Bezár

Hírarchívum

MRGE_nagy_gyula

A környezeti igazságosság fontosságára és a kisebbségi jogokra hívja fel a figyelmet az SZTE FFI kutatója

A környezeti igazságosság fontosságára és a kisebbségi jogokra hívja fel a figyelmet az SZTE FFI kutatója

2023. augusztus 08.
2 perc

Dr. Nagy Gyula, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet adjunktusa, a Kelet-Közép Európai térségből egyedüliként kapcsolódott be egy nemzetközi tanulmány elkészítésébe. A kisebbségi közösségek bizonyos tagjai egyszerre küzdenek társadalmi kirekesztettséggel, munkanélküliséggel és gazdasági kizsákmányolással. Globális tendencia, hogy a környezeti ártalmak is fokozottan sújthatják ezeket a csoportokat. A Minority Rights Group “Minority and Indigenous Trends 2023” idén a vízzel, vízhiánnyal kapcsolatos emberi jogi kihívásokra, igazságtalanságokra fókuszál.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jelentés globális léptékű, összesen 32 esettanulmányt dolgoz fel, ebből négy, európai, vízhez kapcsolódó téma jelent meg. Az SZTE kutatójának felkérésének hátterében az áll, hogy 2020-ban többek között az árvízhez és a belvízhez kapcsolódó kutatásainak eredményeiből szerezte meg doktori disszertációját az SZTE TTIK Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék munkatársa.

– A kutatásom évtizedes, lassan 15 éves időtávra tekint vissza, 2010-ben kezdtem foglalkozni a környezeti igazságtalanságok és az árvizek társadalomra gyakorolt hatásának kérdéskörével. A kutatási témát azóta több publikációban is feldolgoztam, bővítettem. Részben korábbi és részben új kutatási eredményeket használtam fel a tanulmány megírására. A jelenlegi kutatásomhoz telefonos interjú segítségével kerestem fel az árvizekkel és villámárvizekkel leginkább érintett megyék Roma Önkormányzatainak vezetőit, akik megosztották velem a tapasztalataikat – mondta el Nagy Gyula a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék egyetemi adjunktusa.

A vízkérdés és a vízhez kapcsolódó környezeti igazságosság-kutatások azonban nemcsak földrajzi, hanem pszichológiai, szociológiai, jogi és gazdasági aspektusokat is felvetnek, több tudományterület is érintett lehet a jövőben.
MRGE_20230705_61

– Leginkább azért, mert az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás, egyre gyakrabban eredményezhet városi villámárvizeket, melyek negatív hatásait a lakosság nem egyenlően viseli, mindez pedig igazságtalansághoz vezethet – világított rá a Földrajzi és Földtudományi Intézet oktatója.

A tanulmány bemutatóját Magyarországon 2023 júliusában tartották az Európa Pontban, Budapesten, ahol az SZTE oktatója mellett megszólaltatták Bari Juditot, a Hiszako Indie Fejlesztési Ügynökség munkatársát és Papp Gergelyt, a PAD Alapítvány kutatóját.

 MRGE_20230705_19

A jelentés angol nyelven itt érhető el.


 

SZTEinfo

Fotó: Nagy Gyula

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek