Bezár

Hírarchívum

RGAntwerpen_boritokep

Röst Gergely a belga EU-elnökségen

Röst Gergely a belga EU-elnökségen

2024. május 24.
2 perc

A 2024-es év első felében Belgium az Európai Unió soros elnöke, akitől Magyarország fogja átvenni a stafétabotot a második félévre. A belga EU-elnökség egyik fontos rendezvénye volt a május 14-15-én Antwerp városban rendezett „Európa egyesül a régi és új járványok ellen” című konferencia, amelynek célja az EU pandémiás felkészültségének értékelése, és a jövőbeli teendők meghatározása volt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A közeljövőben egy 200 millió eurós keretösszegű európai partnerség is indul e célok mentén, amely szintén a rendezvény egyik központi témája volt.

 

Az eseményen mintegy kétszázan vettek részt, köztük olyan magas rangú személyek, mint például Frank Vandenbroucke belga miniszterelnök-helyettes, különböző európai bizottsági direktorátusok igazgatói, de képviselte magát a WHO, vagy a nemrég létrejött HERA, az Európai Bizottság Egészségügyi Vészhelyzet Felkészültségi és Reagálási Hatósága. Emellett elismert európai szakértők tartottak meghívott előadást, köztük Röst Gergely matematikus, az SZTE Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének vezetője, az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője, aki az egész kelet- és közép-európai régióból (Ausztriát és Németországot is ideszámítva) a rendezvény egyetlen meghívott előadója volt.

rost_gergely1

Röst Gergely matematikus, az SZTE Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének vezetője.

Járványmodellezés területén három ország: Belgium, Franciaország, és Röst Gergely révén Magyarország vezető szakértői ismertethették eredményeiket. Előadásában bemutatta az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumot, valamint annak előzményeként a COVID-19 járványmatematikai és epidemiológiai munkacsoport pandémia alatt végzett munkáját. Az EU Directorate-General Joint Research Centre egyik vezetője úgy értékelt, hogy a multidiszciplináris kutatóhálózatok kialakításában és fenntartásában a magyar Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium egy "best practice", amit a többi ország elé is példaként lehet állítani.


 antwerp_pandemic

Egyértelmű igényként felmerült a rendezvény résztvevői között, hogy a téma fontossága és folyamatos aktualitása miatt a pandémiás felkészültséget tárgyaló találkozókat minden EU-s elnökség alatt meg kellene szervezni. A konferencián értékelték a COVID-19 pandémia tanulságait, kiemelték az európai partnerségek, koordináció, az adatok és a tudás megosztásának, valamint a „One Health” megközelítés jelentőségét. Ez azon a felismerésen alapul, hogy az emberek, állatok és ökoszisztémák egészsége összefügg egymással, ezért az egészségügyi kockázatok kezelésére együttműködő, tudományterületeken átívelő megközelítésre van szükség. Az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium is ebben a szellemben működik. A prezentációk mellett számos, európai döntéshozók részvételével zajló panelbeszélgetés egészítette ki a programot, valamint kuriózumként egy vizuális történetmesélő művész élőben rajzolta meg a konferencián történteket.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek