája”.

Karolyi_Attila_es_a_300_eves_a_Piarista_iskola_kozremukodoi_j

Megrendelők, alkotók és drukkerek együtt örültek „A Piarista 300 éve Szegeden” című, formabontó iskolatörténetnek - Miklós Péter történész, Koltai András levéltáros, Károlyi Attila szerkesztő, Jusztinné Nedelkovics Adél igazgató, Javora Katalin mentálhigiénés szakember. Fotó: Jusztin István

– A rendszerváltás szegedi története is itt olvasható először. Abban a kiszámíthatatlan világban bármi megtörténhetett – válaszolt a kötet újdonságait firtató kérdésünkre a szerkesztő. – A katolikus társadalom visszaigényelte iskoláit, 250 év után koedukálták az iskolát, amely mára a nyitottság és a szabadság intézménye – lapozott bele a rövid írásokat tartalmazó kötetbe Károlyi Attila. A Szegedi Tudományegyetemen diplomázott tanár elmondta: a 428 képet, 177 forrást és 330 feletti szócikket tartalmazó hely- és iskolatörténeti kiadvány a könyvheti standok bezárása után megvásárolható a Szegedi Piarista Iskolában.

Karolyi_Attila_es_tanitvanyai_20230608_j Károlyi Attila és diákjai - a nyitottság és szabadság iskolája a Szegedi Piarista Iskola. Fotó: Javora Katalin

Rekorder könyvmolyok

Az olvasókörök hagyománya fölélesztésének is felfoghatók a virtuális könyvklubok. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Betűevők olvasókörébe ugyanúgy érdemes ellátogatni, mint a könyvmoly bloggerek ajánlói között szemezgetni.

BA_CzM_LCsM_KA_20230608

„Falják” a könyveket, lefotózzák, videókat készítenek és írnak is olvasmányélményeikről – az SZTE olvasásnépszerűsítőivel Bobkó Anna újságíró (SZTE NKI) beszélgetett a 94. Ünnepi Könyvhéten. Fotó: Zentai Péter

Hányan vagyunk mi, „olvasók”? Míg 2020-ban a magyar felnőtt lakosság 13, addig 1989-ben 35 százaléka olvasott rendszeresen. Mivel magyarázható a KSH-adatból kitűnő különbség? A megkérdezettek 45 százaléka azt mondta, hogy nem szeret, míg 33 százalék azt válaszolta, hogy nincs idő olvasni – ismertette az adatokat Bobkó Anna. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság sajtós csoport munkáját koordináló irodavezető-helyettes a szegedi a Dugonics téren összegyűlt sokaságtól és vendégeitől is azt kérdezte: – Tényleg „nincs idő olvasni”?

Bobko_Anna_011_6901

Miért jó olvasni? - kérdezte a "hivatásos könyvmolyokat" Bobkó Anna (SZTE NKI)

A reggelt olvasással kezdi és a napot olvasással zárja a könyvmoly Czibolya Marietta. A Molybuborék Könyvklub társalapítója fontosnak tartja a kezdők beavatását az olvasás gyönyörűségébe. Ugyanakkor az igazi könyvmolyok is örülnek útmutatónak szánt könyvajánlóinak.

Czibolya_Marietta

Az Instagramon 12400 követője várja Czibolya Marietta (középen) könyvekkel kapcsolatos újabb és újabb bejegyzéseit

– Harmonikusabban indul a nap, ha – mielőtt a két gyerekekkel elstartolnék otthonról – elolvasok egy jó verset vagy novellát – avatott be napi rutinjába Lázárné Csernus Anikó. Az SZTE NKI Alma Mater munkatársa rekordernek számít, mert tavaly is közel 200 könyvet olvasott el. – Biciklin nem szoktam olvasni, de az esti elcsendesedéshez hozzátartozik a könyv – mondta viccesen. A Molybuborék Könyvklub ötletgazdája szerint a példamutatás a legjobb olvasóvá nevelési módszer. Elárulta: mindig lapul a táskájában egy könyvecske, amibe bele is olvashat a két fontos tennivaló között. – Manapság már nem ciki az olvasás, hanem „menő” és „szexi”!

Kovacs_Annabella

Szakácskönyveket és desszerteket fényképez, receptekről ír és sütis irodalmi estet tervez Kovács Annabella

„Falja” a könyveket Kovács Annabella. Az SZTE ÁJTK volt hallgatója babakocsi tologatás vagy a kislányai hintáztatása közti apró szünetekben, a dagasztógép bekapcsolása után vagy sütögetés idején is olvas. Naplót vezet, a receptkönyvek szépségeit és érdekességeit mutatja be „Insta profilján”. Ide képeket tesz föl, amelyek elvezetnek a honlapjára, ahol a receptkönyvekről úgy ír véleményt, hogy visszadja azok „ízeit”. Ugyanakkor a Harry Potter hatását eddig egyetlen más regény sem érte el eddigi olvasmányai közül.

Lazarne_Csernus_Aniko

Az SZTE Alma Mater blogja, „A padból a sorok mögé”-sorozat ötletgazdája, Lázárné Csernus Anikó szerint manapság divat olvasni

Stajn Emma: Kőbölcső című könyvét a kezembe tartva szembesültem azzal, hogy ő is a Szegedi Tudományegyetemen tanult. Ez keltette fel az érdeklődésemet az olyan szerzők könyvei iránt, akik a szegedi egyetemre jártak valamikor – kezdte olvasásnépszerűsítővé alakulása történetét Lázárné Csernus Anikó. Másfél éve indult az SZTE Alma Mater blogja, „A padból a sorok mögé”. A hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó műveket mutat be. – A közösségi média nyitott utat azoknak a nyilvánossághoz, akik fel merik vállalni, hogy szeretnek olvasni. Ma este Chris Carter: A keresztes gyilkos című krimijét veszem a kezembe. De az életemre leginkább a KRESZ könyv hatott.

A 2021-es könyvhéten Czibolya Marietta megvette Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz című művét. Elolvasta. Annyira fontos műnek tartotta, hogy könyvajánlóban írta meg véleményét. Ez volt az első könyvvel kapcsolatos posztja. Azóta az Instagramon 12400 követője várja az újabb és újabb bejegyzéseket, a könyvborítóval „összeöltöző” portré fotókat. Most éppen Angeline Boulley: A Tűzőrző lánya című regényének címlapjának színei dominálnak. Legnagyobb hatású olvasmányélményének Bernhard Schlink: A felolvasó című regényét nevezte meg.

– A süteményeknek és a könyveknek közösségépítő ereje van – jelentette ki Kovács Annabella. – Sütiket vittünk az alsóvárosi Ferences kolostor kertjébe. Az ottani pikniken sok fotó készült. Ott jelentettem be, hogy elindítok egy új könyves programot: az első olasz estünkön Elena Ferrante nápolyi regényei kerülnek terítékre a tiramisu és profiterol mellé. Az aktuális olvasmányok kiválasztásában az goodreads.com alkalmazás és a Somogyi-könyvtár ajánlói segítenek… Például Mohamed Mbougar Sarr: Az emberek legtitkosabb emlékezete című kötetének máig a hatása alatt vagyok.

Olvasast_nepszerusito_bloggerek

Az olvasást népszerűsítő bloggerek is előtérbe kerültek a 94. Ünnepi Könyvhéten. Fotó: Zentai Péter

A 30-35 éves korosztályt tekintik célközösségüknek a 94. Ünnepi Könyvhét megnyitója után bemutatott olvasásnépszerűsítő bloggerek. Könyvajánlóik közül a beszélgetést vezető Bobkó Anna kiemelte a Papírpalotát, Miranda Cowley Heller regényét, amire a „Molybuborék Könyvklub” hívta föl a figyelmét. A könyves beszélgetés moderátora elárulta Sarah Winman: Csendélet című könyve mint „kedvenc” került az olvasónaplójába, amit évek óta vezet. Kiderült: a bemutatott bloggerek által ajánlott olvasmányok nyújtotta élmények hatására ő is csatlakozott a „hivatásos könyvmolyokhoz”.

*

A 94. Ünnepi Könyvhét szegedi programkínálata megtekinthető a Somogyi-könyvtár blogjában. A Szegedi Tudományegyetem könyves rendezvényeiről az SZTE Hírportálon és a Szegedi Egyetem Magazin Facebook oldalán olvashat.

Újszászi Ilona

Fotók: Frank Yvette, Javora Katalin, Jusztin István, Ú. I., Zentai Péter

A 94. Ünnepi Könyvhétről írtuk:

Az SZTE a 94. Ünnepi Könyvhéten: a kreatív írás és a műfordítás szépségeitől az olvasás gyönyörűségéig

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek