Bezár

Hírarchívum

A_kivalo_pedagogusokat_unnepeltek_a_Szegedi_Tudomanyegyetemen

A pedagógusokat ünnepelték a Szegedi Tudományegyetemen

A pedagógusokat ünnepelték a Szegedi Tudományegyetemen

2023. június 07.
9 perc

Hagyományosan június első vasárnapja a Pedagógusnap. Ebből az alkalomból a Szegedi Tudományegyetem vezetése köszöntötte és díjazta az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Napközi Otthonos Óvoda, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium, és az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola pedagógusait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem vezetői köszöntötték az intézmény kiemelkedő pedagógusait a nevelők, oktatók, tanárok tiszteletére rendezett ünnepség alkalmából. Negyvenen külön elismerésben részesültek: két Közoktatási Életműdíj, két Pedagógus Szolgálati Emlékérem, egy Rektori Elismerő Oklevél, öt Közoktatási Nívódíj, négy Közoktatási Innovatív Pedagógia Díj és huszonhat Közoktatási Rektori Elismerő Oklevél került méltó gazdájához.

IMG_0901-001

A díjakat 2023. június 6-án, kedden, ünnepélyes keretek között adta át az egyetem vezetősége, a Rektori Hivatal épületének dísztermében. A rendezvényen Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora köszöntötte a megjelenteket, beszédét saját példájával kezdte és kiemelte, hogy a korábbi tanárainak nagyon sokat köszönhet, például a gondolkodás művészetének elsajátítását is. Kiemelte, hogy a tanár-diák, kölcsönös tiszteleten alapuló viszonya, egész életünk során megmarad, hasonlóan a szülő-gyermek viszonyhoz.

IMG_0839

Prof. Dr. Rovó László szerint a tanárok felelőssége, hatása nagyobb, mint valaha Fotó: Bobkó Anna

– A világban sokat utazva azt tapasztalom, hogy a pedagógusok szerepe egyre fontosabb a hagyományos értékek megőrzése szempontjából is. Éppen ezért szorgalmaztam, hogy találjunk a Szegedi Tudományegyetemen is minél több lehetőséget megbecsülésünk kifejezésére. Ennek eredménye, hogy jelenleg négy különböző díjat oszthatunk ki. A Szegedi Tudományegyetemen szerencsés helyzetben vagyunk a pedagógusképzést illetően: gyakorlóiskoláinknak köszönhetően, egyfajta duális képzést tudunk megvalósítani az egyetemen belül: a pedagógus képzési területen oktató karaink elméleti tudását, gyakorló iskoláinkban azonnal használhatják hallgatóink. Másrészt kiterjedt partnerintézményi rendszerünk is segíti, hogy a régióban a pedagógus-jelöltek a lehető legtöbb, számukra a legideálisabb helyre eljussanak – fogalmazott a rektor.

IMG_0845

A Szegedi Tudományegyetem törekszik arra, hogy egyfajta világítótoronyként utat mutasson a pedagógusok megbecsülését illetően és az erkölcsi tisztelet kifejezése mellett anyagilag is a lehetőségeihez mérten a legjobban honorálja a legkiválóbb pedagógusokat.

IMG_0858

Dr. Fendler Judit, Fotó: Bobkó Anna

– Megbecsülésünket fejezik ki reményeink szerint azok az infrastrukturális fejlesztések is, amelyek az oktatók munkáját, a pedagógusképzésben részt vevő hallgatók körülményeit hivatottak javítani. A következő hetekben és hónapokban nagyságrendileg egymilliárd forintot fordítunk két iskolánk fejlesztésére. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, valamint az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola felújítása és eszközbeszerzése is 500-500 millió forintból valósul meg és hozzájárul, hogy a jövő pedagógusainak gyakorlati képzése ideális környezetben, a 21. század elvárásainak megfelelő infrastruktúrájú intézményekben történhessen. Ugyanezt a törekvést erősíti, hogy a pedagógusképzésre jelentkező középiskolásoknak hirdetett ösztöndíjprogramot a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem közösen – hangsúlyozta Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja.

– A pedagógus szó a görög „paidagogos”-ból származik, jelentése: gyermekvezető. A pedagógusok szerepe mára jóval több, mint az útmutató, vezetői szerepkör: közösségben, de az egyéni igényekhez igazítva biztonságot, önbizalmat és támogatást nyújtanak a diákok számára. A mai napon kiváló oktatóinkat díjazzuk, így felmerül a kérdés, hogy mi kell ahhoz, hogy maga az oktatás is kiváló legyen. A tanuló tehetsége és szorgalma mellett a legfontosabb összetevő az oktató személyisége. Ha ezek az összetevők találkoznak, akkor jól sikerül a dolgozat, sikeres lesz az érettségi és a felvételi is, vagyis a diák bejuthat az általa választott felsőoktatási intézménybe, amely reményeink szerint a legtöbb esetben a Szegedi Tudományegyetem. Itt pedig újabb fontos körülmény hat akár egész életére, főként, ha pedagógus pályát választja: a szakvezető tanár munkája, mentorálása. Ezúton is szeretném megköszönni a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó szakvezető tanárok kiváló munkáját! Ők és az oktatóink többsége igyekszik innovatív megoldásokat alkalmazni és példaértékű módon segíteni a hallgatók sikerességét, kiválóságát. A pedagógus eredményességének örökérvényű visszaigazolása tanítványaik sikere: pedagógusaink végigvezetik a diákokat a céljaikhoz vezető úton, mint a görög paidagogos-ok – mondta el köszöntőjében Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

IMG_0874

Az oktatási rektorhelyettes is megköszönte a kiváló pedagógusok áldozatos munkáját, Fotó: Bobkó Anna

A Szegedi Tudományegyetem díjazott pedagógusai:

Közoktatási Életműdíjban részesült Dr. Pósfainé Szarvas Éva Magdolna, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola biológia-kémia és környezettan szakos középiskolai tanára, valamint Nagyné Páll Edit, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola általános iskolai tanára.

Pedagógus Szolgálati Emlékérmet idén ketten kaptak: Laklia Márta, illetve Szécsi Katalin, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola gimnáziumi tanárai.

A Rektori Elismerő Oklevelet Dr. Zsigriné Dr. Sejtes Györgyi, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője vehette át, aki 2001 óta dolgozik a Szegedi Tudományegyetem fenntartása alá tartozó többcélú köznevelési intézményében. 2003-ban kapott első alkalommal intézményvezetőhelyettesi megbízást. Feladatkörébe tartozott a pályázatírás, az intézményi innováció, valamint a művészeti alapiskola irányítása. 2021/2022. tanév óta intézményvezetői feladatokat lát el, és továbbra is azt vallja, hogy „A világ olyan, amilyenné tesszük: együtt egymásért!”

 

Pedagogusnap_Dijatado_galeria
Képgaléria az eseményről. Fotó: Bobkó Anna


Közoktatási Nívódíjat vehetett át:

Diamant Ágnes, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodájának oktatója.

Diczházi Attila, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola általános iskolai tanára.

Gottl Elza, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolának tanára.

Mészáros Tibor, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola gimnáziumi tanára.

Szakter Zsuzsa, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodájának oktatója.

 

Közoktatási Innovatív Pedagógiai Díjat vehet át:

Chabrecsek Terézia, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodájának tanára.

Dani-Cseh Mária, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium tanára.

Farkas Judit, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola gimnáziumi tanára.

Raffai Zoltán, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola tanára.

 

Padagogusnap_galeria_MD
Képgaléria az eseményről. Fotó: Molnár Dóra

 

 

Közoktatási Rektori Elismerő Oklevelet vehetett át:

Beke Ferenc, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájának, Napközi Otthonos Óvodájának oktatója. Tanítványa, Sógor-Jász Soma az Országos Grafikus Programozási Versenyen II. helyezést ért el.

Benedekfi Zoltán, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium oktatója. Tanítványa Csíkos Enéh, a Nemzetközi Hegedűversenyen I. helyezést ért el.

Bozóki Andrea, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium oktatója. Tanítványa Bede Barbara, a VIII. Nemzetközi Gitárfesztiválon I. helyezést ért el.

Csigér Ildikó, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola oktatója. Tanítványa, Siket Ádám a Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékversenyen I. helyezést ért el.

Dr. Farkas Zoltán, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola oktatója. Tanítványa Öövel Arho, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, Filozófia szekcióban VII. helyezést ért el.

Dr. Gárgyán Gabriella, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola oktatója. Tanítványa Agócs Evelyn az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen Német nyelv szekció II. kategóriában I. helyezést ért el.

Dr. Kopasz Katalin, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola oktatója. Tanítványa Gulyás Kristóf az Athletica Galactica Kárpát-medencei Csillagászati Versenyen VII. helyezést ért el.

Dr. S. Dobos Márta Verona, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium oktatója. Tanítványa Aradi Bianka a Nemzetközi Hegedűversenyen I. helyezést ért el.

Dr. Velez Alekszandra, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium oktatója. Tanítványa Dusha-Kiss Luca a Nemzetközi Csellóversenyen I. helyezést ért el.

Dr. Zsigmondné Dr. Pap Éva Gizella, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium oktatója. Tanítványa Bartos Botond a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen I. helyezést ért el.

Farkas Rózsa, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola oktatója. Tanítványa Frank Martin a A WorldSkills Lyon 2024 országos válogatóversenyen Ápolás és gondozás kategóriában I. helyezést ért el.

Filó Réka, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola oktatója. Tanítványa Almási Szonja az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Francia nyelv II. kategóriában I. helyezést ért el.

Fodor Éva, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája oktatója. Tanítványai az Országos Rajzversenyen az I., II. és III. helyezést érték el: Endrédi Csenge, Batka Laura Sára, Belecz Kincső, Gaál-Lajtos Bella, Kopasz Dorina Patrícia, Czirok Réka és Lajkó Lotti.

Gyurkó Györgyi, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola oktatója. Tanítványa, Budai Ágnes Gvendolin A MESZK által szervezett Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Versenyen Belgyógyászat és ápolástan kategóriában I. helyezést ért el.

Illés Bence, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola oktatója. Tanítványa, Cservenák Petra a Gyakorlóiskolák Angol Nyelvű Versenyén I. helyezést ért el, Balogh Izabella pedig III. helyezést.

Izing Máté, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola oktatója. Tanítványai: Báló Dávid és Géczi Dániel a XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen III. helyezést értek el.

Kerényi Mariann Ágnes, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium oktatója. Tanítványai: Fodor Bálint, Nagy Csillag Róza, Cseh Julianna VII. Nemzetközi Moszkvai Zenei Versenyen Klarinét-zongora-hegedű trióként I. helyezést értek el.

Kolbné Dancsik Nóra, az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium oktatója. Tanítványa, Csepregi Andor a Nemzetközi PIANISSIMO Fesztiválon I. helyezést ért el.

Nagy Tibor, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola oktatója. Tanítványa, Bogáthy András az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Fizika szekció II. kategóriában VII. helyezést ért el.

Németh Zoltánné Torma Ida, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola oktatója. Tanítványa, Csillag Vivien a MESZK által szervezett Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Versenyen Alapápolás-gondozás, elsősegélynyújtási alapismeretek kategóriában I. helyezést ért el.

Nógrádiné Nóvé Zsuzsanna, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája oktatója. A Csillag csapat, a Főnix csapat, a Picúrok csapat és a Tűzmanók csapat a NAPFÉNY Országos Társastánc Fesztivál és Koreográfus Versenyen dobogós helyezést értek el.

Özvegy Judit, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola oktatója. Tanítványai: Nagy Iringó Villő, Molnár-Eiserle Mirella Kira, Soós Izabella Nóra, Takács Angelika Júlia és Sándor Bence a Magyar Robot Kupán Robotszínház kategóriában I. helyezést értek el.

Tóth Edit, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája oktatója. Tanítványai, Daru Viktória, Török Zsuzsanna és Batka Laura Sára az Országos Honismereti Tanulmányi Versenyen I. helyezést értek el.

Tritz Árpád, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola oktatója. Tanítványa, Siket Ádám a Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékversenyen I. helyezést ért el.

Veres Ágnes, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola oktatója. Tanítványai: Bodicsi Barna és Almási Szonja az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Olasz nyelv szekció II. kategóriában VII. és X. helyezést értek el.

Zanin-Kasza Ilona Erika, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája oktatója. Tanítványai: Szolnoky Hanna Eleonóra, Mihályi Anna Eszter, Röst Veronika, Török Léna az Országos Rajzversenyen I. és II. helyezést értek el.

IMG_0851

Az ünnepségen fellépett a 2023-as Egyetemi Zenei Verseny Vokális komolyzenei műfaj első helyezettje, Tóth Jonatán, aki a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar újlatin nyelvek és kultúrák szakon tanuló hallgató. Előadásában a Nessun dorma-t hallhatták a megjelentek. A rendezvény állófogadással zárult.

Gratulálunk a díjazottaknak!

(cikkünk hamarosan a díjazottakról készült fotógalériával frissül)

Lévai Ferenc

Fotó: Bobkó Anna, Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek