Bezár

Hírarchívum

ev1

Három SZTE-s hallgató a 31. nyári egyetemi világjátékokon

Három SZTE-s hallgató a 31. nyári egyetemi világjátékokon

2023. július 25.
5 perc

Szili Dorina (TTIK), Veiland Violetta (JGYPK) és Bóbis Botond (ÁJTK) képviseli a Szegedi tudományegyetemet a 31. nyári egyetemi világjátékokon. Az olimpiához hasonló sportegyetemen résztvevő magyar hallgatók letették a fogadalmat, megkapták a formaruhát és az első csapat már el is utazott Kínába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hosszú kényszerszünet után idén újra megrendezik az Universiadét, hivatalos nevén a FISU Nyári Egyetemi Világjátékokat. A seregszemlének a kínai Csengtu (Chengdu) ad otthont július 28. és augusztus 8. között. A nyári olimpiát követő egyik legnagyobb multisport eseményen idén 15000 sportolóra számítanak, akik 18 sportágban mérhetik össze az erejüket.

Az Universiade óriási presztízzsel bír a világ sportjában, és egyedülálló lehetőséget kínál a fiatal felnőtt sportolóknak arra, hogy az utánpótlásból kiöregedve, de még profi karrierjük elején megmérettessék magukat.

Azon túl, hogy idei Universiade nagy visszatérés a Covid után, a kínai rendezés sajátossága abban is áll, hogy minden korábbinál nagyobb eseményre készülnek a szervezők.

A házigazda Csengtu 16 millió lakosú város, mely Nyugat-Kínában az egyik legfontosabb gazdasági, közlekedési és kommunikációs központ. 45 helyszínen zajlanak majd a versenyek és ebből 13 olyan, melyet külön az Universiadéra építettek. Ez szintén egyedülálló az egyetemi világjátékok történetében.

A MEFS által kiadott tájékoztatás szerint, a magyar csapat tagjai között három SZTE-es hallgató nevét olvashatjuk:

Bóbis Botond (ÁJTK) – vízilabda, Veiland Violetta (JGYPK) – atlétika (súlylökés), Szili Dorina (TTIK) – evezés.

Szili Dorina könnyűsúlyú kétpárevezős versenyszámban áll rajthoz. Az SZTE TTIK fizika szakos hallgatója idén végzett alapszakon.

szd

Szili Dorina (hátul) és Fehérvári Eszter újra egy hajóban, fotó: Magyar Evezeős Szövetség

– Az Egyetemi Világjátékokra a hazai válogató verseny alapján lehetett kikerülni. Ezt a válogató versenyt a könnyűsúlyú kétpárevezős társam, Fehérvári Eszter nyerte, így ő több versenyre is kvalifikálta magát, többek között az Universiadét is biztosítva. Nekem az utolsó pillanatban egy betegség keresztbe húzta a versenyen való részvételem, ezért júniusban, Szlovéniában, Bledben egy pótválogatón dőlt el, hogy én leszek Eszti mellett a könnyűsúlyú kétpár másik tagja. A tavalyi évben részt vettem korosztályos U23 Világbajnokságon és Európa-bajnokságon könnyűsúlyú kétpárban Esztivel, az idei versenyszezonban azonban már felnőtt korosztályú versenyző vagyok, így még a hazai és a nemzetközi mezőnyhöz sokat kellene fejlődnöm. Az Universiadén való részvételnek nagyon örülök, ezzel a versennyel is bővíthetem tapasztalataimat, idén számomra ez a “fő verseny” – tudtuk meg Dorinától.

Szili Dorina július 30-án indul Kínába a magyar evezős csapattal és augusztus 4-6. között versenyez majd.

– Elsődleges rövidtávú célom a sportban a magyar evezős válogatott keretein belül mozogni, a jövőben is bármilyen könnyűsúlyú egységre nyitott vagyok. Sajnos az evezésnek ezt a szakágát a 2024-es olimpia után valószínűleg eltörlik. Tanulmányokban egy teljesen új úton indulok el, reményeim szerint szeptembertől gazdasági szakon kezdek tanulni – mondta a versenyző.

Bóbis Botond a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karának harmadéves jogász szakos hallgatója, aki a Szegedi VE csapatával a hazai élvonalbeli bajnokságban szerepel.

 bb

–A magyar egyetemi válogatott csapatba az éves teljesítmény alapján lehetett bekerülni. Havonta voltak közös edzéseink a szezonban, most nyáron pedig egy 5 hetes felkészülés előzi meg a tornát. Már tavaly is készültünk, azonban a kínai Covid-helyzet miatt elmaradt az esemény. A 23 év alattiaknak megrendezett Komjádi-kupában bronzérmesek lettünk, ami a szegedi utánpótlás erősségét is mutatja.

Az Egyetemi Világjátékok, korábbi nevén Universiade a világ 3. legnagyobb multisport eseménye, valamint sportágakra lebontva a legmagasabb szint előszobája, amelynek külsőségei az olimpiát idézik.

 bb1

Az eskütétel. A képen a középső sor jobb szélén Bóbis Boton. Fotó forrása: MEFS

–Nagy élmény az eskütétel, hasonló egy olimpiai eskühöz, természetesen kisebb léptékben. Ugyanakkor a Testnevelési Egyetemen egy ilyen hivatalos eseményen megtiszteltetés volt szerepelni. Mint a mindenkori magyar válogatott természetesen a győzelemért utazunk ki, azonban egy ilyen tornán előzetesen nehéz felmérni az ellenfelek minőségét, erejét. Rövidtávú célom, hogy a sport és a tanulás párhuzamosan tudjon haladni, úgy, hogy közben mindkét területen tudjak fejlődni – fogalmazott Bóbis Botond.

Veiland Violetta atlétikában, azon belül súlylökésben képviseli hazánkat Kínában. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző karon tanuló hallgató harmadéves sport és rekreáció szervezés szakon.

vv

Veiland Violetta a szegedi "atlétikai iskola" egyik tehetséges képviselője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

–Elsősorban a kvalifikációs szintet kellett teljesítenem, ezután az utazó magyar csapatba az eredményeim alapján kerültem be. A MEFS négy fiatal atléta költségeit fedezi teljes mértékben, a FISU Egyetemi Világjátékokon, én vagyok közülük az egyik. A többi atlétának a saját egyetemeik fizetik a költségeket. Így ennek fényében még nagyobb megtiszteltetés az utazó csapat tagjának lenni. Számomra az Universiade idén a fő verseny, így nagyon komolyan készülök rá, és igyekszem kihozni magamból a maximumot. Az eskütételen nem tudtam részt venni, heti 12 edzésem van, ez a véghajrá a verseny előtt, így sajnos meg kellett hoznom ezt az áldozatot, de biztos nagy élmény lehetett. A versenytől jó hangulatot és élvezetes versenyzést várok. Élvezni szeretném a versenyt, mindent megteszek a legjobb eredmény érdekében, és akkor büszkén és boldogan térek haza – mondta az SZTE hallgatója.

vv2

Fotó. Kovács-Jerney Ádám

Veiland Violetta július 28-án utazik a helyszínre. Viszonylag rövid ideje lesz az akklimatizálódásra, hiszen augusztus elsején az atlétika kezdő napján az első versenyszámok között van a női súlylökés. Rövid távú célja, hogy az őszi félévben megszerezze a diplomáját, majd jelentkezzék pedagógia szakra a Szegedi Tudományegyetemen. Sportban a jövő évi EB az egyik fő célja, amihez komoly tapasztalatszerzési lehetőség a FISU Egyetemi Világjátékok.

Lévai Ferenc

Nyitókép: Chengdu készen áll a rendezvényre, forrás: fisu.net

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek