Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Vasvari_P_UI

Március 15-i ajándék: a Nemzeti dalt szavalják az SZTE joghallgatói, a Pro Jure Egyesület videóján

Március 15-i ajándék: a Nemzeti dalt szavalják az SZTE joghallgatói, a Pro Jure Egyesület videóján

2019. március 15.
3 perc

„Talpra magyar, hí a haza…!” Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emblematikus versének, Petőfi Nemzeti dalának sorait a 170 éve elhunyt „márciusi ifjú”, a joghallgató Vasvári Pál mellszobrának is helyet adó egyetemi épületben szavalták, rögzítették videóra az SZTE ÁJTK hallgatóiból álló Pro Jure Egyesület tagjai.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Petőfi Sándor forradalmi költeményét, a Nemzeti dalt szavalva köszöntötték a március 15-i nemzeti ünnepet a szegedi joghallgatók. A Pro Jure – Egyesület a Szegedi Joghallgatókért szervezet 6 tagja a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri épülete dísztermében rögzítette a szavalat-folyamot.


Vasvarival

 

– Videókkal, és más formában is próbáljuk felkelteni a hallgatók érdeklődését. Az interneten is igyekszünk megnyilvánulni. Így ér el a legtöbbeket a leggyorsabban a hangunk. Például slam poetry-t írt az egyikünk és közzétettük a honlapunkon tavaly 1956. október 16-ra és 23-ra emlékezve és emlékeztetve – fogalmaz Horváth Kornél. A Pro Jure – Egyesület a Szegedi Joghallgatókért szervezet elnöke kiemelte: az 1848-49-es, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke és hősei előtt rendre tisztelegnek az évfordulókon. – Mindkettő történelmi fordulópont fókusza a magyar összetartozás és a nemzeti szellem… Mindkét évfordulón a forradalmainkat ünnepeljük…

 

–… Ráadásul mindkét történelmi esemény kapcsolódik Szegedhez – veszi át a szót dr. Pászka Imre Ágoston PhD-hallgató. – 1956 követeléseit a szegedi egyetemen fogalmazták meg, az itt megalapított MEFESZ nagygyűlésén. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején pedig egy ideig Szeged az ország fővárosaként is működött.


Vasvari_Pro_Jure_20190314_j

Az idén 100 éve Kolozsvárról száműzött egyetem jogi kara Szegeden annak a Dugonics téri épületnek a második emeletén talált első otthonára, ahol a mai joghallgatók Petőfi-verset szavaltak március 15. alkalmából. A versmondók egy csoportja megállt egy pillanatra a 170 éve az 1848-49-es forradalom és szabadságharc közdelmeiben életét vesztő egykori joghallgató, Vasvári Pál mellszobra előtt, az SZTE Dugonics téri épülete előcsarnokában.


– Egyesületként kilépünk az egyetem falain kívül is: a 1848-as és az 1956-os forradalom ünnepén rendszeresen részt veszünk a szegedi koszorúzási ünnepségen – hangsúlyozza a Pro Jure marketing szekciójának vezetője, Móczár Dóra. – A nem egyoldalú információközlést jelentő előadások után megmozgatjuk a hallgatókat szakmai programokkal is. Így például a joghoz kötődő intézmények meglátogatásával. Számtalan skillt fejleszt bennünk az egyesületi munka, szaktekintélyekkel találkozhatunk és beszélgethetünk, megtanulhatunk szervezni, életszagúvá tenni az egyetemista létet.

 

– A programjaink elsősorban szegedi joghallgatóknak szólnak, de nem csak Szegeden – folytatta a négy éve alakult szervezet elnöke. – Joghallgatóként szívügyünk, de kötelezettségünk is a nemzeti értékek őrzése és továbbvitele.

 

A Föltámadott a tenger… című Petőfi-költeményt a tavalyi március idusán úgy szavalták az SZTE hallgatói, hogy szelfiként rögzítették a versszakokat, majd ezeket összeillesztették és a legnagyobb közösségi hálón hozzáférhetővé tették.

 

A 2019. évi március 15. ünnepen a Pro Jure – Egyesület a Szegedi Joghallgatókért szervezet 6 tagja – Kálmán Zsófia, dr. Pászka Imre Ágoston, Móczár Dóra, Ádám Benedek, Horváth Kornél – szavalja Petőfi Sándor Nemzeti dal című költeményének egy-egy részletét. A videót Kárász Kata készítette. A Petőfi-versből mndenki választott egy-egy saját versszakot, amelyet elmondott abban a épületben, ahol egykor az SZTE jogi kara működött és ahol a forradalmár egyetemista, Vasvári Pál mellszobra áll, alatta a fölirat: „Az 1848-as egyetemi ifjúság vezérének büszke megemlékezéssel az egyetemi ifjúság. 1948. március 15. Előre a népelem és az ifjúság egységéért”.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna, Ú. I.


Korábban írtuk:

Március 15.: a ’48-as forradalom és szabadságharc nyitánya, a magyar sajtó ünnepe


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek