SZTE Info

ACSzeged

Egyéves az American Corner Szeged

Ezen a héten ünnepli egyéves születésnapját az American Corner Szeged. A Szent-Györgyi Albert Agórában található programirodának a 2018. március 21-i megnyitó óta 8000 látogatója volt. Összesen 140, amerikai kultúrával kapcsolatos, nyelvtanulást segítő vagy épp tudománynépszerűsítő eseményükön pedig több mint 4000 szegedi vett részt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem, Szeged városa, a Szent-Györgyi Albert Agóra és a budapesti Amerikai Nagykövetség együttműködésében létrejött American Corner Szeged elsődleges célja, hogy látogatói sokszínű programok, foglalkozások és előadások segítségével találjanak kapcsolódási pontokat az Egyesült Államokkal. Emellett itt tájékozódhatnak az érdeklődők az amerikai felsőoktatásról és a középiskolásoknak, egyetemistáknak szóló ösztöndíjakról is.

 

A megnyitó óta számos amerikai vendéget fogadott az American Corner Szeged. Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David B. Cornstein után nemrégiben az Amerikai Külügyminisztérium oktatási és kulturális államtitkára találkozott fiatalokkal a programirodában. A közönség hallhatott már előadást amerikai művészektől, tudósoktól, diplomatáktól és Szeged testvérvárosa, az Ohio állambeli Toledo képviselőitől is.

 

Az American Corner legnépszerűbb programjai az angol nyelvi készségeket fejlesztő foglalkozások és az amerikai kultúra egy-egy szeletét bemutató előadások. Emellett a befogadó intézmény, az Agóra profiljához igazodva és a Corner technikai felszereltségének köszönhetően tudománynépszerűsítő programokat is szerveznek, jelenleg épp robotika szakkört és 3D nyomtatásba bevezető tréninget. A programok szervezése során az American Corner szoros kapcsolatot tart fenn a város középiskoláival, egyetemi karokkal és egyéb oktatási és kulturális intézményekkel, szervezetekkel.

 

A születésnapot a március 19-i angol társalgási klub alkalmával ünneplik. Csütörtökön, március 21-én, a nagy népszerűségnek örvendő Amerikai fotósok című sorozat Annie Leibovitz munkásságáról szóló előadására várják az érdeklődőket. A tavasz folyamán pedig találkozhat a közönség egy New York-i szobrászművésszel, egy afro-amerikai polgárjogi aktivistával és egy igazi amerikai fotóssal is. Az eseményekkel kapcsolatos információk folyamatosan frissülnek az American Corner Szeged Facebook-oldalán, ahol a heti hírlevélre is fel lehet iratkozni.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.