SZTE Info

kiemelt_gyogyvarazs

Új ággyal gazdagodik a Gyermekgyógyászati Klinika

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika gyermeksebészeti osztálya 350.000 forintot nyert a K&H Gyógyvarázs területi pályázatán. Az összeget állítható fejrésszel felszerelt gyermekágyra fordítja az intézmény.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Bereczki Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója örömét fejezte ki, hogy a gyerekellátás színvonalának emelését támogatja egy bank, ezzel is hozzájárulva a gyermekek gyógyulási esélyeinek növeléséhez, a komfortérzetük javításához.


IMG_2306


Idén 45 pályázat érkezett, a nyertesek kiválasztásába pedig – mint ahogy Szűcs Ildikó Ágnes, a K&H csoport képviselője elárulta – a helyi lakosság is beleszólhatott, ugyanis ők dönthettek bankfióki és online szavazással, hogy melyik pályázó kapja az egyenként maximum 350.000 forintos támogatást. A pénzintézet területi pályázatán 21 gyermekgyógyító intézmény nyert közel 7,5 millió forintot, köztük a Gyermekgyógyászati Klinikán kívül még négy dél-magyarországi intézet részesült támogatásban: a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház, a Gyomaendrőd Városi Egészségügyi Intézmény Védőnői Szolgálat, Akasztó Község Önkormányzata Védőnői Szolgálat, valamint a Komlói Egészségcentrum.


KH_Gyermekvarazs_eredmenyhirdetes_2019_04_18
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Dr. Juhász László klinikai főorvos elmondta, bár az a céljuk, hogy kis betegeik minél hamarabb gyógyultan haza mehessenek, sajnos mindig vannak olyanok, akik több hetet kénytelenek az intézményben tölteni. Számukra egy ilyen, a XXI. századi követelményeknek minden tekintetben megfelelő, modern kórházi ágy megkönnyíti és elviselhetőbbé teszi a gyógyulás folyamatát.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.