Bezár

Hírarchívum

Afazia

Baráth Katalin, az SZTE BTK tanársegédje írta az év legjobb sci-fi regényét

Baráth Katalin, az SZTE BTK tanársegédje írta az év legjobb sci-fi regényét

2022. április 25.
2 perc

A 25 éves múlttal rendelkező Zsoldos Péter-díjat, amellyel az adott év legjobb sci-fi és fantasy könyveit díjazzák idén Baráth Katalin, az SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék tanársegédje vehette át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2020. április 20-án átadták az idei Zsoldos Péter-díjakat: a legjobb regény Baráth Katalin Afázia című munkája lett, amely a közönségszavazást is megnyerte. Baráth Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar tanérsegédjének könyvéről írt laudácójában Makai Péter Kristóf kiemelte, hogy a szerző „a magyar nyelvet ruházza fel ezzel a példátlan hatalommal, s vendégszövegekként a magyar irodalmi kánon számos nagy erejű alkotásának ad új hazát a sodró lendületű cselekményben”. A teljes laudáció elérhető a díj honlapján.  

Az elsimerést az író halálának évében, 1997-ben alapította az Avana Egyesület és a Zsoldos-család, akik 2020-ban átvették a díj gondozását az egyesülettől, és egy szakmai testületre támaszkodva új alapokra helyezték azt. A megújult díjat minden év április 20-án, az író születésnapján adják át az előző évek legkiemelkedőbb alkotóinak – már nemcsak regény és novella, hanem műfordítás kategóriában is. A legfontosabb változás azonban a zsánert érinti: a science fiction mellett a fantasy és a fantasztikum más területén megjelenő művek is nevezhetők.

A szakmai zsűri a korábbi öt helyett hét főből áll: Benczik Vera, H. Nagy Péter, Keserű József, Makai Péter Kristóf, Szép Eszter, Szilárdi Réka és Takács Bogi választja ki a shortlistre kerülő magyar szerzők regényei, novellái, valamint regényfordítások közül a díjazottakat.

Az Afázia ajánlója ide kattintva olvasható.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek