SZTE Info

A tankönyveken túl – az SZTE Alma Mater továbbképzéssel segíti az érettségizőket és tanáraikat

A Szegedi Tudományegyetem alumni mozgalma úgy támogatja a középiskolás diákok emelt színtű érettségire való felkészülését, hogy innovatív programot kínál. A 2019. május 17-i, A tankönyveken túl… elnevezésű továbbképzés ötletgazdája és koordinátora Almádi Róbert, SZTE Alumni Pedagógus Nagykövet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tankönyveken túl – emelt szintű magyar érettségi tételek vezető pedagógusok és egyetemi oktatók tolmácsolásában címmel az SZTE Alma Mater Alumni Pedagógus Nagyköveti Rendszer továbbképzést szervez. 2019. május 17-én (pénteken) 10 órakor az SZTE BTK Egyetem utca 2. szám alatti épületébe várják a magyar szakos tanárokat, érdeklődő tanítványaikat és az egyetemistákat. Az innovatív programon az emelt szintű érettségi ide kiválasztott magyar nyelv és irodalom szóbeli tételét elsőként egy középiskolai tanár fejti ki 20 percben, majd erre reflektálva tartja meg előadását a témához kapcsolódó egyetemi oktató.

 

A középiskolákból érkező pedagógusoknak Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, az SZTE BTK professzora, valamint Forgács Tamás, az SZTE Tanárképző Központ főigazgatója bemutatja a jelenlegi tanárképzést, aztán a nyelvtan tételekhez kapcsolódó előadások következnek, a szünet után pedig az irodalmi tételek tárgyalása történik.

 

„A retorika alapjai 14. A hatásos meggyőzés eszközei a reklámokban” című tétel előadói: Boldog Zoltán (Dugonics András Piarista Gimnázium) és Kéri Anita (SZTE BTK, SZTE GTK). „A magyar nyelv története 5. A szavak jelentésváltozásának típusai különböző nyelvtörténeti korok szövegeiben” című témáról Árva László (Németh László Gimnázium, Hódmezővásárhely) és Forgács Tamás (SZTE BTK) beszél.

„A művek a magyar irodalomból III. Kortárs szerzők 13. Egyéni és történeti emlékezet Borbély Szilárd Nincstelenek című regényében” című tételről Gortva Tamás (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) és Szilágyi Zsófia (SZTE BTK) tart előadást. „Az irodalom határterületei 19. Irodalmi ellenutópia és filmes adaptációja – Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és François Truffaut: 451 Fahrenheit (1966)” című tematikáról Novotny Katalin (Deák Ferenc Gimnázium) és Lengyel Zoltán (SZTE ÖH, Grand Café) fejti ki véleményét. „Az interkulturális jelenségek és a határon túli irodalom 20. Az elbeszélésmód sajátosságai és az Adria toposza Tolnai Ottó VILÁGÍTÓTORONY ELADÓ Festettvíz-próza című utazáskönyvében” elnevezésű tételről Hornok András (SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) és Virág Zoltán (SZTE BTK) összegzi a tudnivalókat.

 

A tankönyveken túl… című továbbképzés ötletgazdája és koordinátora: Almádi Róbert, SZTE Alumni Pedagógus Nagykövet.

 

A programra pedagógusokat, egyetemi hallgatókat és középiskolai diákokat is szeretettel várnak. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

További részletek és jelentkezés az SZTE Alma Mater weboldalán: www.sztealmamater.hu

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.