Bezár

Hírarchívum

plogging_szeged_kiemelt

Csatlakozz Szeged első ploggingjához!

Csatlakozz Szeged első ploggingjához!

2019. március 27.
2 perc

Két fiatal lány, akiknek szenvedélyük a futás, megelégelték a sok szemetet a városban. Úgy döntöttek összekapcsolják a sportot és a környezet tisztántartását, ezért április 10-re ploggingot szerveznek, melynek célja, hogy futás közben szemetet is szedjenek. Az akcióról Melian Brendával és Nagy Lillával beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A plogging, avagy a szemétszedő futás 2018 év elején robbant be a magyarországi köztudatba. Lényege, hogy futás vagy kocogás közben szemetet is szedünk, így védve a környezetünket és a Földet. Ilyenkor nem a tempó vagy a futóteljesítmény a fontos, hanem a cél, vagyis, hogy minél jobban megtisztítsuk lakókörnyezetünket a felgyülemlett szeméttől – magyarázza az akció lényegét Melian Brenda.


– Egyik nap bicikliztem Szegeden Móravárosban, és irdatlan sok szemét volt az utcákon. Nejlon zacskók, dobozok, italos üvegek szanaszét dobálva. Ekkor jött az ötlet, hogy szervezni kellene egy plogging eseményt, hogy minél több szorgos kéz gyűljön össze, és együtt segíthessünk megtisztítani Szegedet. Pesten egyébként ez nem újdonság, viszont Szegeden még nem hallottam ilyen eseményről. Ezután kértem meg Brendát, hogy legyen a szervezőtársam, hisz ő is szeret futni, és egyből igent mondott – teszi hozzá Nagy Lilla.


– A tanulás mellett számomra mindig fontos volt a sport is, a legjobban futás közben tudok kikapcsolni. A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán tanulok harmadéves dentálhigiénikus hallgatóként. Már több mint 2 éve futok, Lillával is egy futáson találkoztam először – meséli Melian Brenda. – A versenyekre legtöbbször együtt megyünk, hogy jobban húzzuk egymást a célig, így mindketten jobban tudunk teljesíteni. Könnyű volt megtalálni a közös hangot, mivel nagy szenvedélyünk és hobbink a futás. Egyébként egy táplálékkiegészítő boltban dolgozom életmód-hormonális tanácsadóként, így munkámból adódóan is nagyon fontos számomra a sport és az egészséges életmód – egészíti ki futótársa.


A plogging, szemétszedő futás április 10-én lesz 18 órakor. A pontos helyszínt még keresik, ugyanis várják a résztvevők javaslatait, hogy merre fussanak, merre van sok szemét Szegeden. A végleges helyszínt a Plogging Szeged szívében Facebook eseménynél teszik majd közzé.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek