Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kariko_Eletmudij_2022_SDDS

Életműdíjat kapott Karikó Katalin a Stanford Egyetem virtuális konferenciáján

Életműdíjat kapott Karikó Katalin a Stanford Egyetem virtuális konferenciáján

2022. április 26.
4 perc

A Stanford Drug Discovery Symposium nyitó napján, 2022. április 25-én emelte magasba Karikó Katalin a legújabb kitüntetését. A Lifetime Achievement Award ceremónia részeként az SZTE kutatóprofesszora előadást tartott a több mint ötezer érdeklődőt vonzó virtuális konferencián. Az ingyenes program résztvevői ma is „cseveghetnek” a világhírű magyar biokémikussal.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kutatási eredményei kulcsfontosságúak voltak az mRNS-alapú vakcinák megalkotásában, így a Covid-19 világjárvány megfékezésében. Ezt hangsúlyozva köszöntötték Karikó Katalint a 2022-es Stanford Drug Discovery Symposium első napján. Az SDDS 2022 Életműdíját elnyert magyar biokémikus a díszvendége a Stanford Egyetemhez kötődő gyógyszerkutatási konferenciának.

 Gratulacio_Karikonak_2022_SDDS_Live_Stream_j

MACKÓK A TUDÓSOK KÖZT

Lázba hozta az SDDS 2022 résztvevőit a magyar biokémikussal, Karikó Katalinnal való virtuális találkozás lehetősége. Az mRNS-alapú orvosi technológiát kutatásaival megalapozó tudós nevét beleszőtte köszöntőjébe Joseph C. Wu, a Stanford Kardiovaszkuláris Intézet igazgatója.

Kariko_Schekman_2022_SDDS_Live_Stream_j

A Nobel-díjas molekuláris biológus, Randy Schekman, a Berkeley Egyetem professzora mutatta be a víziójához ragaszkodó, az úgynevezett hírvivő RNS titkait kutató tudóst Karikó Katalin életútját ismertetve kitért a magyar tudós első amerikai útján fontos szerepű, mert amerikai dollárokat is rejtő játékmaci történetére azon a 2022. április 25-26. közötti konferencián, amelynek egyik szponzora a „Golden Bears”.

Kariko__Randy_Schekman_2022_SDDS_Live_Stream_j

Köszönetképpen a magasba emelte a „Stanford Medicine – Honors Katalin Karikó, PhD Lifetime Achievement Award for Contributions to Science Benefitting Humanity, April 25-26. 2022 SDDS 2022” feliratú trófeát a magyar biokémikus. A virtuális konferenciára a philadelphiai otthonából jelentkező Karikó Katalin elmondta: mindig is szerette a laboratóriumi munkát. Boldog, amikor dolgozhat. E munka eredményességét jelezték a videofelvételen látható, a dolgozószobája polcain sorakozó, korábban elnyert kitüntetései – az „Arany Lúdtól” a Japán Díjig. Legújabb kitüntetése, az SDDS 2022 alkalmából átvett Életműdíj kapcsán elárulta: bár kétszeres olimpiai bajnok lánya Kaliforniában él, így többször is elutazott már ebbe az amerikai államba, de még nem járt San Franciscóban és a metropolishoz közeli Stanford University nevezetes falai között.

ELŐADÁS ÉS INTERJÚ A MAGYAR ISKOLÁKRÓL

Az mRNS-terápia kifejlesztésének állomásait ismertető előadását még Japánban, az ottani látogatásának karanténos szakaszában rögzítette Karikó Katalin. Időrendben haladva mutatta be, milyen lépésekben, mely kutatótársakkal együttműködve jutott el 2019-ig, amikor az új típusú koronavírus világméretű járványt okozott.

Kariko_munkatarsai_2022_SDDS_Live_Stream_j

A pandémia idején a Föld szinte minden országában ismertté vált a Magyarországról indult kutatónő, aki felfedezéseivel kulcsszereplője lett az mRNS-alapú oltóanyagok kifejlesztésének.

A fehérje előállításhoz és a vakcinák fejlesztéséhez használt mRNS-sel kapcsolatos munkásságáról az előadását követő röpke interjúban is beszélt Karikó Katalin.

KK_The_RNA_Lab_2022_SDDS_Live_Stream_j

A friss Életműdíjas kutatót a Nobel-díjas tudós kérdezte. A sejten belüli transzport terén végzett kutatásaiért elismert Randy Schekman kíváncsi volt a Magyarországról indult tudós iskolaéveire, az amerikai laborbeli élményekre, az mRNS módosításához vezető alapötletre.

CSEVEGÉS A KÉPZELETBELI KANDALLÓ MELLETT

Bárki bekukkanthat – a tinyurl.com/SDDS2022 oldalon elérhető regisztrációt követően – a gyógyszerkutatás élvonalába tartozó cégek és szakemberek virtuális világtalálkozós konferenciájára.

A hatodik SDDS vonzerejét izgalmas témájú előadások és online viták növelik. A világ vezető gyógyszeripari cégei – például az mRNS-alapú vakcinák gyártásában is érdekelt vállalat – mellett a szellemi tulajdonnal foglalkozó nemzetközi ügyvédi iroda-hálózat is képviselteti magát az előadók között. Kockázati tőkebefektetők és áttörést hozó kutatók is elárulják, miként járulnak hozzá a tudomány és a technológia fejlődéséhez.

Kariko_Katalin_2022_SDDS_Live_Stream_j

Főszereplője marad Karikó Katalin az SDDS 2022 konferenciának. Lloyd Minor, a Stanford School Medicine dékánja a szimpózium első napján köszöntötte. A második napon – magyar idő szerint 2022. április 26-án 19 óra 15 perctől – kérdezi is Karikó Katalint a „kandalló melletti csevegésen”. Így lép a Stanford Drug Discovery Symposium több mint harminc előadója közé a Lifetime Achievement Award kitüntetést elnyert Karikó Katalin.

A gyógyszerkutatók kétnapos rendezvényét az a Stanford University szervezi, ahol megalapították a világ legnagyobb online oktatási platformját, a Courserát, amellyel együttműködik a Szegedi Tudományegyetem.

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: SDDS 2022

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek