Bezár

Hírarchívum

nyito_SZESZ_kiallitas

Képekbe zárt pillanatok - fotókiállítás a Szegedi Egyetemi Színház alapítása 20. évfordulója alkalmából

Képekbe zárt pillanatok - fotókiállítás a Szegedi Egyetemi Színház alapítása 20. évfordulója alkalmából

2023. július 17.
2 perc

Fotókiállítás nyílt 2023. július 12-én „Képekbe zárt pillanatok” címmel a Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtárában. Dr. Kovács Ida Jusztina okleveles fotográfus a Szegedi Egyetemi Színház 20. évfordulójának alkalmából kiállított alkotásai augusztus 31-ig tekinthetők meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Kovács Ida Jusztina eredeti szakmáját tekintve gyógyszerész. Régi vágya volt, hogy fotózzon, így 2018-ban megvette első digitális fényképezőgépét és a Nextfotó tanfolyamát végigjárva elsajátította az alapokat, majd 2019 és 2021 között az SZTE JGYPK-n végezte a fotós képzést. A Szegedi Egyetemi Színháznak készített fényképekből, valamint makrofotókból és épületfotókból nyílt kiállítás a Stefánia Fiókkönyvtár-klubjában.

– A képeken látom azokat az érzéseket, amelyek a színpadon fogalmazódnak meg. Számomra azért különlegesek ezek a fotók, mert egyfajta feszültséget és szenvedélyt tükröznek. Célom, hogy átadhassam a múló pillanatok szépségét, mely a színdarab eljátszása közben egy fotós szemüvegével nézve mutatkozik meg. Nagyon szeretek a fény-árnyékkal játszani. Ha egy jelenetben viszonylag kevés a fény és inkább sötét tónusok uralkodnak, akkor is arra törekszem, hogy a fényt megjelenítsem – fogalmazott Dr. Kovács Ida Jusztina.

fotókiállítás_SZESZ

A kiállítást egykori tanára, Krnács András fotográfus, az SZTE JGYPK oktatója nyitotta meg. – A tanfolyam elején megmutatkozott Kovács Ida Jusztina tehetsége és elhivatottsága; láttam, hogy komolyan érdekli a fényképészet. A fotográfia számos ágában próbál elmélyülni. Széles körben műveli a fotóművészetet, hiszen nem csak színházfotózással, hanem portré-, kutya-, épület- természet-, családi-és eseményfotózással is foglalkozik – mondta.

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) 2003 nyarán alakult. A SZESZ igyekszik izgalmas, lendületes, fiatalos színházi előadásokat létrehozni. Idén tartották a VI. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót, ahol előadásokat láthatott a közönség többek között a Debreceni Egyetemi Színháztól, Pécsről a Janus Egyetemi Színháztól és Bajáról a Rábl Színpadtól. A találkozó alatt feltárták Árkosi Árpád rendező segítségével a Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpad emlékeit és mindennapjait.

SZESZ_20_kiallitas
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek. Fotó: Molnár Dóra

A fotókiállításon a "Rohadt az államgépben valami" című dokumentumjáték, Balogh Bálint: A Kisherceg visszatér és Szakonyi Károly: Adáshiba című előadások pillanatképei tekinthetők meg.

– Jusztina az évad elejétől fotóz bennünket, tehát nem olyan régóta, mégis azt gondoljuk, hogy egyéni és izgalmas látásmódja úgy mutat be bennünket, hogy az apró részleteket figyelemmel kíséri, vagyis elemző szemmel tekinti és ragadja meg az adott jeleneteket – hangsúlyozta Varga Norbert, a SZESZ művészeti vezetője.

Dr. Kovács Ida Jusztinát 2023 tavaszán Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Alkotói támogatással díjazta. A közeljövőben újabb kiállítást tervez a fotóművész.

Kóra Katalin Bianka

Fotó: Molnár Dóra

Borítókép: Képekbe zárt pillanatok - fotókiállítás az Egyetemi Színház 20. évfordulója alkalmából

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek