SZTE Info

kiemelt_SZESZT

Hétvége az egyetemi színházak jegyében

Negyedszer gyűltek össze több város fiatal társulatai a Szegedi Egyetemi Színházi Találkozóra (SZESZT-re) április 26. és 28. között. Az immár hagyománnyá vált mini-fesztiválon három napig, öt helyszínen, egész délutánokat és estéket kitöltő programokon mutatták be a művészeti csoportok saját előadásaikat és ismerkedtek meg egymás színpadi módszereivel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A találkozó megnyitóját az SZTE rektori épületének dísztermében tartották, amelyen Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja, az egyetemi színházi egykori tagja köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta: ha a mindenkori hallgató nem csak órától órákig tartózkodik az egyetem falai közt, hanem azon felül is talál elfoglaltságot magának, például önként részt vesz egy színtársulat munkájában, akkor az egyetem és a város kulturális körforgásába is bekapcsolódhat.


SZESZT_megnyito2


Miután Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője is köszöntötte a Szegedre érkezett társulatokat és jó időtöltést kívánt nekik a városban, Chen Xin, az SZTE Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium növendékének inspiráló zongorajátéka bocsátotta útra a résztvevőket a programok forgatagába.


SZESZT_megnyito


A találkozó hivatalos vendégei a pécsi Janus Egyetemi Színház (JESZ), a Debreceni Egyetemi Színház (DESZínház), a Veszprémi Egyetemi Színpad (VESZ), a vecsési Kisspista Színház és a székelyudvarhelyi SGR Projekt voltak, egy-egy előadással vagy szakmai bemutatóval, Szegedről pedig a „házigazda” Szegedi Egyetemi Színház zenekara, a Naked SZESZ, a Homo Ludens Project, a Szegedi Nemzeti Színház Kooperáló nevű színházpedagógiai alkotótere, valamint üdítő színfoltként a Poén Partizánok stand up csapat mutatkoztak be a közönségnek. A felvonultatott előadások nem szűkölködtek innovatív megoldásokban, elrugaszkodott nézőpontokban, például a székelyudvarhelyi társulat Kisherceg-előadásában az ismert történetet úgy csavarták meg, hogy a címszereplő nem egy fiú, hanem egy a Földet megtámadó aszteroida volt, vagy a Kooperáló alkotótér Raktárépület című lehengerlő előadásában, amely dráma az SZTE NKI Kulturális Iroda által kiírt 2018-as Egyetemi Drámapályázat győztes munkája volt, középiskolások adtak elő, húsbavágó témában, korukat és tapasztalatukat meghazudtoló módon.


SZESZT_megnyito3


A szombati és a vasárnapi program egy-egy színésztréninggel kezdődött a ZUG színház és művészeti tetthelyen, Szilágyi Szabolcs, a Homo Ludens Projekt tagja vezetésével, de a vendég társulatok is készültek saját szakmai bemutatóval, és interaktív vitaszínházzal. Az előadások helyszínéül a Szegedi Pinceszínház, az SZTE BTK régi tornaterme, a ZUG és a Szegedi Nemzeti Színház balett-terme szolgáltak, majd minden este a JATE Klubban szakmai beszélgetéssel és hajnalba nyúló bulival zárult. Itt mutatták be záróakkordként a Naked SZESZ második lemezét, a Pehelysúlyú világot is. A beszélgetéseken a találkozó zsűritagjai, dr. Kosztolányi József egyetemi docens, Büky Beáta színművész, Benkő Imola Orsolya, a Homo Ludens Project művészeti vezetője és Kiss Ágnes bábművész osztották meg gondolataikat Varga Norberttel az aznap látott előadásokról és egyéb programokról, amelyek sokszínűsége és tartalmassága garantálta a hosszas értékeléseket, ugyanakkor mind a szervezők, mind a résztvevők kreatív fantáziáját előre is megindíthatta a jövő évi, már kereknek mondható, 5. találkozó kínálatához.


SZTEinfo- Gellérfi Bence

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.