Bezár

Hírarchívum

IMG_7989-2

Egészségre, sportra nevel az SZTE, már gyermekkortól

Egészségre, sportra nevel az SZTE, már gyermekkortól

2022. április 28.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem hármas missziójának – oktatás, kutatás, gyógyítás – fontos alkotóelemei az egészség megőrzése és a sport. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában is évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy diákjaik ne csak szellemileg, de fizikailag is kiemelkedő formában legyenek. A 10. évfolyamos tanulók számára szervezett, kötelező sítábor, az országban is egyedülálló.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A közelmúltban rendezték meg a Sá-Ra Kupát, a több évtizedes múltra visszatekintő sportos vetélkedőt, amelyen idén a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola (korábbi nevén Ságvári Endre Gimnázium, innen ered a kupa elnevezése) diákjai és oktatói mérték össze tudásukat, különböző sportágakban. A verseny történetében volt olyan év, amikor öt szegedi középiskola vett részt rajta. Az idei indulók között voltak, akiknek már a szülei is részesei voltak a nagy presztízzsel bíró rendezvénynek.

A Sá-Ra Kupa azonban csak az egyik megjelenési formája annak a testnevelési programnak, amellyel az egyetem gyakorló iskolájának oktatói az egészséges életre, a sport szeretetére nevelik a tanulókat.

IMG_8066-2

-Három dolgot emelnék ki, azon felül, hogy a hozzánk járó tanulók 90%-a részt vesz az iskolán kívüli, rendszeres testmozgásban is, ami azt mutatja, hogy nagyon jó háttérrel és alapokkal rendelkeznek a testkultúrát illetően is. Iskolánkban az alaptantervben meghatározott mozgásformák mindegyikével megismerkedhetnek a tanulók és ezen felül is vannak specialitásaink. Az atlétika, azon belül a futás például kiemelt szerepet kap, egyik nagy sporteseményünk, amikor az 5-12. évfolyamos tanulók mindegyike, egy előre kijelölt szombati napon, időre lefutja a 2000 métert. Ezt az eseményt tanítási napként kezeljük. A másik sportág a kosárlabda, amellyel az általános iskolások a „Palánta Program” keretében ismerkednek meg és, akik tehetségesek és kitartók, azok a Naturtex-SZTE- Szedeák csapatához is csatlakozhatnak. A klubbal együttműködve fut nálunk a program. A harmadik pedig a 10. évfolyamosoknak szóló, kötelező sítábor, amilyenhez hasonlóról én nem tudok az egész országban. Februárban több száz fővel megyünk, de már előtte a szárazon elkezdjük a felkészülést és sígimnasztikával hangolódunk novembertől - tudtuk meg Táborosi Andreától, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola testnevelési munkaközösség vezetőjétől.

Az iskola tornacsarnoka olyan adottságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé tették, hogy a napi testnevelés mellett, profi sporteseményeknek is otthont adjon, ezzel közel hozva a diákok és a szülők számára a legmagasabb szintű sportot is. A többszáz fő befogadására alkalmas lelátó közönsége rendszeresen láthat utánpótlás táncversenyeket, korábban a Medikus Kupa mérkőzéseit is itt rendezték, illetve otthont adott a Szedeák edzéseinek is. Az SZTE JGYPK testnevelő tanári szakos hallgatói közül is sokan ismerkednek a gyakorlati oktatással az iskolában, két szakvezető, Táborosi Andrea és Galambos László irányítása mellett. Mindkettejük mesterprogramja az SZTE hallgatóival végzett munkájához kötődik. A pedagógusképző karral együttműködési szerződés is erősíti a hallgatók képzését.  

IMG_7948-2

Az SZTE Gyakorló Gimnáziumban végzett Kónya Zsófia, aki a pekingi téli olimpián, idén vegyes váltó tagjaként bronzérmet szerzett, de a világbajnoki ezüstérmes hosszútávúszó, Olasz Anna is ide járt, akárcsak a korábbi válogatott úszó, Lábdy Alexandra, vagy a Naturtex-SZTE-Szedeák játékosa Szatmári Zsombor.

aokzs

 

Olasz Anna (balra) és Kónya Zsófia a Trapp Napon


-A gyerekek aktívak, jó velük dolgozni és azt látni, hogy fontos számukra az egészség. Mi ezt próbáljuk a lehetőségeinkhez képest fenntartani, illetve programjaink és rendezvényeink segítségével még élményszerűbbé tenni. Sok esetben a tanárok és a szülők is beszállnak egy-egy kihívás teljesítésébe, ami példamutatásnak is kiváló alkalom– zárta gondolatait Táborosi Andrea, az iskola egyik testnevelője.


A Szegedi Tudományegyetem már  kisgyermek kortól inspirálja a sportra, az egészség megőrzésére a diákokat. Később, a hallgatók a szabadidősporttól az élsportig minden területen megállják a helyüket. Ezeket a tevékenységeket az SZTE Sportközpontja és a Testnevelési és Sporttudományi Intézete koordinálja. A volt hallgatók sem maradnak sportos programok nélkül, az SZTE Alma Mater szervezete és a Sportközpont, rendszeresen indít kihívásokat. Jelenleg is tart a „Mozdulj ki! 100”  kihívás, amiről további részletek olvashatók itt.

 

 

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek