SZTE Info

Két határon túli gyermek kapott esélyt az életre a szegedi klinikán

Ismét szívfejlődési rendellenességgel született, határon túli gyermekek műtétjét végezték el a Szegedi Tudományegyetemen: a beavatkozásokat a Rotary Gift of Life - Ajándékozz életet! nemzetközi programja tette lehetővé.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két romániai kislány, a nagyváradi Cráciun Miruna-Elena és a temesvári Vass Klaudia kapott az életre új lehetőséget: az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának, valamint a II. sz. Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Központ szívsebészeti osztályának együttműködésével gyógyították meg a szívfejlődési rendellenességgel született gyermekeket. A három éves Klaudia születése óta ismert szívbetegségben szenvedett, tüdőverőér szűkület elégtelenség és lyukas szív miatt állt kardiológiai gondozás alatt Romániában. Három hetes korában a kritikus szűkület miatt ballonos tágítást végeztek rajta, de az sikeretlen volt, így az első szívműtétre Marosvásárhelyen került sor, amely átmenetileg javított a kislány állapotán. Azonban idővel ismételt szívműtét vált szükségessé, amit Romániában nem vállaltak.


Mint ahogy prof. dr. Katona Márta elmondta, a Gyermekgyógyászati Klinika kardiológiai vizsgálatát követően a szívsebészeti konzílium után a kardiológiai központ szívsebészeti osztályán a defektust zárták, a tüdőverőér szűkületet pedig úgy orvosolták, hogy a saját szívbillentyűt kivágták, és egy emberi donorból vett billentyűs eret ültettek bele, a pitvari lyukat pedig egy öltéssel elzárták.


A másik kislánynak, egy ikerpár tagjának, a hétéves Cráciun Miruna-Elenának február 13-án volt a szívműtétje. Dr. habil. Hartyánszky István úgy fogalmazott, hogy eredetileg a szívpitvart elválasztó sövényen lyuk volt, ezért a kislány az ikertestvéréhez képest három kilóval könnyebb volt. A szegedi Gyermekgyógyászati Klinika kardiológiai vizsgálata kimutatta, hogy a 7 éves gyermeknek azonnali szívműtétre van szüksége, ugyanis a keringési elégtelenség tünetei jelentkeztek, és a kisvérköri nyomás emelkedni kezdett. A szívsebészeti osztályon - a Rotary finanszírozásának köszönhetően - a defektust elzárták, ennek következtében a kis beteg állapota gyorsan javult. Egy hónapja volt a beavatkozás, azóta a kislány két kilót hízott, és annyira megkedvelte a szegedi orvosokat és ápolókat, hogy azóta nem vette le a karszalagot.


LOGO_gift_of_life_rotary


SZTEinfo – Lévay Gizella

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.