Bezár

Hírarchívum

Az SZTE Bolyai épülete

Az SZTE 11 fiatal kutatója nyerte el idén az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

Az SZTE 11 fiatal kutatója nyerte el idén az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

2023. június 26.
2 perc

Összesen 155 fiatal kutató, köztük 14, szegedi kutatóhelyen dolgozó ifjú tudós nyerte el idén a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíját. A Szegedi Tudományegyetem 11 új „bolyaisa” 8 tudományterületet képvisel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Teljesítményközpontú, magas presztízsű az Akadémia 1997-ben alapított Bolyai János Kutatási Ösztöndíja. A támogatás a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény elérésére ösztönöz és segíti a 45 év alatti posztdoktorokat az MTA doktora cím elérésében.

A Bolyai-ösztöndíj akadémiai támogatásként hidat képez a Magyar Tudományos Akadémia, az MTA doktorai és a fiatal kutatói generáció tagjai között. Fontos, hogy az utóbbiak számára a PhD-fokozat megszerzése után kiszámíthatóságot, tervezhetőséget biztosítson az önálló kutatói pálya megkezdéséig terjedő időszakban” – olvasható az mta.hu oldalon.

2023-ban a népszerű tudományos ösztöndíjra pályázók közel 19 százaléka nyerte el a havi 250 ezer forintot jelentő, járulékmentes támogatást. A támogatott kutatók 36 százaléka nő.

A szegedi kutatóhelyeken dolgozó fiatal tudósok közül 14 nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját. A nyertes szegedi pályázók tíz tudományterületet képviselnek. Közülük a legtöbben, összesen öten az orvostudomány területéről pályáztak sikerrel.

Tudományos munkája támogatásához a Szegedi Tudományegyetem 11 fiatal tudósa nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Az SZTE új „bolyaisainak” 45 százaléka nő.

Gyulavári Tamás Zsolt az analitikai és környezeti kémia; Hegedüs Zsófia a gyógyszerészettudomány; Ignáthné Pallagi Petra az orvostudomány; Illés Imre Áron a történettudomány; Kutus Bence a szervetlen és fémorganikus kémia; Nagy Gábor a mikrobiológia; Pásztor Attila a neveléstudomány; Sárközy Márta Julianna az orvostudomány; Schuszter Gábor a fizikai kémia; Szabóné Madácsy Tamara Éva az orvostudomány; Tóth Renáta a mikrobiológia területén ért el sikereket.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozó ifjú tudósok közül négyen sikerrel pályáztak a támogatásra. Csordás Gábor a genetika; Fernandes Martins Ana Sofia az evolúcióbiológia; Koncz Balázs az orvostudomány; Manczinger Máté az orvostudományban elért eredményei alapján lett „bolyais”.

A támogatás egy, két, vagy három éves időtartamra nyerhető el. Az ösztöndíj odaítélését igazoló oklevelet az évente egyszer – 2023-ban várhatóan szeptemberben – megrendezendő Bolyai-napon adják át, amikor kiosztják az MTA Bolyai Plaketteket és a Bolyai Emléklapokat is.

Az ösztöndíjas időszakot összegző jelentését „kiemelkedő” vagy „jó” minősítéssel záró fiatal kutató ismételten pályázhat és nyerhet támogatást. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj rangját növeli, hogy több mint 500 egykori „bolyais” szerezte meg az elmúlt években az MTA doktora címet, s közülük 2021-ig 22 személyt akadémikussá választottak.

Forrás: mta.hu

SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek