Bezár

Hírarchívum

Nyito_CUHK-diszdoktor_Kariko_Katalin_diakokkal_20230804

Karikó Katalin Hongkongban: 16. díszdoktori talárjában diákokkal beszélgetett a kutatás hasznáról

Karikó Katalin Hongkongban: 16. díszdoktori talárjában diákokkal beszélgetett a kutatás hasznáról

2023. augusztus 08.
6 perc

Jelentős tudományos felfedezései és életmentő eredményei elismeréseként Karikó Katalinnak, a Szegedi Tudományegyetem professzorának a „Tudományok Doktora” címet adományozta a Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK). Ez Karikó Katalin 16. díszdoktori talárja, az első ázsiai tiszteletbeli doktorátusi címe. A nemzetközi hírű kutató a világ egyik legjelentősebb gazdasági központjába látogatva is a tudományt népszerűsítette.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hongkongba is elvitte Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem és a szegedi biológus képzés kiválóságának hírét. A Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK) honlapján tegnap tette közzé a hírt: a 2023. augusztus 4-i tiszteletbeli diploma-átadó ünnepségen a Tudományok Doktora címet adományozta Karikó Katalinnak. E kitüntetéssel a magyar biokémikus jelentős tudományos felfedezéseit és életmentő eredményeit ismeri el az ázsiai egyetemek ranglistáján 6. helyen szereplő intézmény.

 CUHK_diszdoktor_Kariko_Katalin_j_1-12

Sajtóközleményből cikkek

 „Az mRNS-vakcina egyik alapítóját a CUHK a tudományok tiszteletbeli doktora címmel tüntette ki”. „Az mRNS-technológia úttörője tiszteletbeli doktori címet kapott a CUHK-tól a vakcinák fejlesztéséhez való jelentős hozzájárulásáért”. Ilyen és hasonló című cikkekben, videókon és hanganyagokban mutatta be a hongkongi sajtó Karikó Katalint, a világhírű magyar biokémikust. A 2023. augusztus 7-i hongkongi médiaszemlében mintegy húsz cikk adta vissza a CUHK sajtóközleményének szövegét.

CUHK_diszdoktor_Kariko_Katalin_eloadoteremben_20230804_5-4

A Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK) dísztermében tartották 2023. augusztus 4-én a tiszteletbeli diploma-átadó ünnepséget

Karikó Katalin jelenleg a Szegedi Tudományegyetem professzora, valamint a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karán idegsebészeti adjunktus” – olvasható a tudós dióhéjban összefoglalt életrajzában. Ott hangsúlyt kapott, hogy kutatóként a ribonukleinsav (RNS) által közvetített mechanizmusokra specializálódott, leginkább a hírvivő RNS, azaz az mRNS technológiában és a Covid-19 vakcinákban való közreműködéséről ismert.

A kutató megtalálta a módját az mRNS módosításának. Társaival olyan szállítási mechanizmust dolgoztak ki, amellyel a lipid nanorészecskékbe csomagolt mRNS-molekulák célzottan eljuttathatók a test azon részébe, ahol megszületik a betegséget leküzdő immunválasz, elkezdődik a gyógyuláshoz szükséges fehérje termelése.

A CUHK-közlemény Karikó Katalin kutatótársai közül Drew Weissman professzort emeli ki. A módosított mRNS-technológiát Karikó Katalin terápiára, Drew Weissman oltóanyagként kívánta fejleszteni. Áttörést hozott az mRNS-technológia fejlesztésében a Covid-19 pandémia, amelynek a megfékezéséhez hozzájárult a SARS-CoV-2 vírus elleni modern vakcina.

A védőoltás és az mRNS-terápia dicsérete

Oltás a lehető legalacsonyabb költséggel – az mRNS alapítója Hongkongba látogatott: a technológia újra alkalmazható a járványokra – emelte ki a módosított mRNS-terápia fejlesztésének a vakcinával kapcsolatos legfontosabb üzenetét a topick.hket.com. Hongkongi tájra, magasan zöldellő hegyekre és fehéren világító toronyházakra nyíló ablak előtt mutatta be Karikó Katalint a cikk fölé tett fotó.

Hongkongba_erkezett_az_mRNS-alapu_vakcina_-_arch_foto_j

Archív fotón a pillanat, amikor megérkezett Hongkongba az mRNS-alapú modern oltóanyag-szállítmány

„Láttam a parkokban az egészségügyi sátrakat és a teherautókon felhalmozott holttesteket, és könnyekig meghatódtam az oltásokért sorban álló emberek látványától” – idézte a cikk az mRNS-kutató Covid-pandémia időszakában átélt élményeit. Karikó Katalin mondandójából kiemelte: Normális, hogy a vakcinák mellékhatásokkal járó immunválaszt váltanak ki, és a jövőben a dóziscsökkentés lesz a cél. A kutató további célként jelölte ki a vakcinákhoz való hozzáférést mindenki számára, „a lehető legalacsonyabb költséggel”.

A Covid-pandémia idejét Karikó Katalin élményein keresztül idézte fel egy másik cikk címe is: „Oltóanyagok – Karikó az mRNS ’édesanyja’: Könnyek között nézte, ahogy az egészségügyi dolgozók sorban állnak az injekcióért, reménykedik a terápia további fejlődésében”.

Mi inspirálja a fiatalokat?

„Az mRNS-technológia ismeretlen betegségek esetén is alkalmazható” – húzta alá a Karikó Katalinról készült topick.hket.com cikke. „Ez sok minden kezdetét jelenti. És ez, tudjátok, inspirálja a fiatalok fantáziáját. Talán még csak az általános iskolában vannak, és meg fogják oldani ezeket a problémákat”.

CUHK_diak_kerdez_1_j__0C2A4550

A hongongi diákok kérdezhették az mRNS-kutató Karikó Katalint

„A tudomány olyan, mint az evezés, nehéz látni a célvonalat. A fiatalok a küzdelem által rugalmasabbá válnak” – összegzett a topick.hket.com egy másik cikke. A sajtómunkásoknak Karikó Katalin elmondta: kétszeres olimpiai bajnok lánya példájából vonta le a tanulságot. „A tudományban sem mindig lehet tudni, hogy jó irányban haladunk-e, de folyamatosan, keményen és csapatban kell dolgozni.”

CHUCK_biotechnologiai_kozpontjaban_j_20230804_IMG_5966

A CUHK biotechnológiai központjában mosolygó fiatalok fogadták a világhírű biokémikust, Karikó Katalint

„Minden gyermekben megvan az érdeklődés a dolgok megismerése iránt. Bátorítani kell őket, hogy kutatók legyenek – fogalmazott. Elmesélte, meglátogatott néhány középiskolát, ahol a diákokkal beszélgetve kiderült: a fiataloknak nehézséget okoz ma élő kutatók megnevezése, miközben egymással versengve sorolják a sportolók vagy színészek nevét. „Sok betegség van a világon, s ezek közül sok olyan, amelyikről nem tudjuk, hogy mi okozza. Ennek kiderítése a fiatal kutatókra vár. Ezért szükséges, hogy minél több ifjú csatlakozzon azokhoz, akik tovább tanulnak, kutatnak és fejlesztenek.”

CUHK-diszdoktor_Kariko_Katalin_hongkongi_diakokkal_20230804

A kérdés-feleletes fórum után a CUHK legújíbb díszdoktorával, Karikó Katalinnal fényképezkedtek a hongkongi diákok

Fiatalokkal találkozott, kérdéseikre válaszolt, fényképezkedett a CUHK díszdoktori talárjába öltözött Karikó Katalin. A diákoknak szánt üzenetei közül a ceremóniáról is beszámoló tudósítók kiemelték: „Az mRNS vakcina alapítója (…) arra buzdítja a fiatalokat, hogy legyenek kíváncsiak és ne adják fel.

Tükör a 263 szigetnyi városállamból

Mintha Budapest területének kétszeresén Magyarország lakosságának körülbelül a kétharmada élne. Ez a 263 szigeten elterülő városállam, Hongkong, a világ kiemelkedő gazdasági központja.

Hongkong_-_Fotozta_Kariko_Katalin_j_20230804_IMG_6069

Hongkongi látkép – Karikó Katalin objektívjén keresztül – egy toronyház legfelső emeletéről

„Miután a Covid reflektorfénybe helyezte őt, az mRNS-vakcinák mögött álló tudós Hongkongban díjat kapott, és kifejezte reményét, hogy a technológia más betegségek kezelésére is alkalmas lehet” – hívta fel a figyelmet a scmp.com Karikó Katalin CUHK-beli látogatására. A „magyar-amerikai biokémikus professzor azt reméli, hogy az mRNS-tudományt a sebgyógyításban és akár a rák ellen is lehet használni”. Kifejtette: a „CUHK díszdoktori címének átvételére érkezett a városba, ahol megosztotta viharos kutatói útjának emlékeit és véleményt mondott Hongkong biotechnológiai központként való működéséről”.

CUHK_diaklany_kerdez_j_DSC03917

A hongongi diákok a kutatónők helyzetéről is kérdezték Karikó Katalint, aki tapasztalatait összegezte: a magyarországi gyermekgondozói hálózatról, a védőnői és bölcsődei rendszerről pozitív példaként mesélt

A kutatónők helyzetére is rávilágított Karikó Katalin Hongkongban. Az ottani média kiemelte: „Karikó, az mRNS ’anyja’: a tudósok nem lehetnek ’tökéletes anyák’. Hongkongnak jó gyermekfelügyeletre van szüksége a kutatásfejlesztéshez. Pozitív példaként említhető a szinte hungarikumnak tekinthető magyar védőnői és bölcsődei rendszer. Ez tette lehetővé anno Karikó Katalin számára is, hogy kislányuk születését követően úgy folytathassa a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban a munkáját, hogy közben a csecsemőt biztonságban tudhatta, gyermekorvosok és kisdedóvók felügyelete mellett.

CUHK_diszdoktor_kituntetese_j_20230804_DSC03940

A biokémia területén végzett úttörő és nemzetközi jelentőségű munkájáért Karikó Katalin több mint száz elismerése közül a CUHK-közlemény hetet emel ki, köztük az ázsiai Nobel-díjnak tekintett Tang Prize-t, a tudomány Oscarjának nevezett Breakthrough-díjat és a Német Future Prize-t, miközben megemlíti: számos egyetem tiszteletbeli doktori címét is elnyerte.

Tehát Karikó Katalin 2023. augusztus 4-én öltötte fel annak a Hongkongi Kínai Egyetemnek (CUHK) dísztalárját, amely a 6. a THE Asia University Rankings idei listáján. A tíz éve indult felmérés 2023-ban összesen 31 ország és régió 669 intézményét minősíti. Az egyetemeket 5 területen (oktatás, kutatás, idézettség, nemzetközi mobilitás, tudástranszfer) értékelik, miközben ugyanazt a 13 teljesítménymutatót mérlegelik, mint a THE World University Rankings.

Újszászi Ilona

Fotók: CUHK, K. K.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek