Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kariko-Kiallitason_tarlatvezetesek_S-TI

Tárlatvezetések az SZTE „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című budapesti kiállításán

Tárlatvezetések az SZTE „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című budapesti kiállításán

2023. július 24.
3 perc

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ (MTA KIK) várja az érdeklődőket a Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább című kiállítás tárlatvezetéseire. A Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) közös szervezésű programokra a belépés díjtalan.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Karikó Katalin magyar biokémikus diákéveinek és akadémiai időszakának dokumentumai mellett a legérdekesebb, tudományhoz kötődő kitüntetései szépségét is megmutatja a Szegedi Tudományegyetem által gondozott kiállítás. A „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című kiállítás tárlatvezetésein azokra a kérdésekre is választ kapunk, hogy egy felfedezés hogyan jut el a laborasztaltól a betegágyig, egy tudósból miként lesz többszörös akadémikus és „világsztár”, valamint, hogy milyen régi és új díjak ismerik el a kutatói munkát.

Kiallitashoz-2_S-TI_j Karikó Katalin részt vett az életútját bemutató tárlat budapesti megnyitóján. A kiállítás a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ második emeleti kiállítóterében (1051 Budapest, Arany János utca 1.) 2023. november 14-ig hétköznap 10:00–18:00 között látogatható. Fotó: Sahin-Tóth István

„… ritkán adatik meg egy kutatónak, hogy a laborasztaltól a betegágyig követhesse a felfedezését” – osztotta meg örömét a világgal Karikó Katalin. A Kisújszállásról indult, a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott és doktorrá avatott biokémikus a csodálatos molekula, a hírvivő RNS titkait kutatja az amerikai egyetemeken és laboratóriumokban.

Kariko-kiallitas_reszlet_2jj_-_Budapest_MTA_konyvtar_UI

Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársa, Sahin-Tóth István fotói és a képek alatti szövegek, Újszászi Ilona cikkei is érzékeltetik: Karikó Katalin a neki adományozott kitüntetések átadó ceremóniáit a tudomány népszerűsítésének új fórumaivá alakította. A műtárgyfotók felnagyítják a magyarországi, az európai, az amerikai és az ázsiai díjak szépségét, azokat képzőművészeti alkotásként mutatják be. Kivételessé teszi a kiállítást, hogy eredeti kitüntetéseket is felvonultat.

A tárlatvezetések tervezett időpontjai (a nagy érdeklődésre való tekintettel kérjük, hogy az időpontokra kattintva regisztrálja részvételi szándékát):

 

2023. július 27. (csütörök), 14:00, az akadémikus természetjáró Eötvös Loránd 175. születésnapja, ahol szó esik majd arról is, hogy mi minden kapcsolja össze az Akadémia egykori elnökét és Karikó Katalint.

2023. augusztus 7. (hétfő) 14:00, amikor a magyar tudománytörténet egyik megteremtőjére, az MTA egykori főkönyvtárosára, Heller Ágostra is emlékezünk.

2023. augusztus 29. (kedd) 14:00, a Magyar Fotográfia Napján új tudománytörténeti érdekességekkel várjuk a látogatókat.

 Kariko-kiallitas_reszlet_1jj_-_Budapest_MTA_konyvtar_UI

Szeptembertől iskolai diákcsoportok jelentkezését is várják a szervezők egyeztetett tárlatvezetési időpontokra.

 

A kiállítás egyénileg is megtekinthető az MTA KIK második emeleti kiállítóterében (1051 Budapest, Arany János utca 1.) hétköznap 10:00–18:00 között 2023. november 14-ig.

SZTEinfo

Fotók: Sahin-Tóth István, Ú. I.

Korábban írtuk az SZTE Karikó Katalin elismeréseit bemutató vándorkiállításáról:

Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább – SZTE-kiállítás Budapesten, az MTA könyvtárában

Érettségizőket, iskolásokat köszöntött Karikó Katalin – a díjait bemutató SZTE-vándorkiállítás Salgótarjánba érkezett

Az SZTE vándorkiállítása Karikó Katalin iskolavárosába, Kisújszállásra költözött

Karikó Katalin példája inspirálhatja a női kutatókat – A SZAB-ban nyílt újra a kutatóprofesszor díjairól szóló kiállítás

Karikó Katalin, a tudós nő ikonja – plakátok a bilbaói kirakatokban és fotók a szegedi SZAB-székházban

Február 8-ig látogatható a Karikó Katalin-tárlat az SZTE TIK-ben

Díjesőben Prof. Dr. Karikó Katalin: az SZTE szenzációs kiállításon mutatja be kutatóprofesszora elismeréseit

*

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek