Bezár

Hírarchívum

EVJ_ezustermes_vizilabda_csapat

SZTE ezüst az Egyetemi Világjátékokon

SZTE ezüst az Egyetemi Világjátékokon

2023. augusztus 25.
5 perc

Ahogyan korábban megírtuk, három SZTE-s hallgató képviselte egyetemünket a Kínában megrendezett Egyetemi Világjátékokon. Bóbis Botond, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának harmadéves jogász szakos hallgatója, tagja volt az ezüstérmet szerző magyar egyetemi férfi vízilabda csapatnak, míg Szili Dorina és Veiland Violetta értékes helyezéseket értek el egyéni sportágukban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

17 ÉRMET SZEREZTEK A MAGYAR EGYETEMISTÁK CSENGTUBAN AZ EGYETEMI VILÁGJÁTÉKOKON

Kína negyedik legnagyobb városában, Csengtuban megrendezett Egyetemi Világjátékokon minden idők legjobb eredményét hozta a magyar egyetemi csapat a 17 megszerzett éremmel (3 arany, 8 ezüst 6 bronz), mellyel az éremtábla 17. helyén végzett. Az éremtáblázat élén 1. Kína.(103 arany, 40 ezüst, 35 bronz), 2. Japán (21 arany, 29 ezüst, 43 bronz), 3. Dél-Korea (17 arany, 18 ezüst, 23 bronz) végeztek.

Grandiózus megnyitóval vette kezdetét július 28-án a nyári Egyetemi Világjátékok (EVJ) a kínai Csengtuban. A július 28. – augusztus 8. között zajlott multisport eseményt Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke nyitotta meg a Dong’an Lake Sports Park Stadionban, ahol 113 nemzet 6 500 egyetemi sportolója vett részt.

Az Egyetemi Világjátékokon idén 161 fős magyar delegáció képviselte hazánkat, melyből hárman a Szegedi Tudományegyetem hallgatói.

Idén két csapatsportágban – vízilabda és kosárlabda – képviseltette magát egyetemi csapat. A magyar egyetemi női kosárlabda válogatott az 5. helyen végzett, 1981 óta nem volt ilyen jó helyezése a női magyar egyetemi kosárlabda csapatnak.

A vízilabda csapat a csoportmérkőzések alatt Szingapúrt, a németeket és a japánokat is jelentős fölénnyel verték meg, a görög egyetemi csapattal pedig 13-13-as döntetlent játszottak. A negyeddöntőbe kerüléshez a hazai csapat legyőzésén keresztül (19:7) vezetett az út, majd az USA csapatán is átlépve jutottak be a döntőbe, melyet az Egyetemi Világjátékok záró napján játszottak le. A döntőben az olaszok ellen vérre menő csatát vívtak egyetemistáink, de az olaszok jobbnak bizonyultak, így ezüstérmes lett a csapat, soraiban Bóbis Botonddal, az SZTE ÁJTK hallgatójával..

bb1

– Nagyon profi körülmények között zajlottak a versenyek. Az Universiade a világ 3. legnagyobb multisport eseménye, ennek megfelelően olimpiai faluhoz hasonló feltételeket biztosítottak a szervezők. A csengdui egyetem campusan volt a szállásunk, a faluban uszoda, konditerem, két ebédlő, kiállítások, ajándékbolt és sok egyéb szolgáltatás volt, ami a sportolók kényelmét szolgálta. A tornát szép eredménnyel zártuk, természetesen nyerni szerettünk volna, de úgy gondolom, hogy becsülettel küzdöttünk és visszatekintve büszkék lehetük magunkra. Mindenképpen egy életreszóló élmennyel gazdagodtunk. A legemlékezetesebb természetesen a döntő volt, ami sajnos nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Azonban egy nagyon jó erőkből álló, kiválóan felkészitett olasz csapattól szenvedtünk vereséget. Érdekesség volt a kínai emberek kedvessége és vendégszeretete, az autentikus ételek, valamint egy másik kultúrába való betekintés – mondta el Bóbis Botond, a döntős csapat tagja, az SZTE hallgatója.

 

Veiland Violetta súlylökésben képviselte hazánkat Kínában. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző karon tanuló hallgató harmadéves sport és rekreáció szervezés szakon és a világbajnoki erősségű mezőnyben is döntőbe jutott.

vv_450x330

Fotó: Kovács-Jerney Ádám


– Elértem amit szerettem volna, mivel bejutottam a döntőbe. A döntőben is küzdöttem és végül a 10. helyet szereztem meg. A versenyem fizikailag a szokásosnál is megterhelőbb volt az időjárás miatt. A heves esőzés utáni napsütésben 37 fokos hőségben és nagyon magas páratartalom mellett kellett maximumot hozni. Maga a versenyzők számára kialakított „falu” és a verseny nagyon szép volt és minden nagyon jól meg volt szervezve. A versenytársaim nagyon aranyosak voltak sokakkal beszélgettem és nagyon jó kapcsolatokat építettem. A mezőnyünk erős volt, hiszen több világbajnoki résztvevő eljött versenyzett még egyet a Budapesti VB előtt. A kultúra és a kínai nép nagyon változatos és elképesztő – mondta el Veiland Violetta, az SZTE JGYPK hallgatója.

Szili Dorina könnyűsúlyú kétpárevezős versenyszámban állt rajthoz és a bravúros döntőbe jutást követően 5. helyen végzett Fehérvári Eszterrel. Az SZTE TTIK fizika szakos hallgatója idén végzett alapszakon.

365380710_613975840861265_1401734696682661206_n

Fotó: MEFS

– A verseny számunkra jól sikerült, aminek nagyon örültünk. Ezzel a második legeredményesebb magyar evezős csapat lettünk. A szállás, a verseny szervezése kimagasló volt. Az utunk rendkívül hosszú időt vett igénybe, visszafelé több helyen szálltunk át, mint Kínába menet, de az időeltolódás miatt nem tűnt annyinak. Összességében egy hatalmas élmény volt ez a verseny – mondta el Dorina.

364380859_251602707806815_1552848081383308384_n

Fotó: MEFS

Az összes egyéni sportágban maximális helytállás jellemezte a magyar delegáció valamennyi tagját. Kiválóan teljesítettek úszóink, akik 4 éremmel járultak hozzá a magyar csapat sikeréhez. Sportlövőink 3, judósaink, vívóink, atlétáink és ritmikus gimnasztikában Pigniczki Fanni 2-2 érmet szereztek az EVJ-n. Nem telt el olyan nap az Egyetemi Világjátékok hivatalos versenynapjain, hogy ne lett volna magyar érmes. Ráadásul idén megdőlt a 2017-es tajpeji EVJ rekord is, ahol tizennégy éremmel (5 arany, 5 ezüst, 4 bronz) a tizennegyedik helyen végzett a magyar csapat az országok közötti ranglistán, és az 1-6. helyezettek is az idei EVJ-n összességében a legtöbb pontot gyűjtötték az 1965-ös Budapesti Universiade óta. 113 sportolóból Kínában 16 egyetemről 32-en szereztek érmet, melyből hárman dupláztak.

Az Egyetemi Világjátékokon való részvételhez nagyban hozzájárult a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Külön köszönet illeti a sportági szövetségeket a felkészítésért, a finanszírozás előteremtéséért, több sportágban a magas szintű részvétel és irányítás biztosításáért.

bbcsapat

 

Az SZTE-s hallgatók eredményei:

Ezüstérem:

vízilabda csapat: Ágh György (KJE), Aranyi Máté (BGE), Baksa Benedek (EKKE), Batizi Benedek (BME), Bóbis Botond (SZTE), Dala Máté Döme (BME), Danka Bendegúz (ELTE), Ekler Bendegúz (TF), Kevi Bendegúz (BME), Mizsei Márton (BME) Nyíri Balázs (PPKE), Sugár Péter (BCE), Szeghalmi Zsombor (DE). Szakvezetés: Horváth János – vezetőedző, Keszthelyi Tibor – edző, Dávid Zoltán – csapatvezető, Dr. Kiss Dénes – orvos

 szd_450x330

Szili Dorina (hátul) és Fehérvári Eszter fotó: Magyar Evezeős Szövetség

5. helyezés:

Evezés – női könnyűsúlyú kettőpárevezős: Fehérvári Eszter (SZE), Szili Dorina (SZTE)

10. helyezés


Lévai Ferenc

Nyitókép: a magyar egyetemista vízilabdacsapat, forrás: mefs.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek