Bezár

Hírarchívum

Diákújságírók a szegedi egyetemről: A lenyűgöző egyetemi könyvtár

Diákújságírók a szegedi egyetemről: A lenyűgöző egyetemi könyvtár

2015. július 30.
5 perc

Tehetséges médiás középiskolásokból álló csoport látogatott az egyetemi könyvtárba az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborának idején. Hatalmas állomány, jól felszerelt, modern épület, ingyenes internet-hozzáférés, nyugodt környezet – jellemzik a középiskolások az egyetemista élet központját, az SZTE Klebelsberg Könyvtárat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem karaival, egységeivel, az universitas szakkínálatával és szolgáltatásaival, a duális képzés lehetőségeivel ismerkedtek a média iránt érdeklődő középiskolások az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborában. A 18 középiskolásból álló csoport az egyetemi könyvtárba is ellátogatott, az ott gyűjtött élményeket többen írásban rögzítették.



Számok a könyvtárról


150511MCnap_167A látogatásról Bencze Gréta, a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium tanulója így ír: "A Szegedi Tudományegyetem nagyon jól felszerelt könyvtárral rendelkezik. Nap, mint nap közel 5000 hallgató fordul meg az egyetemi bibliotékában. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár területe körülbelül 15.000 négyzetméter. Közel 2 millió kötet áll az egyetemi hallgatók rendelkezésére. A könyvek közül 300 ezer szabadpolcon helyezkedik el. Azt a közel 1,5 millió dokumentumot, amely nem fér el a szakolvasói termekben, hagyományos raktárakban és a tömörraktárban tárolják. Ezen felül 12 külön-gyűjtemény is gazdagítja a könyvtárat. Ilyen például a Régi Könyvek Tára, amely közel 14.000 kötetet és kéziratot foglal magába. Ebben a gyűjteményben őrzik az egyetemi könyvtár egyik legértékesebb darabját, melynek címe: Szakácsmesterségnek könyvecskéje."



Ingyen az egyetemen?!


"Az intézmény könyvtárában, a hallgatóknak lehetőségük van arra, hogy ingyen használjanak számítógépeket, természetesen tanulás céljából. Sokszor gondolkodtam az egyetemista életről. Gyakran foglalkoztatott az a gondolat, hogy milyen támogatást kaphatnék az egyetemtől, attól a helytől, ahol tanulok, hiszen mindannyiunknak jobban esik, ha azt érezzük, hogy valaki igazán támogatja a munkánkat. A szegedi egyetemi könyvtár lehetőségeket nyit azon hallgatók számára, akik nem szegediek, vagy nincs lehetőségük arra, hogy saját gépen dolgozzanak. Az ingyenes wifi lehetővé teszi azt, hogy minden diák különböző témáknak utánanézhessen, s ezáltal gyarapítsa tudását. E lehetőség a szakdolgozat megírásában is segíthet.


Gondolj bele, milyen nyugodt érzést keltene benned, ha egy idegen városban lennél egyetemi hallgató, és lehetőséged lenne számítógép hozzáféréshez! Jó lenne, nem igaz? Bizonyára te is nyugodtabb lélekkel lennél egy ilyen egyetem hallgatója! Abban, hogy az egyetem nem korlátozza az internet hozzáférést, valódi lehetőséget látok. Ugyanis manapság a mi korosztályunk tagjainak az élete elképzelhetetlennek tűnik internet nélkül. Ugyanakkor, az internetnek jelentős befolyása van, és valószínűleg lesz is, az emberek életére. Az információszerzés ezen a módon is jelentősen befolyásol minket.


TIK
Diákújságírók a szegedi egyetemről: A lenyűgöző egyetemi könyvtár - GALÉRIA


Mit gondolsz, nem lenne sokkal könnyebb egy olyan környezetben élni, ahol mindez lehetséges? Ez által, a Szegedi Tudományegyetem azokat a hallgatókat is támogatja, akik nem rendelkeznek megfelelő szociális háttérrel, hiszen mi mindannyian „egyenrangúak” vagyunk, nincs igazam? Gondolkozz el ezen a lehetőségen! Számodra nem lenne fontos az, hogy egy olyan helyen tanulj, ahol több lehetőség nyílik meg előtted és társaiddal egyenlőként kezelnek? Tudom, hogy te is egy ilyen környezetre vágysz! Hát akkor tegyél is azért, hogy a Szegedi Tudományegyetemen tanulhass a későbbiekben!"összegzi benyomását és buzdítja a diákokat Bîtoancă Diana, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum diákja.



Milyen a tökéletes könyvtár?


150511MCnap_170A kérdésre Bodnár-Végh Krisztina Boglárka írása válaszol. A temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum fiatalja így fogalmaz: "Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én, ha tanulásról van szó, akkor egy nyugodt, csendes, kényelmes helyen szeretek tanulni. Ahol nem zavar senki, sem a külső zajok, sem más. Biztos vagyok benne hogy, köztetek is vannak egy páran, akik így szeretnek tanulni. A diákok nagy részének az egyetemen nagy szüksége van erre a környezetre. És sajnos vannak egyetemek, ahol nem kapják meg ezt a lehetőséget a tanuláshoz. Nem úgy, mint a Szegedi Tudományegyetemen.


Már a Tisza-parti universitas József Attila Tanulmányi és Információs Központjának bejáratánál található büfé látványa is magával ragadott, mert egyszerűen olyan, mint amilyet csak a filmekben láttam. Azután pedig beléptem a nagy ajtón. Egy szép és hatalmas térbe jutottam. Körben, fenn három emelet. Jobb oldalt a könyvek és a tanuláshoz szükséges asztalok, székek. Bal oldalt pedig számítógépek, amiken diákok dolgoznak. A szegedi TIK-beli könyvtári túra vezetője, Csengődi Erika fel is vitt minket az első emeletre. A lépcsőkön felfele megbámultak bennünket a hallgatók, mivel a könyvtár egyik legfontosabb szabálya, hogy csomaggal nem szabad bemenni. A könyveket a három emeleten téma szerint csoportosítják. Ez az én szempontomból egy jó megoldás, mert nem kell több órán át keresgélni egyetlen könyvet.

Ez a szegedi egyetemi bibliotéka tökéletes kényelmet nyújt minden diák számára! A hallgatók barátságos, szép, nyugodt környezetben tanulhatnak itt, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárában."


*


Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborában 9-10. osztályos középiskolások ismerkedhettek meg az univeristassal. De az SZTE a jelenlegi tizenegyedikesekre is gondol: 2015. szeptember 16-án, szerdán és szeptember 25-én, pénteken két alkalmas Tudománykommunikációs Médiatúrára várja az akkor már végzős fiatalokat.

Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktábor és Médiatúra a TÁMOP-4.1.1.F-14/1/Konv-2015-0006 számú „Munkaerő-piaci igényekre támaszkodó gyakorlatorientált képzések, szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetem fókuszában” című pályázat keretében valósul meg.


SZTEinfo


Kapcsolódó cikkek:


Diákújságírók a szegedi egyetemről: a „laikus CPR-t” medikusoktól is tanulták

Diákújságírók a szegedi egyetemrő: BTK

Diákújságírók a szegedi egyetemről: a lelki egészség ápolója a szociális munkás

Diákújságírók a szegedi egyetemről: FOKozott tudásszomj és élvezet

Diákújságírók a szegedi egyetemről: SZTE GTK-diplomával jó munka és fizetés vár

Diákújságírók a szegedi egyetemről: az elmélet és gyakorlat összehangolói a mérnökök

Diákújságírók a szegedi egyetemről: sokoldalú az SZTE TTIK informatikai képzése


Korábban írtuk:

Siker az SZTE Tudománykommunikációs diáktábora

Javában zajlik az SZTE tudománykommunikációs diáktábora

Diákújságíró táborba hív az SZTE

 


Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborát bemutató kisfilmek


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek