Bezár

Hírarchívum

laboratory-5721244_1280

Egy nap, amikor a lányoké a világ

Egy nap, amikor a lányoké a világ

2022. április 21.
3 perc

Titokzatos robotok, drónok, látványos bányarobbantás, stadion- és hídépítés, űrkutatás, high-tech laboratóriumok, mobil applikációk és környezetbarát energiaforrások a tudomány szolgálatában – április 28-án, a Lányok Napján 65 különböző program közül válogathatnak a felső tagozatos és középiskolás lányok annak érdekében, hogy intenzív élményeket és kézzelfogható tapasztalatokat szerezzenek a pályaválasztásukhoz.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2022. április 28-án, a Lányok Mapján az ország leginspirálóbb vállalatai, egyetemei és kutatóintézetei tágra nyitják kapuikat a tudományos, technológiai és műszaki szakmák pedig végre kézzelfoghatóvá válnak a lányok számára is.

 

Hogy kiknek szól a program? Minden felső tagozatos és középiskolás lánynak, aki még nem biztos abban, hogy hol is tanulna tovább, vagy nem látja maga előtt az, hogy milyen lenne számára az a bizonyos álommunkahely. És persze azoknak is, akik nyitottak rá, hogy egyetlen nap leforgása alatt elképesztő mennyiségű gyakorlati és elméleti tudást halmozzanak fel a jövőjükkel kapcsolatban.

 

A Lányok Napján a résztvevők megnézhetik, hogy hogyan készülnek a legmenőbb Audi-modellek, hogy hol tart most a 2023-as Atlétikai Világbajnokság helyszínének építése. Kipróbálhatják a 3D nyomtatást, programozhatnak és kódolhatnak, valamint a mobilhálózatokról is elképesztően hasznos tudást szerezhetnek. Megtapasztalhatják, mennyire hangos egy bányarobbantás, hogy mivel foglalkozik egy nukleáris törvényszéki analitikus, hogy miként lehet egy fiatal magyar lányból menő űrkutató. Megtudhatják, hogy miért fontos a kiberbiztonság, hogy milyen titkokat rejt egy szerverszoba, hogy mitől izgalmas egy biotechnológiai laboratórium. Építhetnek digitálisan irányítható üvegházat, bepattanhatnak egy kamionszimulátorba, eljuthatnak a 4-es metró láthatatlan berkeibe, belebújhatnak egy hacker bőrébe és programozhatnak robotot is. Megtudhatják, hogyan kerül az internet a mobiljukra, de arra is választ kaphatnak, mitől lesz jó egy önéletrajz és, hogy nőként milyen kihívásokkal kell szembenézniük a hagyományosan férfiasnak titulált pályákon.

 

A Lányok Napját útjára indító és szervező Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) játékos, interaktív online #énjövőm workshoppal is készül azoknak, akik személyesen egy helyszínre sem tudnak ellátogatni.

 

Az immár tizenegyedik alkalommal megszervezett esemény programjának menetét az alábbi cégek és intézmények segítik: ABB, Accenture, ARM, Audi, Becton Dickinson Hungary Kft., BGSZC Szily Kálmán Technikum – Tótfalusi Nyomdaipari Tagozat, BlackRock, a Budapesti Műszaki Egyetem öt különböző kara, CETIN Hungary, Colas Hungária Építőipari Zrt., a Coloplast két telephelye, Dunaújvárosi Egyetem, DXC Technology, ELTE Informatikai Kar, Energiatudományi Kutatóközpont, Exalt, GE Corporate Digital Technology, GE Gas Power, GE Healthcare, Győri SZC Hild József Építőipari Technikum, Kilátó Piarista Pályaorientációs Központ, Knorr-Bremse, KPMG, Kyndryl, LEGO, MATE Kaposvári Campus, Magyar Telekom csoport, memoQ, a Miskolci Egyetem három kara, Morgan Stanley, Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Nokia, Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, Procter & Gamble, Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, Robert Bosch Kft., Silicon Laboratories, Széchenyi István Egyetem, Tresorit, Vitesco Technologies, Wigner Fizikai Kutatóközpont, Yettel.

 

Az esemény két év után újra jelenléti lesz, a részvétel regisztrációhoz kötött. További részletek a rendezvény honlapján, Facebook és Instagram oldalán érhető el.

 

A Lányok Napja programsorozat és a 2022. április 28-i digitális különkiadás szervezője a Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület. Az egyesület célkitűzése, hogy egyre több fiatal lány válassza a tudományos pályát, majd megkapja a megfelelő támogatást és a munkájáért járó elismerést. További információk az egyesület munkájáról: www.nokatud.hu.


A Lányok Napján várja az érdeklődőket a szegedi ELI ALPS is. Az intézmény április 28-án, 16:00 órától egy igazi csajos délutánra hívja a 8-12. évfolyamos lányokat. A program során a résztvevők megismerkedhetnek majd a lézeres csarnokkal, benézhetnek néhány laboratóriumba, megismerhetik, hogy mivel foglalkoznak az ELI ALPS kutatói, és személyesen találkozhatnak olyan kutatónőkkel is, akiktől hiteles képet kaphattok arról, milyen is nőként helyt állni ezen a pályán.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek