Bezár

Hírarchívum

nyitokep

Kína legkiválóbb jogi egyetemével újította meg együttműködését a Szegedi Tudományegyetem

Kína legkiválóbb jogi egyetemével újította meg együttműködését a Szegedi Tudományegyetem

2023. június 13.
3 perc

Új dimenziókat nyithat a szegedi jogi oktatásban és kutatásban az a kibővített együttműködési megállapodás, amelyet 2023. június 13-án, Szegeden írtak alá az SZTE és az East China University of Political Science and Law képviselői. A nemzetközileg is komoly presztízsű, sanghaji egyetemmel oktatási, kutatási területen kooperál a Szegedi Tudományegyetem, illetve terveznek oktatói és hallgatói cseréket is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az East China University of Political Science and Law (ECUPL) delegációját fogadta a Szegedi Tudományegyetem 2023. június 13-án, kedden. A találkozó, az egyeztetés és az így létrejövő megállapodás aláírásnak helyszíne nem véletlenül volt a jogi kar.

IMG_1218

Prof . Ying Peili és Prof. Dr. Görög Márta írta alá a megállapodást. A következő öt évre komoly terveket tartalmaz a dokumentum. Fotó: Bobkó Anna

1952-ben jött létre az East China University of Political Science and Law (ECUPL), az egyik elsőként alapított jogi egyetem a Kínai Népköztársaságban, amely igen komoly presztízzsel rendelkezik, nemcsak Kínán belül, hanem a nemzetközi helyzetét tekintve is. Az utóbbi évtizedekben az ECUPL fokozatosan vált multidiszciplináris felsőoktatási intézménnyé, ahol a közgazdasági, menedzsment, pénzügyi, idegen nyelvi képzések is erőssé váltak, de a központban továbbra is a jogtudomány áll. A kínai delegációt a sanghaji egyetem rektorhelyettese, Prof. Ying Peili vezette.

IMG_1203

A két intézmény között 2018-ban kezdődött az együttműködés, amely a pandémia alatt az online térre korlátozódott. Az új, személyes jelenléten alapuló lehetőségekre azonban mostanra mindkét egyetemen felkészültek. A pandémia előtt az SZTE ÁJTK többször küldött diákokat az ECUPL nyári egyetemére: 2018-ban és 2019-ben is képviselték hallgatók a szegedi egyetemet.

Az ázsiai delegáció az együttműködés meghosszabbítása miatt érkezett Szegedre. Az SZTE ÁJTK Kari Tanácsteremben írták alá a kibővített együttműködési megállapodást, amely magasabb szintre emeli az SZTE jogi képzését a nemzetközi szintéren.

– A mai együttműködéssel új távlatok nyílnak elsősorban azokban a kutatási irányokban, amelyekben mindkét egyetem kiváló. A korábbi kapcsolatunknak köszönhetően a bázisa ennek az együttműködésnek mindkét intézményben adott. A kínai fél által megnyitott új programok keretében kétirányú oktatói és hallgatói cserék valósulhatnak majd meg. Alapvető célunk a tapasztalat és a tudás átadása egymásnak. Céljaink azonosak: kiválóság a tudományban, a kutatásban, valamint az oktatásban és azon belül is az oktatás módszertanában is. Óriási lehetőség, hogy Kína egyik legkiválóbb egyetemével, a jogi oktatást tekintve pedig a legkiválóbb egyetemével működhetünk együtt– mondta el Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánja.

IMG_1229

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara ebben az akadémiai évben ünnepli alapításának 150. évfordulóját. Az ebből az alkalomból készült ezüst érmét adta ajándékba Prof. Dr. Görög Márta a delegáció vezetőjének, Prof. Ying Peilinek. Fotó: Bobkó Anna

Az új megállapodást részletező egyeztetéseken részt vett az SZTE Konfuciusz Intézet kínai és magyar igazgatója is Wang Rui és Zoltai Alexandra. A 2028-ig szóló szerződés alapján a kapcsolatrendszer és a célrendszer is bővül az előzőhöz képest. A megbeszélések után a kínai delegáció és az SZTE képviselői kölcsönösen megajándékozták egymást. A megállapodás első elemei már a következő akadémiai évben megvalósulhatnak.

 

Lévai Ferenc

Nyitókép: A kínai delegáció, a Szegedi Tudományegyetem és az SZTE Konfuciusz Intézet képviselői 2023. június 13-án, az SZTE ÁJTK épületében tanácskoztak, Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek