SZTE Info

XVII. Pedagógiai Értékelési Konferencia a BTK-n

Az SZTE BTK Neveléstudomány Intézete, Neveléstudományi Doktori Iskolája és az MTA-SZTE Képességkutató Kutatócsoport 17. alkalommal rendezi meg Pedagógiai Értékelési Konferenciát 2019. április 11-13. között az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az induláskor a rendezvény az elmélet és gyakorlat között kívánt
kapcsolódási alkalmat teremteni. Az eredeti cél megőrzése mellett a konferencia fokozatosan átalakult, ma már bírálati rendszerű, kétnyelvű tudományos konferencia, amely a pedagógiai értékelés hazai és nemzetközi kutatóinak évenkénti találkozója, a legfrissebb
eredmények bemutatásának elismert fóruma.


Laikus szemmel a pedagógiai értékelés tűnhet egyszerűen az osztályzás kérdésének, de akár az osztályzásról való rövid beszélgetés is hamar elvezethet annak a felismeréséhez, hogy az értékelésnek csak egy kicsiny szeletét tudja az osztályzás lefedni, és azt sem egyértelműen. A pedagógiai értékelés a tanulás és a tanítás folyamatának a figyelemmel kísérését, ezek alakulásáról való információgyűjtést, az információ alapján visszajelzés adását, szükséges lépések meghatározását jelenti - akár egy diák, akár egy ország oktatási rendszere, akár köztes szintek esetében. Ennek az összetett kérdéskörnek számos elemét és szintjét vizsgálják a konferencia előadásai számos megközelítéssel. A résztvevőket az a gondolat köti össze, hogy mindannyian olyan értékelést végeznek amely segítheti jobbá és hatékonyabbá tenni akár egy diák tanulását, akár egy iskolarendszer fejlesztését.


A konferencia honlapja itt elérhető.
A konferencia részletes programja itt megtekinthető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.