Bezár

Hírarchívum

svebis_gyertya

Elhunyt Dr. Svébis Mihály, az SZTE SZAOK Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatója

Elhunyt Dr. Svébis Mihály, az SZTE SZAOK Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatója

2022. április 28.
3 perc

Dr. Svébis Mihály, az SZTE SZAOK Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház intézményvezetője, főigazgatója, címzetes egyetemi docens, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese, sebész főorvos életének 68. évében, méltósággal viselt súlyos betegségét követően elhunyt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar egészségügy gyászol: munkatársak, betegek, rokonok, barátok, mind, akik ismerték, szerették, akik életüket, gyógyulásukat neki köszönhetik.

 

Neve intézményesült, és egybeforrt a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház nevével, 26 évig volt az intézmény elsőszámú vezetője, főigazgatója. Az utolsó pillanatig, fájdalmat és lehetetlent nem ismerve vezette a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházat, és megyei intézményvezetőként, a megye egészségügyi intézményeit.

 

Dr. Svébis Mihály 1953-ban született, a Pest megyei Újhartyánban. 1972-ben a kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett kitűnő eredménnyel, majd 1980-ban a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán vette át orvosdoktori diplomáját cum laude minősítéssel. Az oklevél megszerzését követően a Bács-Kiskun Megyei Kórház Sebészeti Osztályára került, ahol a sebészet alapjait Dr. Lóránd Pál főorvostól tanulta.

 

1984-ben szakvizsgát tett sebészetből, 1990-ben plasztikai- és égési sebészetből, továbbá képezte magát Franciaországban és az USA-ban, majd 2010-ben megszerezte a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán az egészségügyi menedzsment-szakértői diplomát is.

 

1988-ban adjunktusi, 1992-ben főorvosi kinevezést kapott. 1993 és 2000 között a központi műtő vezető főorvosa volt. 1996. július elsejétől a kórház orvosigazgatója, 1999 októbere és 2000 márciusa között megbízott főigazgató, 2000. június elsejétől pedig az Általános Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa volt. 2006. július elsejétől ismét megbízott főigazgatóként, 2007. január elsejétől pedig kinevezett főigazgatóként vezette a kecskeméti megyei kórházat, egészen halála napjáig. 2016 és 2019 között a Magyar Kórházszövetség elnöke volt, később a szervezet elnökhelyettese. Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere 2021. január elsejétől megyei intézményvezetővé nevezte ki.

 

2013-ban a SZTE Általános Orvostudományi Karától címzetes egyetem docens kinevezést, 2018-ban Szent-Györgyi Albert Emlékérmet és a Jutalomdíj ezüst fokozatát kapta.

 

Dr. Svébis Mihály szakmájában megkülönböztetett figyelmet fordított a coloproctologiai műtétek és a sebészeti varrógépek használatára, a minimál invazív sebészeti módszerekre és a plasztikai sebészeti műtétekre egyaránt.

 

Tagja volt több tudományos társaságnak, vezetőségi tagja a Magyar Sebész Társaságnak, a Magyar Sebész Társaság Coloproctológiai Szekciójának, a Magyar Sebész Társaság Endoszkópos Szekciójának, és a Magyar Sebész Társaság Dél-Magyarországi Szakcsoportjának. A Sebészeti Kollégium Tanácsnak, és a Magyar Kórházszövetség elnökségének.

 

Számos tudományos cikk, tanulmány szerzője, hazai és nemzetközi szakmai programok rendszeres előadója volt.

 

Kitüntetései: Bács-Kiskun megye Egészségügyért, Kecskemét város díszpolgára, Pro Sanitate, Újhartyán Tiszteletbeli Díszpolgára, Bács-Kiskun Megyéért Díj, Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, Magyar Érdemrend Tisztikereszt Polgári Tagozat kitüntetés, Semmelweis Díj, Szent-Györgyi Albert Emlékérem és Jutalomdíj Ezüst Fokozata, Dr. Varga Ferenc Díj, Megyei Prima Díj.

 

Elismert orvosi szaktekintély, sebész és tiszteletreméltó, megbecsült vezető volt. Fáradhatatlan, megbízható, bölcs, türelmes, segítőkész, csodálatos vezetőként, emberként emlékszik rá az Egyetem.

 

Emberek ezrei köszönhetik életüket neki, a Szegedi Tudományegyetem polgárai pedig hálásak, hogy ismerhették, dolgozhattak vele, és tanulhattak tőle.

 

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Dr. Svébis Mihály főigazgatót saját halottjának tekinti.

 

A nekrológ a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház nekrológja alapján készült.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek