Bezár

Hírarchívum

A_szegedi_egyetemhez_kerult_a_szentesi_korhaz

A szegedi egyetemhez került a szentesi kórház

A szegedi egyetemhez került a szentesi kórház

2023. július 12.
5 perc

Július elsejétől a Szegedi Tudományegyetem részeként működik tovább a szentesi kórház. Az integráció célja a betegellátás biztonságának és színvonalának emelése. Az együttműködésnek köszönhetően 2023 őszén újra nyithat a szülészeti osztály.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az országgyűlés 2023 májusában fogadta el az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítását. Ennek értelmében július elsejétől a szentesi Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórház a Szegedi Tudományegyetemhez került, és Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum néven működik tovább.

Összenő, ami összetartozik

Az integráció kapcsán szervezett sajtóeseményen Prof. Dr. Rovó László, a szegedi egyetem rektora azt hangsúlyozta, hogy a szegedi orvoskar elődjének alapításakor célként határozták meg, hogy a megye számára egy hármas és négyes szintű egészségügyi ellátást biztosítson, ám ez a funkció az utóbbi években újra értékelődött.

Prof. Dr. Rovó László, a szegedi egyetem rektora

Prof. Dr. Rovó László, a szegedi egyetem rektora

– Az integráció hatékonyságnövelő lépés, annak érdekében, hogy a vármegye egészségügyi ellátása egységes koordináció alapján működjön. Az együttműködésnek köszönhetően lehetőség nyílik a jelenlegi problémák racionális megoldására – mondta. Hozzátette azt is, hogy az SZTE, mint az ország egyik legjobb egészségügyi ellátó intézménye komoly feladatot vállalt magára, amelyet együttműködésben a szentesi szakemberekkel a lehető legjobban fog megoldani.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő

Farkas Sándor országgyűlési képviselő

– A mai nap fontos állomás a térség egészségügyi ellátásának történetében. Az új együttműködés, struktúra és név biztonságot jelent. Ezzel egy olyan hajóra szálltunk fel, ami stabil, így a kórház küszöbét átlépő betegek biztonságban érezhetik magukat. Az integráció több lehetőséget ad a minél magasabb szakmai munkára, ami biztos gyógyulást jelent a betegeknek is – emelte ki Farkas Sándor országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta azt is, hogy a tervek szerint szeptembertől újra indulhat a szülészeti osztály.

Nagy kihívás és komoly feladat az integráció

– Nagy megtiszteltetés, nagy kihívás és komoly feladat előtt állunk. A szentesi kórház másfél évszázados történetében nem példátlan az ilyen jellegű kihívás, hiszen számos szervezeti átalakuláson ment át az intézmény. 1903-ban a város a kórházat átadta a megyének, azért, hogy emeljék az ellátás színvonalát, javítsák a forrásokhoz való hozzáférést és szolgálják a szakmaiságot – fogalmazott Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, majd hozzátette, hogy a 2023-as integráció egy újabb kihívás. Az új szerkezeti struktúra vázát a covid pandémia idején alakították ki a régió intézményei, erre építve tudják most megvalósítani az integrációt és a közös célokat.

Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke

Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke

– A cél az, hogy segítsünk a betegellátásban, biztosítsuk annak biztonságát, és növeljük a színvonalát. Jelen átalakulás, ugyanúgy, mint az 1903-as folyamat a szentesi polgárok, a város és régiója betegeinek érdekét szolgálják – mondta.

Sümegi Viktória, az SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum vezetője azt emelte ki, hogy az elmúlt időszakban számos területen működtek együtt a szegedi és szentesi szakemberek a megye betegeinek és az ellátás biztonságának érdekében.

Sümegi Viktória, az SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum vezetője

Sümegi Viktória, az SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum vezetője

– Amikor készültünk az integrációra, az egyik legfontosabb érzés, ami hatalmába kerítette az az elhivatottság volt. Ami mozgatórugója ennek a centrumnak és amire szilárd alapokat lehet építeni. Bízom abban, hogy amikor visszatekintünk majd a kezdeti lépésekre, akkor megállapíthatjuk, hogy ez az elhivatottság valóban eredményt hozott a munkánk során – hangsúlyozta.

A kórház története

Szabó Zoltán polgármester a remény fogalmát emelte ki beszédében.

Szabó Zoltán, polgármester

Szabó Zoltán polgármester

– Az 1903-as változások során is a remény és a biztonság keresése volt a legfontosabb szempont az akkori döntéshozók előtt. Nemcsak a reményünket fejezzük ki a szegedi egyetem felé, hogy segítsenek a szentesi centrumnak, hanem ehhez minden segítségünket is megadjuk. Az együttműködés a koronavírus-járvány idején is töretlen volt, segítették egymást az intézmények és a kollégák is, hogy minél hamarabb túl legyünk azon az időszakon. Közös érdekünk, hogy jól működjön az ellátás és fejlődjön – mondta.

Dr. Papp Zoltán, főorvos

Dr. Papp Zoltán főorvos

A szentesi kórház történetét felelevenítve Dr. Papp Zoltán főorvos elmondta, hogy a városban 1834-től válik közüggyé, hogy kórházat kell létesíteni, majd ez az ügy az 1873-as kolerajárvány után válik valóra, amikor Pollák Sándor létrehozza a 10 ágyas egészségügyi intézményt. 1881-ben közadakozásból 24 ágyas kórház épült, majd 1903-ban újabb épületet adtak át, amelyben a sebészet, a belgyógyászat, a szülészet, a nőgyógyászat, a gyerekgyógyászat, a neurológia és a fertőző osztály kapott helyet. 1912-ben a város megveszi a jelenlegi kórház területét ezzel megalapozva a Bugyi István kórházat. Az intézmény névadója 1931-től lesz a kórház főorvosa, majd 1933-tól főigazgatója is. Munkája során új pavilonokat és kiszolgáló egységeket épített, japánkertet hozott létre, a kórházat szellemi műhellyé alakította. – Bízom benne, hogy a 440 éves múltra visszatekintő szegedi egyetem partnerként tekint majd a szentesi kórházra, és ugyanolyan szeretettel, tisztelettel és alázattal kezelik majd az itt lévő betegeket, mint ahogyan mi már tesszük azt évtizedek óta. Bízom abban is, hogy a fúzió mindenki számára hasznos lesz, de legfőképpen a betegek számára, hisz ezért dolgozunk – zárta beszédét.

A szegedi egytemhez került a szentesi kórház

Az együttműködésnek köszönhetően 2023 őszén újra nyithat a szülészeti osztály

A szentesi egészségügyi intézmény működtetése az integrációval a lehető legoptimálisabbá válik, az adminisztrációs terhek csökkennek, a beszerzések kedvezőbb feltételekkel zajlanak majd. A településen a zavartalan betegellátást a két intézmény szakemberei közösen biztosítják. Az integrációnak köszönhetően lehetőség nyílik az egynapos beavatkozások arányának növelésére, valamint az ellátásszervezés, bizonyos műtéti tevékenységek és a szakemberhiánnyal küzdő szakmai tevékenységek racionalizálására.

SZTEinfo

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek