Bezár

Hírarchívum

Pallgi Petra

Bolyai-ösztöndíjban részesült Dr. Pallagi Petra

Bolyai-ösztöndíjban részesült Dr. Pallagi Petra

2023. augusztus 24.
5 perc

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás által okozott szöveti pusztulást igyekszik megakadályozni Dr. Pallagi Petra, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika ELKH-SZTE Lendület Epitél Szignalizációs és Szekréciós Munkacsoport és a HCEMM-SZTE Molekuláris Gasztroenterológiai Kutatócsoport legújabb Bolyai-ösztöndíjas kutatója. A kutatócsoport célja, hogy új, humán vonatkozású információkat nyerjen a hasnyálmirigy fiziológiai és patofiziológiai működéséről, és ezeket felhasználják a krónikus hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő betegek terápiájának javítására.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A csoportot Dr. Maléth József és Dr. Pallagi Petra vezeti, a projektben részt vesznek: Csákány-Papp Noémi, Laub Hajnalka, Szabó Viktória, Molnár Tünde és Jójárt Boldizsár.

Miről szól a kutatása, amelyre elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíját?

– Jelen ösztöndíj keretein belül egy preklinikai vizsgálatot szeretnék megvalósítani, amelyben új terápás lehetőségeket keresek a krónikus hasnyálmirigy gyulladás kezelésére. A krónikus hasnyálmirigy gyulladás egy progresszív, fibroinflammatorikus betegség, amit a hasnyálmirigy szövetének funkcionális és morfológiai károsodása kísér. Ez egy élethosszig tartó kezelést igényelő kórkép, amely jelentősen csökkenti a betegek életminőségét. Jelenleg a krónikus hasnyálmirigy gyulladás kezelése komoly kihívás elé állítja a klinikusokat, mivel enzimpótló terápiára, fájdalomcsillapításra és végső esetben sebészeti rezekciós műtétekre korlátozódik, specifikus gyógyszeres terápiája nincs, így jelentős gazdasági és társadalmi terhet jelent.

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás patofiziológiája meglehetősen összetett, a folyamatban a hasnyálmirigyet felépítő összes sejttípus érintett. A betegség tehát az acináris és duktális sejtek károsodását, a hasnyálmirigy exokrin és endokrin funkcióinak csökkenését okozza, valamint az ismétlődő gyulladás az aktiválódott hasnyálmirigy stellát sejtek számának növekedéséhez, illetve kiterjedt fibrotikus szövet kialakulásához vezet. A fibrózis kialakulásának pontos patomechanizmusa nem ismert, de ezek a szövettani változások számos jelátviteli útvonal aktiválódásával járnak, amik a hasnyálmirigy szöveti szerkezetének átalakulását eredményezik.

Kutatásunk során két különböző szignalizációs utat célzó lehetséges gyógyszer hatóanyagot szeretnénk vizsgálni, amelyek reményeink szerint megakadályozzák a hasnyálmirigy szövetének pusztulását, és a fibrotikus elváltozások kialakulását. Célkitűzésünk kettős. Egyrészt vizsgálni szeretnénk egy fázis 2 klinikai vizsgálatban lévő szer (CM-C) hatását a krónikus hasnyálmirigy gyulladás pathomechanizmusában, ezzel bővítve a szer lehetséges indikációit. Másrészt számos publikáció bizonyította a másik, általunk vizsgálni kívánt fehérje (PAI-1) szerepét a fibrózis szabályozásában a krónikus gyulladás során más szövetekben, de pontos szerepe a hasnyálmirigyben nem ismert, így kutatásunk során tervezzük vizsgálni a PAI-1 szerepét az krónikus hasnyálmirigy gyulladás pathomechanizmusában.

 Pallgi Petra

Dr. Pallagi Petra

Ha jól tudom, korábban már részesült ilyen ösztöndíjban, akkor hová, milyen szintre sikerült eljutnia a kutatásának ebből a pénzből?

– Az előző Bolyai pályázatom témája is a krónikus hasnyálmirigy gyulladáshoz kapcsolódott, konkrétan a dohányzás hatását vizsgáltam a krónikus hasnyámirigy gyulladás kialakulásában és lefolyásában. Ismert, hogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás mellett, a krónikus hasnyálmirigy gyulladás egyik leggyakoribb etiológiai faktora. A három éves kutatási támogatás végére sikerült karakterizálnunk a dohányzás hatását a hasnyálmirigy duktális epitél sejtek működésére. Kimutattuk, hogy a dohányzás gátolja a hasnyálmirigy duktális epitél sejtek fiziológiás működését, csökkenti a folyadék és bikarbonát szekrécióban szerepet játszó transzporterek, kiemelten a cisztás fibrózis transzmembrán konduktancia regulátor Cl- csatorna expresszióját és működését, illetve csökkenti a Ca2+ és a cAMP szintet a sejtekben. Ezen kívül gátolja a mitokondriális funkciót, ezáltal felborítja a sejtek energiaháztartását. Továbbá sikerült azonosítanunk a cigarettafüst körülbelül 4000 összetevőjéből hármat, a nikotin mellett két nehézfémet, a cadmiumot és a higanyt, amelyek nagymértékben felelőssé tehetőek a dohányzás hasnyálmirigyre kifejtett káros hatásáért. Eredményeinkkel közelebb jutottunk a dohányzás szerepének tisztázásához a krónikus hasnyálmirigy gyulladás kialakulásában, ezáltal új terápiás lehetőségek nyílhatnak meg a krónikus hasnyálmirigy gyulladás kezelésében, a hasnyálmirigy duktális szekréció helyreállítását megcélozva.

Milyen társadalmi jelentősége, haszna van/lesz a kutatási eredményének?

– Napjainkban nem áll rendelkezésre specifikus terápia a krónikus hasnyálmirigy gyulladás kezelésére, ezért ebben a három éves kutatási projektben az a feladatunk, hogy új, humán vonatkozású információkat nyerjünk a hasnyálmirigy fiziológiai és patofiziológiai működéséről, és ezeket felhasználjuk a krónikus hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő betegek terápiájának javítására. A projekt egyik fő erőssége az orvosilag fontos cél és a projektcsoport nagy szakértelme. Remélhetőleg várható eredményeink nagyban hozzájárulhatnak a krónikus hasnyálmirigy gyulladás célzott terápiájának kifejlesztéséhez, és kísérleti eredményeink a fibrózis kialakulásának célzott gátlásával jelentősen javíthatják a betegség várható kimenetelét és súlyosságát, valamint csökkenthetik a kórházi kezelés idejét és a betegség okozta magas halálozási arányt.

 Pallgi Petra

A kutató szinte minden idejét a laborban tölti.

Mi élteti, motiválja? Milyen célok, tervek állnak ön előtt?

– Viszonylag korán megfogalmazódott bennem a kutatás iránti vágy, és hogy ezt szeretném hivatásomnak választani. Szerintem a kutatás inkább életforma, mintsem munka, amit csak szenvedéllyel és lelkesedéssel lehet csinálni. A szakmámban a folyamatos fejlődés és megújulás éltet, és azon vagyok, hogy mindig fenntartsam az érdeklődésemet a kutatás iránt. Szerencsére a csoportunk ehhez tökéletes közeget biztosít. Rendkívül inspiráló és támogató emberekkel dolgozhatom együtt, akik mindig nyitottak a tudományos diszkusszióra, és ezért nagyon szerencsésnek érzem magam. Az egyetem elvégzése után mérföldköveket határoztam meg az akadémiai pályámon, amiket lépésről-lépésre teljesíthetek. A következő célom az MTA doktori cím megszerzése.

Pallgi Petra

A kutató azt is elmesélte, mivel foglalkozik szabadidejében.

Zárásképpen: mivel foglalkozik szívesen szabadidejében?

– Egy 9, és egy 6 éves kisfiú anyukája vagyok, így a szabadidőmet főként velük töltöm. Sokat kirándulunk, színházba járunk és igyekszünk személyes tapasztalatokat gyűjteni a könyvekből megismert helyekről, nevezetességekről. Azon vagyok, hogy minél élménydúsabb gyermekkort biztosítsak számukra. Ezen kívül próbálok időt szakítani a baráti kapcsolatok ápolására is.


Pósa Tamara

Borítókép: Bolyai-ösztöndíjban részesült Dr. Pallagi Petra.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek