SZTE Info

Szegedi történészek előadásai két nyári szakmai táborban

A fiatal történészek tábora után a történelemtanárok 2015. július 20- 25. közötti nyári továbbképzésén is előad az SZTE több történésze. A nyári történész továbbképzéseknek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ad otthont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

18. alkalommal szervez Kárpát-medencei Történelemtanár Tábort a Rákóczi Szövetség 2015. július 20. és 25. között.

 


A magyar őstörténet titkai


102 történelem tanár nyári táborának ad otthont az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A szervezők szándéka szerint a tábor célja, hogy „a résztvevő tanárok szakmai továbbképzésben részesüljenek, illetve minél több emberi, szakmai és intézményi kapcsolat kialakulását segítse elő”.


A rendezvény előadói között a Szegedi Tudományegyetem több oktatója is szerepel. Előad a történelem tanárok nyári táborában – többek között – Zimonyi István egyetemi tanár (SZTE), Vásáry István egyetemi tanár, Fóthi Erzsébet antropológus, Sándor Klára egyetemi docens (SZTE), Fodor István egyetemi tanár, Révész László tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE), Veszprémy László a Hadtörténeti Intézet igazgatója, Raskó István professor emeritus (MTA SZBK, SZTE), Voigt Vilmos professor emeritus, Nyakas Szilárd kommunikációs szakértő, Vasas Joachim egyetemi tanár, Bíró András Zsolt antropológus, Türk Attila régész, Kránitz Péter történész, Kardos Tamás muzeológus.


Az 56 magyarországi, 17 erdélyi, 13 felvidéki, 9 délvidéki és 7 kárpátaljai tanár sz6egedi kiránduláson ismerkedik a város történelmi nevezetességeivel.


A rendezvény programja itt elérhető

 

*


A III. Kárpát-medencei fiatal magyar történészek táborát 2015. július 16-19. között szervezte meg a a Belvedere Meridionale Alapítvány, köszönhetően a a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztály támogatásának.

 

 

Terítéken a II. világháború


Az Újkor.hu összefoglalója szerint „a szervezők célja az, hogy a tábor közelebb hozza egymáshoz a térség fiatal magyar történészeit, fórumot teremtsen számukra. A szakmai kapcsolatok fejlesztése mellett a szervezők fontosnak tartják a személyes kapcsolatok elmélyítését is. (…) A résztvevők egymás tudományos előadásait hallgathatják meg, amelyek tanulmány formában a Belvedere Meridionale – Történelem és társadalomtudományok folyóiratban publikálhatóak is lesznek.”


A II. világháború kiemelt témája volt az ifjú történészek találkozójának. Az idei rendezvény védnökei: Romsics Ignác, (EKF), Szakály Sándor (KRE), Marjanucz László (SZTE), Rácz Lajos (SZTE), Szegfű László (SZTE).


A VERITAS történetkutató intézet vezetője, Szakály Sándor a „Titkos háború” címmel mutatta be a magyar diplomácia és a honvédség második világháború alatti feladatvégzését megelőző hírszerzési és elhárítási cselekményeket – tudósít a kultura.hu.

 

 

Unikális rendezvény


Ott a tábor fő szervezője, Kiss Gábor Ferenc (SZTE JGYPK) azt nyilatkozta: „a tábor unikális a hazai tudományos események között. Részben azért különleges, mert a jelenlévő negyvenegy résztvevő a Kárpát-medence szinte minden régiójából érkezve képviselik az ifjú történész generációt, másrészt pedig azért, mert a tudományos előadások után a barátkozás és kapcsolatépítés lehetősége is adott”.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.