Bezár

Hírarchívum

P1010266

Tenisz Egyetemi Európa-bajnokságon szerepeltek az SZTE hallgatói

Tenisz Egyetemi Európa-bajnokságon szerepeltek az SZTE hallgatói

2023. július 27.
3 perc

A kontinens legjobb egyetemista teniszezői között szerepeltek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói Granadában. A spanyolországi egyetemi tenisz EB-n az SZTE három fős férfi csapata, Kincses Bence, Juhos Tibor és Lovász Zoltán profikkal vette fel a versenyt és kiválóan versenyzett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel ötven fokos hőség, a Magyarországon szinte sehol sem található kemény borítás és a profi teniszezők ranglistáján szereplő ellenfelek. Ezek várták az Egyetemisták Tenisz Európa-bajnokságán a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. A versenyre az egész kontinensről érkeztek hallgatók, akik egyetemeiket 2-4 fős csapatokkal képviselték. A férfi csapatbajnokságon az SZTE színeiben három hallgató lépett pályára: Kincses Bence, aki Gazdaságtudományi karon idén végzett pénzügy és számvitel szakon, diplomaosztója pedig éppen az EB-vel egyidőben volt, így személyesen csak később tudta átvenni oklevelét, Juhos Tibor az ÁJTK hallgatója és Lovász Zoltán – 6. éves orvostanhallgató, az SZTE SZAOK-on.

t1

A délspanyolországi Granada festői környezetben fogadta a résztvevőket és a szervezők is kitettek magukért, így a népes mezőny egy magas színvonalú és presztízsű viadalon mérhette össze a tudását július elején a bő egyhetes tornán.

– Vegyes volt a mezőny, amelyet két különböző csoportra lehetett osztani, hiszen voltak olyanok, akik profi, ranglistás teniszezők és mellette egyetemi tanulmányokat is folytatnak és voltak olyan résztvevők, akik a tanulásra fókuszálnak, de mellette hobbi szinten teniszeznek is. Mi az utóbbi kategóriát képviseltük. A szervezésre nem lehetett panasz, minden nagyszerűen ment, a szállás, a verseny lebonyolítása, a megnyitóünnepség is méltó volt egy Európa-bajnoksághoz – mondta el Lovász Zoltán.

A 16 csapatot négy négyes csoportra osztották, a csapatok pedig előbb a csoporton belül mérkőztek meg egymással. Az SZTE az egyik legerősebb csoportba került, abba, amelyben a későbbi győztes francia egyetemisták is ott voltak. A csoportküzdelmek után következtek a helyosztók.

P1010214

– A lebonyolítási rendszer a Davis-kupáéhoz hasonlítható: két egyéni és egy páros mérkőzést kellett vívnunk három csoportellenfelünkkel. A helyosztóknál is minden esetben így alakult ki a végeredmény. Később kiderült, hogy a mi csoportunk az egyik legerősebb volt – benne az ATP-n, a profi teniszezők világranglistáján is szereplő játékosokkal. Egy kis szerencsével a legjobb nyolcba is bekerülhettünk volna, de tekintve, hogy pár nap ahhoz is kellett, hogy alkalmazkodjunk ahhoz a fajta kemény, műanyag borításhoz, ami Magyarországon nagyon ritka, így mi sem találkoztunk még vele, elégedettek lehetőnk a TOP 10-zel – értékelte Lovász Zoltán.

A hallgatók versenyzését az SZTE Sportközpont munkatársa Szász Róbert szervezte, felkészülésüket pedig az egyetemmel évek óta együttműködő Hajnal Tenisz és Liget Teniszcentrum segítette.

t2

Az SZTE Sportközpont feladatai között egyre nagyobb hangsúlyt kap a hallgatók versenyezetetése. A nyári időszakban több helyszínen és különböző sportágakban képviselik a Szegedi Tudományegyetemet a hallgatók. A Covid után a szervezők és a versenyzők is aktívabbak lettek, szinte minden hétre jut egy-egy verseny itthon vagy külföldön. Különösen fontos ez az év, hiszen jövőre Magyarország, - Miskolc és Debrecen - ad otthont a legtöbb egyetemi európai sporteseménynek, így itthon szeretnénk még jobban helytállni. Ennek érdekében a hallgatókkal és a szegedi sportegyesületekkel is folyamatos a kommunikáció – fogalmazott Szász Róbert, az SZTE Sportközpont oktatója.

Lévai Ferenc

Fotó: EUSA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek