SZTE Info

Diákújságírók a szegedi egyetemről: gyógyszerészképzés az SZTE-n

A biológia, kémia és fizika szeretete, gyakorlatorientált képzés a gyógyszerészet minden területén, széles körű elhelyezkedési lehetőség és biztos megélhetés – sorolták az érveket az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar munkatársai az érdeklődő középiskolások kérdésére: „Miért az SZTE gyógyszerész karát válasszam?” 2015. június 23-án az SZTE Tudománykommunikációs diáktábor résztvevői a GYTK épületébe látogattak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoA média iránt érdeklődő fiataloknak Gáspár Róbert, az SZTE GYTK Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet vezetője és Lantos Ilona, a dékáni hivatal vezetője beszélt arról, hogy miért jó gyógyszerésznek lenni, milyen lehetőségeket nyújt a kar és mire számíthat az, aki a szegedi egyetem gyógyszerésztudományi fakultására felvételezik.KÖZÉPPONTBAN A GYAKORLAT


201506023Gyogyszeresztudomanyi_Kar531921 óta képeznek Szegeden gyógyszerészeket, a szegedi egyetem gyógyszerésztudományi kara 1957 óta működik önálló egységként. A jelenlegi képzési rendszerben, úgynevezett osztatlan mesterképzésben 5 évig tanulnak a hallgatók, 2009 óta pedig minden végzett doktori címet kap. A karon 7 intézet működik, melyek tevékenysége a gyógyszerészet minden ágát felölelik –ismertette a szegedi gyógyszerészképzést Gáspár Róbert. Az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézet vezetője kiemelte: a képzésen nagy hangsúlyt helyeznek a gyakorlatorientáltságra, az órák körülbelül fele gyakorlat. Emellett a hallgatóknak a második és a harmadik év után kötelező nyári gyakorlatot, a negyedik és ötödik évben hat hónapos összefüggő gyakorlatot kell teljesíteni. „A szegedi képzés nagyon megbízható és jó. Aki itt tanul, egy jól felkészült szakember lesz, az SZTE-s diploma átvétele után másnap már munkába is állhat, hiszen a szegedi gyógyszerészek gyakorlatban nagyon erősek és jól képzettek” –fogalmazott az egyetemi docens.


Hozzátette: az SZTE-re jelentkezők száma 400-500 körüli, közülük 100-120 az első helyen jelentkezők száma. Szegedre”viszonylag könnyű bekerülni”, hiszen közel a legalacsonyabb a felvételi pontszám itt. A minimum ponthatár 400 pont, vagyis ennél kevesebbel senkit nem lehet felvenni államilag támogatott képzésre. Kötelező felvételi tantárgy a biológia, választható a kémia és a fizika, természetesen emelt szinten. Megéri a sok tanulás, mivel a költségtérítés képzés féléves díja 750 ezer forint.


gytk
Diákújságírók a szegedi egyetemről: gyógyszerészképzés az SZTE-n - GALÉRIA


ELHELYEZKEDÉS ÉS KARI ÉLET


A képzés 3 fő tantárgy köré csoportosul: biológiai, fizika és kémia. Emellett a gyógyszerhatástan az egyik fő tantárgy, de a szegedi gyógyszerészek tantervében a gyógynövények megismerése és használata éppúgy beletartozik, mint a beteggondozás és a jogi ismeretek. A képzés széles elhelyezkedési lehetőségeket kínál; gyógyszertárak, gyógyszerfejlesztő cégek, kutatóintézetek és kórházak várják a friss diplomásokat. A kar önálló hallgatói önkormányzata számos programmal gondoskodik a pezsgő hallgatói életről. Évente megrendezik a gyógyszerész gólyabált, és a nagy hagyományokra visszatekintő patikus táncestet is.


Az oktatás és kutatás színvonalát tekintve az egyetem kimagasló kara a GYTK, a gyógyszerészet minden ágát oktatják. A szakmai munkát gyógyszergyár látogatások erősítik, a külföldi tapasztalatszerzést megannyi ösztöndíj lehetőség biztosítja a világ szinte minden országába. A végzettek biztos megélhetésre számíthatnak, hiszen a SZTE-s gyógyszerészek havi nettó jövedelme 176-250 ezer Forint közötti kategóriába tartozik- sorolta az érveket Gáspár Róbert, amikor arról kérdeztük, hogy miért érdemes az SZTE-t választani.VÍZI LABIRINTUS ÉS GYÓGYNÖVÉNYLABOR


A kutatómunkába és a gyakorlatorientált képzésbe mi magunk is betekinthettünk. A kar egyik laboratóriumában úszási tesztet végeztek patkányokon. Az úgynevezett vízi labirintus tesztben a rágcsálók emlékezőképességét vizsgálták. A patkányok korábban már megtanulták egy nagy medencében, hogy hol van, az a sziget ahova kitudnak úszni megpihenni, a teszt során pedig azt mérték, hogy mennyire emlékeznek erre a helyre. A jól emlékezők szinte azonnal, míg azok a patkányok, amelyeknek romlott a memóriája nehezebben találták meg a szigetet.


A GYTK Farmakognóziai Intézet gyógynövény laborjában a különböző gyógynövények vizsgálatát végzik, olyan növényi részeket elemeznek, amelyeket a hatás szempontjából használunk megelőzésre vagy kezelésre. Az intézet hallgatói növény anatómiát tanulnak, a növényekben lévő hatásos anyagokat vizsgálják, megismerkednek a gyógynövények magyar és latin nevével, formájával, különböző módokon kivonatokat készítenek a növényekből, kémiai teszteket végeznek, megtanulják, mire lehet használni egy-egy növényi részt és melyek azok a növények melyek toxikusak, ártalmasak –sorolta a laborban végzett feladatokat a diákújságíró csoportnak Veres Katalin. Az intézet tudományos munkatársa hozzátette: az intézetben az oktatás mellett kutatás is folyik. Új növényi anyagok, vegyületek kinyerésével kapcsolatos kutatásokat végeznek, az új vegyületeket hatás szempontjából is tesztelik, modellezik a különböző vegyületek. Az laborokban nemcsak kémiai hanem műszeres vizsgálatokat is végeznek, például kész gyógynövényalapú készítményeken és különböző étrend kiegészítőkön.


MIT CSINÁL A GYÓGYSZERTECHNOLÓGUS ÉS MI AZ A GYÓGYSZERKÉMIA?


201506023Gyogyszeresztudomanyi_Kar80„Meghatározza a gyógyszerformákat, a hatóanyagot gyógyszerformába önti, vagyis dönt arról, hogy kenőcs, oldat vagy más forma készüljön” –válaszolta kérdésünkre Berkes Szilvia, miközben a Gyógyszertechnológiai Intézet laborjának látványos felszereléseit –mint például a gyógyszerész mérleg, mozsár, szita, öntő- és kinyomó formák –mutogatta. A hallgatók három féléven keresztül ismerkednek a folyékony, fél szilárd és szilárd gyógyszerformákkal, előállításukkal, a különböző csomagolásokkal. Arra a kérdésünkre pedig, hogy mi kell ahhoz, hogy valakiből jó gyógyszerész legyen az egyetemi tanársegéd így válaszolt: „Jól kell tudni latinul, hogy a receptet el tudjuk olvasni, szeretni kell a kémiát, és kreatívnak kell lenni, hiszen a gyógyszerészet egyfajta fejlesztő munka is.”


A kar Gyógyszerkémiai Intézetének laboratóriumában nemcsak a klasszikus kémiai munkák folynak, hanem itt végzik a nagy műszeres analitikai méréseket is. A speciális műszerekkel a különböző molekulákban található protonok és hidrogének számát és elhelyezkedését lehet megállapítani. Analitikai szerkezet meghatározásokat végeznek, de tömegspektroszkópia mérésére alkalmas berendezésekkel is rendelkeznek – kalauzolt Georgrádes Ádám. A Phd hallgatótól megtudtunk, hogy a kémiai analízis kurzuson a gyógyszerészjelöltek különböző ionokat vizsgálnak, elsajátítják az alapvető viselkedési szabályokat. A gyakorlatok során megismerik a laborokban használt eszközöket, eljárásokat, a gyógyszerészkémia kurzuson pedig – többek között – a gyógyszerkönyvi meghatározásokat sajátítják el a hallgatók, megismerik egy-egy kémiai vegyület hogyan működik a szervezetben.


*


Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborában 9-10. osztályos középiskolások ismerkedhettek meg az univeristassal. De az SZTE a jelenlegi tizenegyedikesekre is gondol: 2015. szeptember 16-án, szerdán és szeptember 25-én, pénteken két alkalmas Tudománykommunikációs Médiatúrára várja az akkor már végzős fiatalokat.

Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktábor és Médiatúra a TÁMOP-4.1.1.F-14/1/Konv-2015-0006 számú „Munkaerő-piaci igényekre támaszkodó gyakorlatorientált képzések, szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetem fókuszában” című pályázat keretében valósul meg.

 

SZTEinfo

Kapcsolódó cikkek:

Diákújságírók a szegedi egyetemről: sokoldalú az SZTE TTIK informatikai képzése

Diákújságírók a szegedi egyetemről: A lenyűgöző egyetemi könyvtár

Diákújságírók a szegedi egyetemről: a „laikus CPR-t” medikusoktól is tanulták

Diákújságírók a szegedi egyetemrő: BTK

Diákújságírók a szegedi egyetemről: a lelki egészség ápolója a szociális munkás

Diákújságírók a szegedi egyetemről: FOKozott tudásszomj és élvezet

Diákújságírók a szegedi egyetemről: SZTE GTK-diplomával jó munka és fizetés vár

Diákújságírók a szegedi egyetemről: az elmélet és gyakorlat összehangolói a mérnökök

 

Korábban írtuk:

Siker az SZTE Tudománykommunikációs diáktábora

Javában zajlik az SZTE tudománykommunikációs diáktábora

Diákújságíró táborba hív az SZTE

 Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborát bemutató kisfilmek

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.