Bezár

SZTEhírek

0522_kertvezetes_3_borito

A növényi sokféleség „hot spot”-ja – kertvezetés az SZTE zöld szigetén

A növényi sokféleség „hot spot”-ja – kertvezetés az SZTE zöld szigetén

2024. május 24.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem májusban nyereményjátékot hirdetett, amelyben Füvészkert belépőt nyerhettek az SZTE természetvédelmi kvízét kitöltők. Május 22-én délután, a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napján és a Magyar Természet Napján, a nyertesek élménygazdag kertvezetésen vettek részt az egyetem „zöld szigetén”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Május 22-e a környezeti értékek megóvásának kétszeresen jeles napja: ekkor van a Biodiverzitás Nemzetközi Napja, valamint a Magyar Természet Napja is. Míg az előbbi az élővilág sokszínűségére és az azt fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet, utóbbi a hazai természeti értékeket és azok megőrzését helyezi középpontba. Az SZTE ezekhez kapcsolódóan hirdette meg kvíz nyereményjátékát, amelynek nyertesei két programlehetőség közül választhattak. Aki a kertvezetéssel egybekötött Füvészkert látogatásra voksolt, biztosan nem bánta meg választását.

0522_kertvezetes_9web

- Az SZTE Füvészkertje a növényi sokféleség „forró pontja”, úgynevezett „hot spot”: a 17 hektáros terület közel 6000 növényfajnak és fajtának ad otthont – mondta Németh Anikó igazgató. – Szeretnénk felhívni a figyelmet a növények emberi életben betöltött elengedhetetlen fontosságára, a növényvilág sokféleségére, az élővilág egységére. Éppen ezért örömmel csatlakoztunk a játék tervezéséhez, lebonyolításához – tette hozzá.

A kertlátogatás elején Dr. Mátyás Dénes, az SZTE fenntarthatóságért felelős igazgatóhelyettese köszöntötte a látogatókat. Rámutatott a biodiverzitás témájának fontosságára az SZTE-n, akár az oktatás missziója mentén, számos képzés és kurzus keretében, akár a hazai és nemzetközi kutatások területén, például élőhely-restaurációs munkálatokon, fenntartható élőhely-kezelési módszerek kidolgozásán, nemzeti parkokkal közös projekteken keresztül, vagy a tudásmegosztás terén, ismeretterjesztő programokon és szemléletformáló rendezvényeken. – A játékkampány célja is az volt, hogy felhívja a figyelmet a természeti értékek fontosságára és sokféleségére – jegyezte meg.

0522_kertvezetes_4web

Az egyetemi Füvészkertet Balogh-Langer Lajos botanikus kurátor, környezeti nevelő szakértő vezetése mellett járhatták be a látogatók. A tartalmas séta keretében nem csak a botanikus kert történetéről és fejlődéséről lehetett mélyreható információkhoz jutni, hanem sok érdekesség hangzott el a szabadtéri és az üvegházi gyűjteményekkel kapcsolatban is. Megtudhattuk például, hogy a Füvészkert a fajszámok tekintetében Magyarország második legnagyobb botanikus kertje – csak a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert előzi meg; hogy itt található Kelet- és Közép-Európa legnagyobb szabadföldi lótuszállománya; akárcsak a legnagyobb magyar harasztgyűjtemény. Megtapasztalhattuk a lótusznövény víztaszító-öntisztító tulajdonságát, az úgynevezett lótusz-effektust, amely tudományos-technológiai fejlesztésekhez is alapul szolgált (vízlepergető és öntisztuló felületek, öntisztuló festékek stb.). Meg lehetett csodálni a hatvanéves mamutfenyőt, a trópusi és a mediterrán üvegházat, a lepkeházat, az orchideaházat, a lótuszos tavat, a japánkert változatos növényvilágát – és még sok minden mást, amelyek újabb vezetett vagy önálló séták után kiáltanak az egyetem „zöld szigetén”.

0522_kertvezetes_11web

Az egyetemi kvíz és nyereményjáték az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ Harmadik Missziós Fejlesztések Klaszter támogatásával valósult meg, a „Zöld SZTE” Fejlesztési Programon belül. A további nyerteseket 2024. május 25-én, a Növények Napja rendezvényén várja élménydús és mozgalmas programokkal az SZTE Füvészkert.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek