Bezár

Hírarchívum

Útjára indult a Szegedi Tudományegyetem vándorbölcsője

Útjára indult a Szegedi Tudományegyetem vándorbölcsője

Útjára indult a Szegedi Tudományegyetem vándorbölcsője

2023. július 14.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont is csatlakozott az országos vándorbölcső kezdeményezéshez. A projekt legfőbb célja a közösségépítés és a gyermeket vállaló családok támogatása. A Szegedi Tudományegyetem vándorbölcsőjét első alkalommal Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja adta át Szamosköziné Dr. Kispál Gabriellának, az SZTE Mezőgazdasági Kar adjunktusának, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A vándorbölcső családról-családra való járatása egy olyan hagyomány "intézményesítése" amellyel több hivatal, szervezet és felsőoktatási egység is foglalkozik hazánkban. A vándorbölcső arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy egy gyermek születése nem csak abban az adott családban okoz örömet és képez ezzel együtt felelősség is, ahová megérkezik, de egy-egy nagyobb közösség számára is érték.



Utjara_indult_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_vandorbolcsoje_galaria_BA
Képgaléria az eseményről a képre kattintva érhető el Fotó: Bobkó Anna

 

Szegeden a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom indította útjára a projektet néhány évvel ezelőtt, amelyhez a Somogyi Könyvtár is csatlakozott. A mozgalom és a könyvtár rendszerint megajándékozott egy helyi családot egy bölcsővel, amelyet miután arra az adott családnak már nem volt szüksége, továbbadott a két kezdeményező egy másik családnak. Ehhez csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem is egy saját bölcsővel, amelyet első körben egyetemi dolgozók kaphatnak meg.

 

Az eseményt Dr. Jancsák Csaba, az SZTE IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont szakmai vezetője nyitotta meg.


Dr. Jancsák Csaba

Dr. Jancsák Csaba, az SZTE IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont szakmai vezetője Fotó: Bobkó Anna

 

– A Szegedi Tudományegyetem 2018-ban nyerte el a Családbarát Egyetem címet. A Három Királyfi Három Királylány Mozgalommal aláírt együttműködés fő célja az egyetemen a családbarát szemlélet elmélyítése. A Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont olyan eseményeket és kutatásokat bonyolít, ami már működő kezdeményezések mellett a jövőben kiterjedhet az oktatás, a kutatás, a képzés és a családbarát intézkedések területére is, mind a munkavállalók, mind a diákok körében, amit most a vándorbölcső útjára indításával intézményesít a szegedi egyetem. Az eddigi kutatásaink bebizonyították, hogy a családbarát munkahely nem azért fontos, hogy pozitív megítélése legyen egy cégeknek, hanem hatékonyabbá tegye a vállalati munkavégzést. Azt látjuk, hogy ez további hozzáadott értéket jelent a dél-alföldi régió tudáscentrumának - zárta gondolatait, Dr. Jancsák Csaba, az SZTE IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont szakmai vezetője.


IMG_5430

 

A bölcső átadása előtt Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja köszöntőjében kiemelte, hogy a Szegedi Tudományegyetem több területen is hozzájárul a családok segítéséhez. Az SZTE Dél-alföldi Demográfiai Programja azt a célt tűzte ki, hogy megkeresse azokat a pontokat, ahol a régió lakosságának életminőségét javítani tudja, a fogantatástól egészen az időskori gondozásig.


Dr. Fendler Judit

 Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja Fotó: Bobkó Anna


– Az egyetem hármas missziója, segítségül szolgál a régió minden lakosa számára. Az egyetemhez visszakerült Reprodukciós Medicina Intézet is egy kiterjettebb és jobb szolgáltatás csomaggal képes segíteni azokat a fiatal párokat, akiknek nehezebben jön csak össze a gyermekvállalás. Emellett szeptembertől egy hiánypótló reprodukciós sebészeti tevékenység is útjára indul. Az egyetem a társadalmi felelősségvállalásban több területen is elkötelezett és igyekszik helytállni. Azon is dolgozunk, hogy a jövőben egy saját bölcsödét is üzemeltetni tudjunk – mondta Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, aki első alkalommal Szamosköziné Dr. Kispál Gabriellának, a Mezőgazdasági Kar adjunktusának adta át a bölcsőt. A szegedi egyetem munkatársa augusztus elejére várja kisfiát.

Az SZTE munkatársa kiemelte: nagy megtiszteltetés számára, hogy az egyetem vándorbölcsőjét elsőként veheti át.

 

Szamosköziné Dr. Kispál Gabriella

Szamosköziné Dr. Kispál Gabriella, a Mezőgazdasági Kar adjunktusa Fotó: Bobkó Anna


– Számomra ez a gesztus azt képviseli, hogy az SZTE nem elégszik meg azzal, amit elért, hanem keresi azokat a lehetőségeket, amiben még jobbá tudja tenni az emberek életét. Számomra példaértékű az a szemlélet, amit az intézmény képvisel, mert így nem kell választanom a család és a munka között, mind két területen kibontakozhatok. Nagyon jól esik, hogy megtapasztalhatom a rugalmasságot, a segítséget akkor is, amikor bővül a családunk, és érzem, hogy a vezetőim, munkatársaim visszavárnak. Számomra ez nagyon megnyugtató, mert megtaláltam a helyem itt az SZTE-n belül – mondta Szamosköziné Dr. Kispál Gabriella, a Mezőgazdasági Kar adjunktusa.


IMG_5464

 

Ugyanezen eseményen talált új családra a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom és a Somogyi Könyvtár közös bölcsője is, amely ugyancsak egy szegedi egyetemi dolgozóhoz került. A szegedi vándorbölcső eddigi útjáról Kulcsár Marianna, a Somogyi Könyvtár Gyermekkönyvtárának vezetője beszélt.


Kulcsár Marianna

Kulcsár Marianna, a Somogyi Könyvtár Gyermekkönyvtárának vezetője Fotó: Bobkó Anna


– Nagy öröm, hogy a Szegedi Tudományegyetem jóvoltából két bölcső átadásán is részt vehetek. Amióta csatlakoztunk a programhoz, több szálon is bekapcsolódtunk a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom aktivitásába. Szerveztünk rajzversenyt és a Muti Hol dolgozol programban is részt vettünk. A könyvtár révén a Gyereket a magasba programban is aktív szerepünk volt. A házasság hete és a baba-mama klubok is összekapcsolnak minket a családokkal. Örömünkre szolgált, hogy néhány éve mi adhattunk otthont a Somogyi Könyvtárban Szeged vándorbölcsőjének, addig, míg lakóra nem talált. A legszívmelengetőbb számomra az, amikor olyan családdal és gyermekkel találkozhatom, akit ilyen bölcsőben ringattak, kiegyensúlyozottak és mosolygósak – osztotta meg Kulcsár Marianna.


IMG_5468

 

A szegedi vándorbölcsőt Császár-Faragó Zita, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar tanulmányi osztályának vezetője kapta, akinek második gyermeke Császár Alex június 30-án jött világra, a családot az édesapa képviselte.

 

A rendezvény az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája nagycsoportosainak produkciójával zárult.


IMG_5482

 

A családbarát szemlélet ma már munkaerőpiaci szempontból is fontos, a fiatalok számára lényeges, hogy a munka és a magánélet harmóniába legyen. Tapasztalatok bizonyítják, hogy a családbarát szemlélet a munkaerő megtartás szempontjából előnyös, így jól teszi a munkáltató, ha figyelemmel van a családi igényekre is. A vállalatok mellett a felsőoktatási intézmények családbarát személete is fontos, ezért indította el a Három Királyfi Mozgalom is ezt a kezdeményezést. Napjainkban összesen 12 egyetem büszkélkedhet Családbarát Egyetem címmel.

 

SZTEinfo


Borítókép: Útjára indult a Szegedi Tudományegyetem vándorbölcsője Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek