Bezár

Hírarchívum

Termeszetes_epitoanyagok_energiahatekonysag-noveles_-_epitoipari_konferencia_a_klimavedelemert_KJA

Természetes építőanyagok, energiahatékonyság-növelés - építőipari konferencia a klímavédelemért

Természetes építőanyagok, energiahatékonyság-növelés - építőipari konferencia a klímavédelemért

2023. június 07.
2 perc

Építőipari konferenciát rendeztek a fenntarthatóság témájában a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. A szakmai nap homlokterében a klímavédelem és a természetes anyagok álltak, a program nem titkolt célja pedig az volt, hogy a klaszteresedés lehetőségeit és előnyeit ismertesse az érdeklődőkkel. Az eseményt az SZTE Mérnöki Kar, az ArchEnerg Klaszter, a Naturica Group Kft., és a MAKÉSZ szervezte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az építőipari szakmai nap résztvevői előtt köszöntő beszédében Gonda András, az ArchEnerg Klaszter menedzsere kihangsúlyozta a természetes anyagok használata és az energiahatékonyság fontosságát.

Gonda_Andras_az_ArchEnerg_Klaszter_menedzsere

Gonda András, az ArchEnerg Klaszter menedzsere Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Külön örömét fejezete ki, hogy a jövő problémáit ilyen sokan szeretnék együtt gondolkodva megoldani, majd néhány jelenleg is aktív együttműködésről beszélt, külön kiemelve a Magyar-Üzbég Startup és Kutatás-fejlesztési Programot, amely az Európai Union kívüli klaszteresedést és nemzetközivé válást tűzte ki célul.

Dr._Nagy_Gyula_a_Foldrajzi_es_Foldtudomanyi_Intezet_-_Gazdasag-_es_Tarsadalomfoldrajz_Tanszek_egyetemi_adjunktusa

Dr. Nagy Gyula, a Földrajzi és Földtudományi Intézet - Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék egyetemi adjunktusa Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az első előadást az Enrawell Consulting Kft. képviseletében Dr. Nagy Gyula, a Földrajzi és Földtudományi Intézet - Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék egyetemi adjunktusa tartotta. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon kiemelt figyelmet kell fordítani a klasztersedés elősegítésére az építőiparban. Legfőbb előnyként említette az azonos ágazatban és portfólióban dolgozó cégek együttműködését és gondolkodását, ahol kevesebb energiabefektetéssel érhető el azonos vagy jobb végeredmény. Ez a fajta együttműködés csökkentheti a tagok költségeit, és mégis növelhető a hatékonyságuk. Az együttműködésre olyan külföldi jó gyakorlatot is említett, mint az eszközmegosztás (equipmentshare), ami nem várja el minden cégtől, hogy rendelkezzen az adott szerszámmal, mert ezeket közösen használják. Az együttműködések hosszútávú megoldásokat jelenthetnek olyan gondokra, mint a munkaerőhiány, a digitalizáció kényszere és a fenntarthatósági kérdések.

Prof._Dr._Biro_Istvan_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_Mernoki_Karanak_dekanja

Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Prof. Dr. Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja a szünet megkezdése előtt köszöntötte a jelenlévőket. A dékán kiemelte, hogy a szakmai kapcsolat mellett kimagasló fejlesztéseken és külföldi együttműködéseken dolgoznak, elsősorban a megújuló energia területén. Köszöntőjében kitért az Üzbég Köztársaság Tudományos Akadémia Anyagtudományi Intézet partnerségi kapcsolatára, melynek célja a tudás és tapasztalatok, valamint a kutatási és fejlesztési anyagok egymással való megosztása és egy innovatív zöld építési klaszter létrehozása


Termeszetes_epitoanyagok_energiahatekonysag-noveles_-_epitoipari_konferencia_a_klimavedelemert_galeria_KJA
Képgaléria az eseményről Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A program folytatásában az érdeklődők hallhattak a korszerű természetes anyagok klímavédelmi jelentőségéről, valamint az új, hamarosan kötelezővé váló építési termékekről és technológiákról, amelyek hozzájárulnak a szén-dioxid lekötéshez, így segítve a karbonsemleges technológiára való áttérést.

Előadások témája volt többek között a vályog korszerű használata, a kendertégla, valamint a kender és a külső, vakolható szalmahőszigetelés előnyös használata.

Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: Dr. Nagy Gyula az együttműködés és a közös gondolkodás témakörében ad el Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek