Bezár

Hírarchívum

Nyito_Japan_Prize_total_182A1563

Karikó Katalin a császári pár jelenlétében vette át a Japán Díjat

Karikó Katalin a császári pár jelenlétében vette át a Japán Díjat

2022. április 13.
7 perc

Naruhito japán császár és neje jelenlétében tartották meg a 2020., 2021. és a 2022. évi Japan Prize átadó ceremóniáját. 2022. április 13-án vette át a Japán Díjat „Prof. Karikó Katalin (Magyarország, USA)”. A Japan Prize Karikó Katalin második japán kitüntetése. Tokióban egykori iskolatársával találkozott és a Keio Egyetemre is ellátogatott a világhírű magyar biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Négy napja érkezett Japánba Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora, a University of Pennsylvania (UPenn) „adjunct professora”, a BioNTech senior alelnöke. PCR-tesztet és három napos karantént követően vehetett részt a szigetországban tiszteletére szervezett tokiói programokon. A Covid-19-járvány többféle szempontból befolyásolta a Japán Díj odaítélését és ceremóniáját is.

 Screenshot_The_Japan_Prize_Foundation_20220413

KITÜNTETÉS AZ MRNS-ÚTTÖRŐKNEK

A Japan Prize Foundation 1985-ös megalakulása óta 81 kutató 13 országból nyerte el a kitüntetést. A Japan Prize kitüntetettje oklevelet, emlékérmet és 50 millió jen pénzjutalmat kap. Az alapítvány minden évben két területet választ ki a díjazásra a tudomány és a technológia aktuális trendjei alapján.

JP_medal_KK_j

A kiemelkedő technológiai eredményt elismerő japán kitüntetést 2022-ben a koronavírus-pandémia megfékezésében kulcsszerepű mRNS vakcinák kifejlesztéséhez hozzájáruló „úttörő kutatóknak” ítélték a döntnökök.

Kariko_Weissman_The_Japan_Prize_Foundation

Beszámoltunk 2022. január 25-én arról, hogy Karikó Katalin, az SZTE professzora és amerikai kutatótársa kapja a Japán Díjat. A Japan Prize Foundation honlapja részletes információkat közölt a kitüntetésről és a kitüntetettekről. A legrangosabb tudományos japán kitüntetés 2022. évi „Anyagok és gyártás” kategóriájában az SZTE kutatóprofesszorát, Karikó Katalint és a vele az amerikai UPenn-en együtt dolgozó Drew Weissmant jutalmazták.

A 2022-es Japán-díjasok közé tartozik a „Biológiai termelés, ökológia / környezet” kategóriában elismert Christopher Filed (Stanford University, USA) is.

A Covid-19 betegséget okozó, világszerte hullámokban terjedő koronavírus miatt Tokióban összevonták és szigorú biztonsági intézkedések közepette tartották meg a 2020-as, a 2021-es és a 2022-es Japán Díj átadó ceremóniát.

Japan_Dijatado_DW_KK_japan_csaszar_1649840088122

ARANY MEDAL ÉS VÖRÖS NAPKORONG

Klasszikus muzsikaszó fogadta a tokiói Imperial Hotel dísztermében ünneplőket 2022. április 13-án. A magyar idő szerint reggel 8 órakor kezdődő díjátadó ceremóniát kísérő zeneműveket négy hegedűn és egy hárfán szólaltatták meg a művészek. A Japan Prize Foundation honlapján élőben közvetítették a különleges ünnepséget.

Közönség csak korlátozott számban léphetett a Japan Prize jelképeivel díszített terembe. A vendégek és a ceremónia szereplői egyaránt maszkban, egymástól karnyújtásnyi távolságra ültek.

Japan_Dij_atadon_csaszari_par_182A1680_j

A Japán Díj Alapítvány, a 2020., 2021. és a 2022. évi kitüntetésről döntő zsűri tagjai léptek föl először a színpadra. A megjelentek állva fogadták a terembe vonuló jeles személyiségeket. Naruhito japán császár és hitvese is megtisztelte jelenlétével az díjátadó ceremóniát, a szigetország legrangosabb tudományos díjával kitüntetett hat kutatót.

A 2022. április 13-i ünnepségen vette át kitüntetését a 2020-as Japán Díj „Elektronika, információ, kommunikáció” kategóriájában jutalmazott Robert G. Gallager (USA) és az „Élettudományok" területén kitüntetett Svane Pääbo (Svédország). A 2021-es Japán-díjasok közül az „Erőforrások, az energia, a környezet és a társadalmi infrastruktúra" területén elismert Martin Andrew Green (Ausztrália) a Japan Prize 2022. évi kitüntetettjei – Karikó Katalin és Drew Weissman; valamint Christopher Filed – előtt vonult be a díszterembe.

japan_Prize_total_182A1563_j

KÖSZÖNTŐK ÉS KÖSZÖNETEK

Rövid méltatásban összegezte a hat tudós kitüntetésre méltó érdemeit Hiroshi Komiyama, a Japan Prize Foundation társelnöke, a Tokiói Egyetem 28. elnöke. Kiemelte a technológiai fejlesztések elismerésében a Japán Díj jelentőségét.

KK_atveszi_JD-t_The_Japan_Prize_Foundation_20220413

Hat Japán Díjat adtak át a tokiói ünnepségen. Az üveglapon aranyló medált és napot megjelenítő plakettet együtt is felmutatta a közönségnek Karikó Katalin és Drew Weissman.

Japan_Dijjal_Kariko_Katalin_DSC_1493_j

A Japán Díjat átvett kutatók sorra rövid beszédben köszönték meg az elismerést.

– Nagy megtiszteltetés nekem, hogy Drew Weissmannal együtt átvehetem ezt a kitüntetést. Komoly privilégium a Japán Díjat elnyerő tudósok körébe tartozni. Ez a különleges elismerés rávilágít a tudományos kutatás, a technológiai fejlődés és a nemzetközi tudományos együttműködés fontosságára. Ez utóbbi szempontok mind kulcsfontosságúak voltak az mRNS-vakcinák kifejlesztésében – kezdte mondandóját Karikó Katalin.

A 2022. évi Japan Prize – Karikó Katalin szerint – tudósok, orvosok, szakemberek ezreit ismeri el. Mindazokat, akik az elmúlt évtizedekben hozzájárultak és megalapozták a munkáját. Az általa elért eredményekért hálás mindazoknak, akik segítették. Ezzel a családjának, a tanárainak, a mentorainak, a kutatótársaknak és a diákoknak mondott köszönetet.

– Az én utam azt bizonyítja: rengeteget elérhetünk, ha dedikáljuk magunkat a célnak és soha nem adjuk fel – fogalmazta meg legfőbb üzenetét az SZTE kutatóprofesszora. – Remélem, hogy sok diákot inspirál majd a mi utunk a jövőben!

Japan_Dij_atadon_Kariko_Weissman_182A0877_j

Megtiszteltetésnek nevezte Drew Weissman, hogy – Karikó Katalinhoz hasonlóan – azok közt lehet, akik megkapták a Japán Díjat. Az elismerést feleségének is köszönte.

– Minden tudós álma, hogy munkája olyan eredménnyel járjon, ami segít a társadalom tagjain – vélekedett az UPenn professzora. – Szeretném a megtiszteltetést megosztani azokkal a tudósokkal, akik otthon, vagy a saját laboratóriumukban dolgoznak, munkájukkal szüntelenül előre mozdítva a fejlődés kerekét, hozzájárulva majdani nagy felfedezésekhez, eredményekhez!

Japan_Dijjal_Kariko_Katalin_DSC_0021_2

Díszbeszédben gratulált a Japan Prize kitüntetettjeinek a császár, majd röviden bemutatta a díjazottak munkásságát.

Karikó Katalin és Drew Weissman teljesítményét méltatva kiemelte: felfedezték, hogyan lehet elnyomni a nem vágyott immunválaszt az mRNS szervezetbe juttatásakor. Ez megalapozta a Covid-19 elleni vakcinák kifejlesztését. A kutatópáros irányába Naruhito császár a legnagyobb tiszteletét fejezte ki.

– Az emberiség komoly kihívásokkal került szembe a Covid-19 kapcsán. Ezeket a kihívásokat közös erővel lehetséges legyőzni, a tudomány segítségével – hangsúlyozta a japán császár. Kifejezte reményét, hogy a Japan Prize hozzá tud járulni a tudományos fejlődéshez, az emberiség boldogságához és békéjéhez, a prosperitáshoz.

(A díjátadó ceremónián készült felvétel „2020/2021/22 Japan Prize” címmel elérhető a legnagyobb videomegosztó portálon.)

A Japan Prize elismeréssel jutalmazott tudósokat külön audencián fogadta a japán császár.

 Japan_Prize__Kariko_Katalin_IMG_0339_j

MAGYAR-MAGYAR TALÁLKOZÓK TOKIÓBAN

Kisújszállási iskolatársával, a Japánban orvosként dolgozó Mernyei Máriával is találkozott Karikó Katalin. Az egykori diáktárs is részt vehetett a Japán Díj átadó ceremónián.

Japanban_aranyesovel_Kariko_Katalin_20220413_IMG_0345_j

A kitüntetés átadását követő eseménysor a Japan Prize Week. A gazdag program része, többek között a videón is közvetített előadás. A következő napokban a magyar biokémikus a japán miniszterelnökkel és vezető japán akadémikusokkal is megbeszéléseket folytat, sajtótájékoztatókon válaszol az újságírók kérdéseire.

Hagyomány immár, hogy a különböző országokban Karikó Katalin tiszteletére rendezett díjátadókon és egyéb ünnepségeken Magyarország külhoni képviseleteinek vezető diplomatái is megjelennek.

A Japan Prize ceremónián is ott volt Palanovics Norbert. Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki Japánban egyéb módon is hozzájárult az SZTE kutatóprofesszora és a magyarországi egyetemi képzés színvonala bemutatásához. Például a 26. Keio Medical Science Prize díjazottja, Karikó Katalin, továbbá a Keio Egyetem elnöke, Kohei Itorh, valamint Magyarország tokiói nagykövete, Palanovics Norbert közötti érdekes beszélgetést rögzítő felvételt is közzé tették a videomegosztó portálon.

A Szegedi Tudományegyetem már régóta intenzíven törekszik arra, hogy nemzetközileg elismert programjaira erős képzettségű japán hallgatókat toborozzon. A Hungarian Medical Universities Foundation (HMU) hosszú ideje az egyetem kizárólagos partnere ezekben a törekvésekben. Ennek eredményeként jelenleg 114 japán nemzetiségű hallgató folytatja tanulmányait az intézményben, többségük az egészségtudományi szakokon. Így Hideya Ishikura ügyvezető igazgató úr és Dr. Karikó tokiói találkozója a HMU és a Szegedi Tudományegyetem közötti együttműködést szimbolizálta.

Dr__Kariko_Planovics__Ishikura

Az ünnepségen – Magyar Orvostudományi Egyetemekért Alapítványhoz kötődő személyiségeken kívül – jelen volt Palanovics Norbert, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott japán nagykövete is, aki szintén fontos szerepet játszik a magyar felsőoktatás hazai népszerűsítésében.

Japan_Dijjal_Kariko_Katalin_IMG

A magyar biokémikus, a Szegedi Tudományegyetem alumnája és kutatóprofesszora teljesítményét Japánban eddig két díjjal ismerték el.

Karikó Katalin megkapta a Keio Orvosi Tudományos Díjat is, adtuk hírül 2021. szeptember 15-én. Ehhez kapcsolódóan a 26. Keio Medical Science Prize díjátadó előadást 2022. február 15-én – a Covid-19 világjárvány miatt – online tartották. (A webinarium megtekinthető a legnagyobb videomegosztó csatornán.)

Nemzetközi elismerés a Keio University Medical Science Fund keretében 1996 óta odaítélt Keio Medical Science Prize. A kiemelkedő és kreatív eredményeket elérő és itt kitüntetett kutatók közül eddig nyolcan nyerték el a Nobel-díjat is.

A Japan Prize díjátadó ceremónia és az ehhez kapcsolódó tudományos előadást, illetve a Covid-19-pandémia pillanatnyi japán hulláma miatt is kötelező PCR-tesztet követően, 2022. április 16-án Karikó Katalin ellátogat a legjobb japán magánegyetemre. A Keio University berkeiben különböző találkozókkal, megbeszélésekkel zárul Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora tokiói programja.

SZTEinfo – Cs.-K. R., Ú. I.

Fotók: Japan Prize Foundation, K. K.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek