Bezár

Hírarchívum

Az SZTE-ről startoló művészek kiállítása a SZAB-székházban

Az SZTE-ről startoló művészek kiállítása a SZAB-székházban

2015. július 24.
3 perc

„Mi hidat építünk a kultúrák között.” Ez a mottója a START PLEIN AIR Nemzetközi Művésztelep záró kiállításának. A jórészt a Szegedi Tudományegyetemen végzett alkotók tárlata 2015. szeptember 13-ig tekinthető meg a SZAB-székházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az öt esztendeje alakult START PLEIN AIR művészcsoport mottója: „Mi hidat építünk a kultúrák között.”

 

 

Alkotók hídja Szeged és Csongrád között


kiallitasSzeged és Csongrád kulturális életének is része a START PLEIN AIR Nemzetközi Művésztelep záró kiállítása – fogalmazott a 9 alkotó képeit felvonultató tárlat megnyitóján Kecskés László. A Csongrád Képzőművészetéért Közalapítvány elnöke emlékeztetett: 2015. a jelentős jubileumok éve a Szeged és Csongrád közötti hidat is jelentő képzőművészeti életben. Ebben az esztendőben ünneplik, hogy 40 éve alakult meg a Csongrádi Művésztelep, 25. alkalommal gyűltek össze a Plein Air Nemzetközi Alkotótábor résztvevői, 15. lesz a sorban a Bronz Szimpózium, az 5. születésnapját ünnepli a START PLEIN AIR.


A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészeti Intézetének az oktatói, jelenlegi és egykori tanítványai közül sokan bekapcsolódtak és bekapcsolódnak a Csongrádi Művésztelep életébe, az ottani alkotócsoportokba, részt vesznek a nyári táborok programjában.


„Hasznom meg csak annyi lett belőle, hogy azóta mindig, teljes bizonyossággal meglátom a másik emberben a magunk akkori fajtáját, még akkor is, ha az adott ember éppen még nem az. És hogy néha, nagyon-nagyon halkan, alig hallom, meg tudom kérdezni magamtól, végeredményben miért is nem vagyunk rájuk büszkék. Meg magunkra, hogy közöttünk, lám, akár ezen a módon is lehet élni” – idézte az SZTE-oktató, a szegedi író, Szilasi László: A harmadik híd című regényének három mondatát Kecskés László, asszociációi magyarázatául.

 

 

Pályakezdők csoportjai


„A fiatal, többnyire pályakezdőket összefogó START PLEIN AIR Nemzetközi Művésztelep Árnyas Koppány Ákos szervezésében indult útjára Csongrádon 2011-ben. Közvetlen előzményének tekinthető az a kezdeményezés, amikor a Csongrád Plein Air keretében a résztvevő mesterek több alkalommal egy-egy tanítványukat is meghívták a művésztelepre. A START PLEIN AIR az egymással így kapcsolatba került tanítványok önálló szerveződéseként indult útjára. Az alkotótelep Bodor Tamás támogatásának köszönhetően a Körös-toroki ifjúsági szállóban működik” – hangzott el a kiállítás megnyitón Tóth Attila: Képzőművészet Csongrádon című könyvének egy részlete.


kiallitas2Az alapítókon kívül a START PLEIN AIR csoportban olyan fiatal alkotók is részt vesznek, akik több éve aktív képzőművészek.


„Törekvéseik közé tartozik : a plein air fogalmához fűződő művészeti hagyományok, a természet közeli alkotói szemlélet megőrzése, nemzetközi kulturális kapcsolatok fenntartása, az alkotók közötti kommunikációs elősegítése, a fiatalos, megújító szándékú alkotói közösség alkotásra inspiráló lehetőségeinek kihasználása, saját hagyományaik megteremtése” – írja Tóth Attila. Szerinte „az alkotó szemléletmódok és a művek stirális sokszínűsége jellemzi” e művészcsoportot. Együttműködéseik egyik terepe: Temesvár.

 

 

A hagyományteremtés jelene


Városi közösségek „hagyomány csinálói” a Szegedről és Temesvárról, vagy Magyarország más vidékeiről és Európa más országaiból Csongrádra érkező alkotók.

– A hagyomány a legtöbb ember gondolkodásában múltidejű fogalom. Pedig a jelenidejűség, a csinálás is fontos, sőt: ez a továbblépés záloga. Így válhat a hagyomány és annak ápolása közösségi szervezőerővé – mondta a tárlatnyitón Kecskés László:


A nemzetköziség jegyében a START PLEIN AIR szegedi kiállításán bemutatkozik: Alex Baciu, Kasza Karola Franciska, Katona Márk, Simonics János, Tar Béla, Torony Edith, Hegedűs Ioan Andrei, Sztahó Zsuzsanna, Árnyas Koppány Ákos.


Az alkotók „hídépítő szorgalmának” eredménye az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában (Szeged, Somogyi utca 7.) 2015. július 23-án nyílt, szeptember 13-ig látogatható tárlat is.

 

SZTEinfo – Fotó és szöveg: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek