Bezár

Hírarchívum

Korányi Gyógyszertár 20 éves

Húsz éves a szegedi Korányi Gyógyszertár

Húsz éves a szegedi Korányi Gyógyszertár

2023. június 01.
3 perc

Húsz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetem első patikája. Az azóta három egységgel bővült Központi Gyógyszertár már a kezdetekkor az orvos-beteg-gyógyszerész közötti kapcsolatot és kommunikációt tűzte ki célul, és mint az a fennállást ünneplő eseményen kiderült: ez az elmúlt két évtizedben nem változott, csak átalakult; a fókusz, a gyógyítás mellett, itt is az oktatáson és a kutatáson van.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Nagy öröm számomra, hogy a Korányi Gyógyszertár fennállásának 20. évfordulóján három olyan kollégát is körünkben köszönthetek, akik már a patika megnyitásakor is jelen voltak. Nekik óriási szerepük van abban, hogy ma ez a gyógyszertár úgy működik, ahogyan, és ott tart ahol tartania kell. Dr. Nagy Enikő és Magyarné Gulyás Edit, Hegyesiné Árva Judittal együtt nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a patika megnyitása egyúttal kitöltse azt az űrt is, ami addig az orvos-beteg-gyógyszerész között volt. Mint tudjuk, a páciensek ellátása jó esetben nem azzal végződik, hogy az orvos felírja a meghatározott gyógyszereket, és elengedi a betegeket. Az ellátás akkor ér véget, ha a beteg ezeket a gyógyszereket helyben, már az adott betegellátó egység vagy klinika területén ki tudja váltani, és egyben egy plusz gyógyszerészi tanácsadásban is részesül – kezdte gondolatait Dr. Tóth-Vas Kata, a Szegedi Tudományegyetem lakossági vényellátásért felelős főgyógyszerész-helyettes.


Korányi Gyógyszertár 20 éves

 Dr. Tóth-Vas Kata


Kiemelte: a Korányi Gyógyszertárban és a Szegedi Tudományegyetemhez tartozó további három gyógyszertárban egyaránt (Centrál Patika, Régió Patika, Dávid Patika) komoly munka folyik, a betegek kiszolgálása és tanácsokkal ellátása mellett, speciális gyógyszerek expediálása zajlik. Ilyenek a speciális kötszerek, injekciók vagy infúziók, amelyek kiadása, használati utasításuk ismertetése plusz tudást igényel.


Korányi Gyógyszertár 20 éves

 Az SZTE elkötelezett gyógyszerészei.


– A Szegedi Tudományegyetem mind a négy gyógyszertára és azok dolgozói, gondolok itt Dr. Benkő Ria főgyógyszerészre, és minden patikákban dolgozó gyógyszerészre, szakasszisztensre, asszisztensre és mindenkire, aki azért dolgozik, hogy ezekben az egységekben a betegekkel való kommunikáció jól működjön. Továbbá elmondható, hogy a Szegedi Tudományegyetem Központi Gyógyszertárainak gyógyszerészeivel is komoly együttműködést folytatunk mindennek érdekében. Azt hiszem ebből a szempontból is egyedülálló az, ami a szegedi egyetemen folyik – mondta Dr. Tóth-Vas Kata.

 

Az évfordulót ünneplő eseményen jelen voltak az SZTE patikáinak dolgozói, köztük olyanok is, akik régóta dolgoznak az egyetemi gyógyszertárakban.


Korányi Gyógyszertár 20 éves

 Az SZTE első patikája.


– Az elmúlt húsz évben az egészségügy nagy változásokon ment keresztül, beleértve a gyógyszeripart is. Ezzel együtt a gyógyszertárak kínálata és működése is megváltozott. Nekem volt szerencsém a Korányi Gyógyszertár megnyitásánál jelen lenni, sőt nem is olyan kevés ideig, 16 évig dolgoztam ott – mesélte Dr. Nagy Enikő, szakgyógyszerész, aki néhány éve a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Központi Gyógyszertárában dolgozik. Ez a gyógyszertár az SZTE SZAKK klinikai egységeit látja el gyógyszerekkel és különböző segédeszközökkel.


Korányi Gyógyszertár 20 éves

 Balról-jobbra: Dr. Nagy Enikő és Magyarné Gulyás Edit.


Dr. Nagy Enikőn kívül is számos elkötelezett és sok tapasztalattal rendelkező dolgozója van a Szegedi Tudományegyetem gyógyszertárainak.

 

– Enikőhöz hasonlóan én is 16 évet töltöttem a Korányi Gyógyszertárban, mint szakasszisztens. Sok-sok szokást mi indítottunk útjára a patikában, emellett fontos és azóta is meghatározó kapcsolatokat létesítettünk a klinikákon dolgozó orvosokkal; igyekeztünk lépést tartani a változással, és a különböző innovációkkal. Jó szívvel tekintek vissza a kezdetekre – osztotta meg Magyarné Gulyás Edit, aki jelenleg a Dávid Patika szakasszisztense.


Korányi Gyógyszertár 20 éves

 A dolgozók tortával ünnepeltek.


Az SZTE dolgozói szerint a mai fiatalok dinamikusak, céltudatosak és rugalmasak, a feladatok megoldásához gyakran másképp látnak hozzá, mint ők, akik két évtizede dolgoznak gyógyszerészként. Arra a kérdésre, hogy mit üzennének a jövő gyógyszerészeinek azt válaszolták: szeressék a szakmát, legyenek alázatosak, empatikusak, kommunikáljanak érthetően az emberekkel, és bánjanak velük jól, a napi rutin, a gyógyszerek és a hozzájuk társuló problémák mellett lássák meg bennük az embert.


Pósa Tamara


Borítókép: Húsz éves a szegedi Korányi Gyógyszertár.


Fotó: Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek