SZTE Info

Kiemelt_kacsa

„Vigyázz, kacsa!” – Diákok az SZTE GYTK vetélkedőjén az áltudományos mítoszokról

A tévhitek, az áltudományos mítoszok ellen hirdette meg az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara formabontó, „Vigyázz, kacsa!” elnevezésű előadói versenyét. Az egészséggel és a gyógyítással kapcsolatos témák iránt érdeklődők számára nyilvános programon – 2019. április 6-án 14 órától – öt középiskolás méri össze tudását, majd az SZTE GYTK dékánja szól a gyógyszerkutatás újdonságairól.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ilyen még nem volt: középiskolásoknak hirdetett előadói versenyt, az áltudományos mítoszok cáfolatában mérhetik össze tudásukat a diákok az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán. A nyilvános, az egészség és gyógyítás divatos újdonságai iránt érdeklődő laikusok számára is érdekes témakörökről 2019. április 6-án, szombaton 14 órától az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara Eötvös utca 6. szám alatti épületében öt középiskolás tart előadást, nem középiskolás fokon.

 

 

A homeopátiától a parlagfűig

 

– Hobbiként foglalkozunk néhány kollégámmal az áltudományos tévhitek cáfolatával. Több éves tapasztalatunk, hogy egyrészt a felnőttek tévképzeteit nagyon nehéz megváltoztatni, másrészt: napjainkban, az internet révén, a gyerekek meglehetősen korán találkozhatnak fals információkkal. Következtetésünk: a tudományos ismeretterjesztést nem lehet elég korán kezdeni. Fontosnak tartjuk, hogy a diákok minél fiatalabb korukban találkozzanak a tévhitek cáfolatával is – fogalmaz a „Vigyázz, kacsa!” előadói verseny egyik ötletgazdája, az SZTE GYTK dékánhelyettese, a környezettudatos dr. Csupor Dezső.


CS_D


A homeopátiáról Nagy Kadosa, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákja kötött érdekes információkat csokorba. Az SZTE GYTK „Vigyázz, kacsa!” vetélkedőjén Jóból is megárt a sok, avagy tények az antioxidánsokról címmel a budapesti Városmajori Gimnázium tehetsége, Bernáth Frida beszél. A B17-vitaminról Éliás Zsombor, a fővárosi Szinyei Merse Pár Gimnázium tanulója tart előadást. Kovács Anna Lídia, aki az Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolából érkezik, A parlagfű – kamugyógynövény vagy csodaszer? kérdésre válaszol. A versenybe a Nátrium-glutamát – méreg vagy egyszerű adalékanyag? témakörrel száll be Vince Boglárka.

 

– Célunk: a középiskolásokat rávezessük arra, hogy egy állítás valódiságát miként lehet ellenőrizni. Így aztán ez a programunk azért is egyedi, mert nem klasszikus tanulmányi verseny, hanem előadói vetélkedő – hangsúlyozza dr. Csupor Dezső, aki a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának is elnöke.

 

 

A kodpiszkalo.blog.hu hatása

 

A kodpiszkalo.blog.hu alapítójaként és egyik szerzőjeként számos alternatív gyógyászati módszerről adott értékelést dr. Csupor Dezső. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy 2018. októberében Juhari Zsuzsanna különdíjjal ismerte el munkásságát a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Tudományos Újságírók Klubja.

 

– Szakmámból fakadóan sok ismerősöm kérdezett az egészséggel és gyógyítással kapcsolatos hírek hátteréről. A szenzációs gyógyulásokról és csodaszerekről olvasva és hallva azt tudakolták: igaz-e vagy sem? E hírek nagy része tévhiten alapult. Azért indítottam a kodpiszkalo.blogot, mert oly sok álhír cáfolatát gyűjtöttem össze, hogy a kérdéseket célszerűnek látszott publikusan megválaszolni – magyarázza a ködpiszkáló.blog.hu születési körülményeit dr. Csupor Dezső. Az SZTE egyetemi docense elárulja, a „Vigyázz, kacsa!” verseny legjobb előadásainak az összefoglalója a népszerű blogon is olvasható lesz. Ezen túl a vetélkedő győztesei könyvre és -utalványra, SZTE-s ajándékcsomagra is számíthatnak jutalomként.

 

A forráskritikán és a racionalitáson alapuló érvelésre ösztönöz a formabontó vetélkedő. A kémia, biológia, gyógyászat, egészség témakörében fellelhető mítoszok kerülnek vetélkedő döntőjénen fókuszba. Míg a diákok teljesítményét a zsűri megvitatja, addig a hallgatóság dr. Zupkó Istvántól, az SZTE GYTK dékánjától a gyógyszerkutatás új kihívásairól hallhat előadást.

 

 

Vetélkedő ismeretterjesztők

 

– Abban bízunk, hogy a bárki számára nyitott előadói versenyünkre sokan eljönnek, illetve a középiskolások által a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának programján felvetett témakörökről összeállított érvrendszer széles körben publicitást kap – fogalmazta meg az SZTE GYTK unikális versenyét szervezők reményét a dékánhelyettes.


Vegyeszek_Kovacs_L_Csupor_D
Kovács Lajos és Csupor Dezső

 

„Kiemelkedő Akadémiai Mű” lett Amerikában a „100 Chemical Myths” című könyv – adtuk hírül 2016-ban az SZTE hírportálján is. Tehát e könyvben 100 kémiai tévhitet már megcáfolt az SZTE Általános Orvostudományi Kar kutatójával, dr. Kovács Lajossal közösen. Ez nem elég? A tudományos mítoszok témakör kimeríthetetlen? – kérdezzük dr. Csupor Dezsőt.

– Újabb és újabb tévhitek születnek, illetve néhány év múlva a régiek visszatérnek – úgy, mint ahogy a divathullámok – válaszolja. – Ezt a tapasztalatomat erősíti, hogy például idén is találkozom azokkal a téves információkkal, amelyeket 4-5 éve már megcáfoltunk a ködpiszkáló blogon. Ennek oka az is, hogy van olyan ingyenes kiadvány, ami minden héten sokak postaládájában landol, és abban olyan tévhiteken alapuló állításokat, termékeket reklámoznak 2-3 oldalon keresztül, mint például: „megszűnik a halláskárosodása…”, „az elkopott csípő izülete visszanő”… Az ezekhez hasonló áltudományos állításokról az SZTE GYTK 2019. április 6-án 14 órakor kezdődő programján kiderül: „Vigyázz, kacsa!"

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: internet, Bobkó Anna, Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 21. 09:15 - 25. 17:00
  The BIOMAT 2019 International Symposium will be held at University of Szeged, Bolyai Institute and Hungarian Academy of Sciences, Hungary. The participation in the BIOMAT 2019 International Symposium is another great opportunity for research students and young postdocs to exchange scientific feedback with their colleagues from several countries, in the best tradition of the BIOMAT Symposium Series.
 • október 21.
  12:10 - 12:20
 • október 21.
  16:30 - 18:30
  Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézete és a Mentor(h)áló az új tanévben is folytatja közkedvelt műhelysorozatát.
  A műhelyfoglalkozáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Beszélgetőtárs: Bene Zoltán író
  Mi köze van az ellopott, tömör arany Fabergé-tojásnak a Patyomkin páncéloshoz? Túlélheti-e valaki a 20. század három legnagyobb közlekedési katasztrófáját? Mi történik, ha Nikola Teslának rossz napja van? [...] És egyáltalán, miért ír egy zeneszerző képzeletbeli családregényt?
 • október 21.
  18:00 - 19:00
  Megnyitja: Tóth István ezredes, MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettes
  Tordai Kamilla az egyetemi évek után a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében kezdett el dolgozni, ahol immár két éve dokumentálja a Zrínyi Miklós Laktanya falai között a különböző harcászati foglalkozásokat, gyakorlatokat, városi rendezvényeket. Fotóválogatása a katonák mindennapjait, izgalmakkal teli életüket mutatja be.
  Megtekinthető október 31-ig, hétköznapokon 08.00-22.00, szombaton 09.00-20.00 óráig.