Bezár

Hírarchívum


nyito_japan_prize_total_182a1563

Tavaszi díjesőben az mRNS terápiával foglalkozó Karikó Katalin, az SZTE világhírű kutatóprofesszora

Tavaszi díjesőben az mRNS terápiával foglalkozó Karikó Katalin, az SZTE világhírű kutatóprofesszora

2022. április 29.
3 perc

2022 áprilisában hat díjat kapott Karikó Katalin, aki a modern koronavírus-elleni vakcinák gyors kifejlesztését felfedezéseivel megalapozta. A csodálatos mRNS-molekula terápiás célú használatával foglalkozó tudós, az SZTE kutatóprofesszora elismerés-sorozata folytatódik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Szegedi egyetemi kutatásaira költi a Novo Nordisk-díj jutalmát Karikó Katalin”. Ezzel a szenzációs hírrel kezdődött a tudományos eredmények iránt érdeklődő laikusok és a világhírű tudós alma matere számára 2022 áprilisa.

Kariko_Katalin_Koppenhaga_Novo_Nordisk-dijjal_20220401_IMG_2483_j

A folytatás is kivételesen változatos. Karikó Katalin a svédországi Lund városában átvette a Camurus Lipid Tudományos Díjat, majd a Canada Gairdner Díjak nyertesei közé választották. A Japán Díjat Tokióban a császári pár jelenlétében, míg az Életműdíjat a Stanford Egyetem virtuális konferenciáján emelte magasba. Bejelentették: a „Ross-díj a molekuláris orvoslásban” egyik kitüntetettje a szegedi egyetemről indult biokémikus.

NEGYEDÉVI MÉRLEG

Áprilishoz hasonló gazdagságú a nemzetközi rangú innovátor elismeréseinek listája, ha 2022 első negyedévét nézzük. Az időben visszafelé haladva és havonta csak egy-egy elismerést fölmutatva unikális szempontokra bukkanhatunk.

Kariko_Katalin_Solvay-dijjal_20220329_j

Márciusi elismerései közül az egyik legérdekesebb a Solvay-díj, ugyanis a szegedi József Attila Tudományegyetemen diplomázó biológusnak, itt doktori oklevelet szerző biokémikusnak ez az első kémiai kitüntetése. Ez alkalmat adott arra is, hogy Karikó Katalin visszaemlékezzen kémia szakos tanáraira és egyetemi vegytani kalandjaira.

Február unikuma a „BIAL Award in Biomedicine 2021” kitüntetés, amely a hírvivő RNS-oltást kifejlesztő tudósoknak azt a csoportját jutalmazta, amelyik először adta hírül az LNP-mRNS vakcina jelentőségét. Ezt a 2017-ben megjelent Nature-cikket az elmúlt 10 évben megjelent nagy fontosságú, az orvosbiológia területén publikált, kiemelkedő színvonalú tudományos közleménynek minősítette a portugáliai gyógyszercég. A kitüntetett cikk 37 szerzője között látható a Szegedi Tudományegyetemről indult két biokémikus – az első helyen föltüntetett Pardi Norbert és a fiatal tudós mentorának, Karikó Katalinnak a – neve.

Január szenzációjának nevezhető az első vietnámi tudományos nagydíj elnyerése és különös ceremóniája. A VinFuture Grand Prize kitüntetés jelentett apropót arra, hogy találkozzanak egymással az egykor a szegedi egyetemen biológiát tanuló hallgatók. A vietnámi Huong és Yen örömmel fényképezkedett együtt a világhíressé lett csoporttárssal, „Karikó Katival”.

MÁJUSI ÚJDONSÁGOK

A közelmúlt után az időben ugorva nézzük a közeljövőt!

banner_kovalenko_450x330

Május 1-jén A Kovalenko Medállal Karikó Katalint és kutatótársát jutalmazza a NAS – harangoztuk be korábban. A Jessie Stevenson Kovalenko Éremmel az orvostudományok területén végzett kiemelkedő kutatásokat ismeri el az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia Tanácsa. Új információ, hogy a National Academy of Sciences (NAS) 2022. évi díjátadó ünnepségét élőben közvetítik a világhálón.

A május 2-án kezdődő Franklin Institute Awards Week rendezvény-sorozata a 2022-ben kitüntetett 13 tudóst, mérnököt és ipari szereplőt ünnepeli. Karikó Katalin – egyetlen magyarként – a program nyitó napján webináriumon beszél, majd május 5-én élőben közvetített ceremónián veszi át a 2022-es Benjamin Franklin Érem kitüntetést.

Karikó Katalint mindkét május eleji díjátadón amerikai kutatótársával, Drew Weissmannal együtt ünneplik.

ÁRNYÉKBÓL A FÉNYRE

Reflektorfény irányul tehát a Covid-19 pandémia utóbbi másfél esztendejében világhírűvé lett, ám a megelőző negyven évben mellőzöttségben és árnyékban dolgozó tudósra.

Karikó Katalin 2019-ig iskolai érmet, egyetemi és akadémiai ösztöndíj elismeréseket kapott, szülővárosa „tiszteleti polgára" lett.

Az elmúlt 21 hónapban Karikó Katalinnak ítélt és ajándékozott hazai és nemzetközi elismerések száma közelít a kilencvenhez. Ez a tudomány nemzetközi világában is rekord, pedig még nincs vége a díj-sorozatnak.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: K. K.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek